Pompeiopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmasının bu yılki bölümü başladı.

Yayınlanma: 06.08.2011 - 15:10
Abone Ol google-news

Arkeologlar tarafından Efes Antik Kenti'nin ve Zeugma'nın bir benzeri olarak nitelendirilen Pompeiopolis Antik Kenti'nin kazı başkanlığını Almanya Münih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife Summermer yürütüyor.

Summerer, bu yılki kazılarda ilk kez sadece Pompeopolis şehir merkezinde değil, şehrin dışında bulunan mezarlık alanında da bir belgeleme çalışması yapacaklarını bildirdi.

Mezarlığın ve nekropol alanlarının sınırlarını ortaya koymaya çalışacaklarını belirten Summerer, şu bilgileri verdi:
''Pompeiopolis, Paflagonya bölgesinin iç bölgelerinde kurulmuş şehirlerden biri. Bilindiği gibi daha önceki devirlerde iç kesimlerde hiçbir kentleşme yok. Yerleşmeler köylerden ve kalelerden ibaret. Karadeniz sahilinde şehirleşme var ama iç bölgeler şehirleşmeden yoksun. İlk kez Roma Generali Pompeus Magnus, Pontus ve Paflagonya bölgesinde 7 şehir kurmuş, burada kurduğu şehre kendi ismini vermiş ve buradaki kenti Roma standartlarına göre kurmuş. Bu kenti nasıl yaratmış? Hangi yapılara sahip etmiş? Bunları araştırıyoruz.''


Antik kentteki mermerler Yunanistan'dan

Kazı çalışmalarındaki Mermer Uzmanı Mathias Buruno da yaptıkları inceleme sonucu antik kentteki mermerlerin çoğunlukla Yunanistan'dan getirildiğini tespit ettiklerini bildirdi. Antik kente çevre bölgelerden de kısıtlı sayıda mermer getirildiğine değinen Buruno, bu mermerlerin daha ziyade duvar kaplamasında kullanıldığını ifade etti.

Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan da 2011 kazılarının başlamış olmasından mutlu olduklarını söyledi.

Pompeiopolis Antik Kenti'nin binlerce yıl öncesine dayanan, tarihin yer altında kalmış önemli bir bölgesi olduğunu vurgulayan Arslan, ''Pompeopolis'in, Karadeniz'in turizmi açısından önemini biliyoruz ve Pompeiopolis kazılarının devam etmesi için yerel yönetimler olarak elimizden geleni yapmaya hazırız'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler