"Polis Rıza'yı suya batırıp çıkarıyordu"

Lice’de yol kapatma eyleminde polisin kovaladığı Rıza Bayram’ın cesedinde darp izlerine rastlandı.

Yayınlanma: 26.06.2014 - 12:05
Abone Ol google-news

Lice’de yol kapatma eyleminde 2 kişinin vurularak öldürüldüğü olayların ardından, Mersin’in Tarsus ilçesinde düzenlenen protesto eyleminde polisin kovaladığı ve 1 hafta sonra cesedi Berdan Nehri’nde bulunan Rıza Bayram’ın cesedinde darp izleri bulundu. Bayram ailesinin avukatı Yılmaz Talay, “Ön otopside sağ tarafta bir darbe olduğu tespit edildi. Klasik otopside kesin sonuç çıkacak. Bu ölümün failinin meçhul kalmamasını talep ediyoruz” dedi. İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi de Rıza Bayram’ın polis şiddetine kurban gittiği yönünde ciddi şüpheleri olduğunu, Bayram’ın cesedinin ailesine gösterilmeden apar topar otopsiye gönderilmesinin de şüpheleri arttırdığını söyledi.

Lice’de 2 kişinin öldürüldüğü yol kapatma eyleminin ardından 9 Haziran’da Tarsus’ta düzenlenen protesto eylemine polis sert müdahale etti. Görgü tanıkları, Rıza Bayram’ı en son polis tarafından kovalanırken gördüklerini belirtti. Eylemin ardından eve dönmeyen Bayram’ın ailesi savcılığa suç duyurusunda bulundu ve İHD’den hukuki yardım talep etti. Bayram’ın cansız bedeni 16 Haziran’da Berdan Nehri’nde bulundu. Ailenin Bayram’ın cenazesini görmesi polis tarafından engellenince arbede çıktı. Olay yerinde bulunan bazı kişiler Bayram’ın ellerinin arkadan bağlı olarak çıkarıldığını iddia etti.

Görgü tanıkları: Polis, Rıza’yı suya batırıp çıkarıyordu

Soru işaretleriyle dolu olayın ardından İHD araştırma başlattı. Tarsus’ta olayın meydana geldiği alanda inceleme yapan İHD heyeti, olaya tanıklık ettiği belirtilen 17 kişiyle görüştü. İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, Bayram’ın polis şiddetine kurban gittiğine dair ciddi şüpleri olduğunu belirtti. Bayram’ın aktif olarak eylemlere katıldığını ve polis tarafından da bilindiğini belirten Tanrıverdi, yaşananları şöyle anlattı: “9 Haziran’da Cemal Gürsel Caddesi üzerindeki Lice protestosuna polis akrep tipi zırhlı araçlarla eylemcileri takip etmeye başlayınca Rıza Bayram kuzeye doğru koşuyor. Onu takip eden bir araç önünü kesince Rıza Bayram bir çıkmaz sokağa giriyor. Sokağın sonunda yaklaşık 1.5 metre yüksekliğinde bir duvar var. Duvardan 15 metre sonrası da Berdan Çayı. Bayram, çıkmaz sokağa girince bir akrep aracı da sokağa giriyor. İki akrep de sokağın başını tutuyor. Rıza Bayram duvardan atlıyor. Polisler de peşinden koşup duvardan atlıyor. Görgü tanıkları duvarın diğer yanında ne olduğunu tam göremiyor ama polislerin koşturmasından, gelen seslerden Rıza Bayram’ın orada yakalandığına, darp edildiğine dair iddiaları dile getiriyorlar. Bazı tanıklar ise ‘Suya batırıp çıkarıyorlardı’ şeklinde beyanda bulundu. Polis, 1.5 saat civarında polis o bölgede kalıyor. Görgü tanıklarına göre polis, Rıza Bayram’ın o duvardan atlamasından kısa süre sonra yoğun gaz bombası kullanıyor. Kimse olay yerine yaklaşamadığı gibi pencereden bile bakamıyor. O saatten sonra Rıza Bayram’ı bir daha gören olmuyor. Olay sırasında yoğun gaz bombası kullanılması, ailenin cesede yaklaştırılmaması şüpheleri arttırıyor. Olaya tanık olanlar korkuyorlar. İfade vermeye yanaşmıyorlar.”

Cesedinde darp izleri var

Bayram ailesinin avukatı Yılmaz Talay da olayda birçok soru işareti olduğunu vurgulayarak “Bizim açımızdan şüpheli bir ölüm. Ön otopside sağ tarafta bir darbe olduğu tespit edildi ama klasik otopside kesin sonuç çıkacak. Şu anda delil topluyoruz. Bu ölümün failinin meçhul kalmamasını talep ediyoruz. Şu anda fail şudur diyecek durumda değiliz ama şüphelerimiz var. Olay yerinde olan personel kaydını ve görüntü kayıtlarını istedik. Görüntü kayıtlarının deşifre edilmesi, o gün orada bulunan personelin listesinin açıklanmasının yanı sıra görgü tanıklarının dinlenmesi çok önemli. Birçok kişi aileye yaşananları gördüğünü anlatmış. Eğer tanıkları savcılıkta dinletirsek soruşturma daha da hızlı ilerleler. Otopsi sonucunda ölüm zamanı nedir ve ölüm şekli nedir sorusuna yanıt bulabilirsek, bu cinayetin kim tarafından işlendiği sorusuna da yanıt bulacağız” diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler