Polis şiddetine "Kazlıçeşme" gerekçesiyle takipsizlik

Gazeteciler Ahmet Şık ve Onur Erem’in de aralarında olduğu 12 kişi, Gezi direnişindeki polis şiddeti nedeniyle Başbakan Erdoğan, Arınç ve Güler’den şikayetçi oldu. Savcı “Miting alanı Kazlıçeşme” diyerek takipsizlik verdi.

Yayınlanma: 06.01.2014 - 15:02
Abone Ol google-news

Gezi direnişi süresince polis şiddetine maruz kalan 12 kişinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında “görevi kötüye kullanma iddiasıyla yaptığı suç duyurusu reddedildi.

12 şikayetçinin arasında, gözünü kaybeden, bacağına, yüzüne, başına, gözüne biber gazı kapsülü ve plastik mermi isabet eden ve polisin darp ve hakaret ettiği kişiler vardı. Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre Savcı Cengiz Hacıosmanoğlu, “Erdoğan, Arınç ve Güler’le ilgili iddiaların Meclis’e gönderilmeyi gerektirecek ciddi bir iddia ve delille desteklenmediği anlaşıldığından” takipsizlik kararı verdi.

Hacıosmanoğlu, “İstanbul’un miting alanının Kazlıçeşme olduğunu, bunun dışındaki yerlerde gösteri ve toplantı için izin gerektiğini, Taksim eylemleri için de izin alınmadığını” da ifade etti.

Hakkında suç duyurusunda bulunulan İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ise polise emir verme yetkisi olmadığı belirtildi.

Gözünü kaybetti

Mustafa Demirel, 6 Temmuz’da katıldığı eylemde polisin yakın mesafeden attığı plastik merminin sol gözüne isabet etmesi sonucu yaralandığını ve gözünü kaybettiğini söyleyerek savcılığa başvurmuştu.

Şikayetçilerden Galip Görür de gözünden yaralananlardan. Gözüne plastik mermi isabet eden Görür, polisin saldırı başladığı sırada Gezi Parkı’ndaki Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) çadırında çocuklara bisküvi dağıtıyordu.

Polis dövüp gaz sıktı

Dilekçeye göre, TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Alper Merdoğlu 13 Aralık’ta Taksim meydanındaki polis otobüslerinin arasına sokulup darp edildi, hakarete maruz kaldı, yüzüne biber gazı sıkıldı.

Satırlı saldırgan yaraladı

Gazeteci Ahmet Şık’ın başına kask olduğu halde biber gazı isabet etti, gazeteci Onur Erem de aşırı derecede biber gazına maruz kaldığını ifade etti.

Şikayetçi Ender Ergün ise Talimhane’de satırlı bir kişinin saldırısına maruz kaldığını ve yaralandığını anlattı.

35 gün komada kaldı

Cihan Mutlu da başına biber gazı fişeği isabet edenlerden. Üç gün boyunca yoğun bakımda kaldıktan sonra taburcu edilmişti. Jale Tan da TOMA’nın tazyikli suyunun vücuduna gelmesiyle iki kaburga kemiğinin kırıldığını söyledi.

Gökçe Algan da başına gelen gaz fişeğiyle yaralandı, 35 gün komada kaldı ve üç ayrı ameliyat geçirdi. Diğer şikayetçiler ise Alaattin Timur, Mustafa Ufuk Atakan ve Ergin Şahin.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler