Radikal hümanist John Berger

19.Selanik Belgesel Festivali, sanat eleştirmeni, yazar, ressam John Berger’e deneysel filmler, video fragmanlar, TV programları ve resim sergisiyle birlikte kapsamlı bir programla saygıda bulunuyor.

Yayınlanma: 28.02.2017 - 11:16
Abone Ol google-news

19.Selanik Belgesel Festivali (3–12 Mart) özel bir saygı etkinliğine ev sahipliği yapacak: İkonik İngiliz sanat eleştirmeni, yazar, ressam, senarist, belgesel yazarı John Berger (1926–2017). Bu çok yönlü, etkili, entelektüel mirasıyla dünya edebiyatında ve sanat tarihinde yetkin bir konumu olan Berger’le ilgili deneysel filmler, resim sergisi, video fragmanlar, TV programları etkinlik süresince izleyiciye sunulacak.

Tilda Swinton, Colin MacCabe, Christopher Roth ve Bartek Dziadosz’un yönettikleri The Seasons in Quincy ile Cordelia Dvorak’ın çektiği John Berger: The Art of Looking programda yer alan iki belgesel. Radikal Bir Hümanist John Berger adlı sanatçının özgün yapıtlarını içeren sergi vefatından sonra ilk kez Selanik Belgesel Festivali kapsamında açılacak.

John Berger’in yakın dostu oyuncu–yapımcı Tilda Swinton onu radikal bir hümanist olarak tanımlıyor, yazarın ilerici düşüncelerini halkla kitapları, sanatı, televizyon ve filmler aracılığıyla paylaştığını irdeliyor. Berger’in Görme Biçimeri adlı kitabı ve BBC’nin hazırladığı TV dizisi sanatı nasıl algıladığımızı ve yorumladığımızı tanımlayan yazarın en ünlü yapıtı. Bir çığır açan eserinde yazar görsel estetiklerin ideolojisini, insan eylemi içinde barınan politik fonu irdeliyor. Görme Biçimleri ile 1972’de Man Booker Ödülü’nü kazanan Berger ödülün yarısını Afroamerikan siyahi hareketin öncüsü Kara Panterler’e bağışladı.

The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger, yazarın 40 yıldan fazla yaşamını sürdüğü Fransız Alpleri’ndeki Quincy kasabasında geçiyor. Tilda Swinton, Colin MacCabe, Christopher Roth ve Bartek Dziadosz’un yönettiği dört deneysel film Berger’in etkileyici portresini yansıtıyor. Ways of Listening’de Tilda Swinton, akıl hocası ve babası olarak gördüğü Berger’i anlatıyor. Spring bölümü onun doğa ve hayvan sevgisini betimliyor. A Song of Politics’de Berger modern politika ve kapitalizmden söz ediyor. Harvest’te sanatçı gelecek için umut vaat eden genç kuşağa odaklanıyor.

Cordelia Dvorak, John Berger: The Art of Looking’te 90. doğum günü nedeniyle sanatçının kişiliğini ve mesleğini vurguluyor. Sanat, politika ve motosikletler arasında gelişen belgesel de John Berger çağdaş görme biçimlerini anlatarak en sevdiği öykücü rolüne bürünüyor. Onun görme sanatı çeşitli sanatçılar, film eleştirmeni kızı Katya Berger, ressam oğlu Yves Berger tarafından değerlendiriliyor.

John Berger’in orjinal 30 çizimi ve oğlu Yves’den, özel koleksiyonlardan alınan tabloları Selanik’teki Modern Sanat Merkezi’nde halkın beğenisine sunulacak. Sergiyle birlikte filmler, video fragmanlar, TV programları gösterilecek, kitaplarının kopyaları sergilenecek. Bu özel serginin küratörleri Selanik Uluslararası Film Festivali’nin yönetmeni Orestis Andreadakis ile Modern Sanat Merkezi’nin yöneticisi Syrago Tsiara.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler