Radyonun İçindekiler başlıyor

21. yy insanlığının gerçeklerinden hareketle yazılan Türk tiyatrosunda mültecileri ele alan ilk oyun “Radyonun İçindekiler” 6 Nisan 20.30'da İstanbul Şehir Tiyatroları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde izleyiciyle buluşarak dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

Radyonun İçindekiler başlıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.04.2016 - 08:05

Cenk Gündoğdu'nun yazdığı, başarılı işlere imza atan Ragıp Yavuz'un iyi bir ekip ve üslupla yönettiği Radyonun İçindekiler; TV'lerin, haber bültenlerinin, sanal ortamların ya da bir radyonun içinden geçen okuyunca bizi etkileyen, sonrasında ise hayatın akışıyla unutmak istediğimiz ya da unuttuğumuz o haberlerden biri olan ve bugün dünyanın ilk gündemini oluşturan “mültecileri” gerçekçi bir yorumla önümüze koyuyor. 6 Nisan'da

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde dünya prömiyeri ile izleyiciyle buluşacak oyunda; umut yolculuğuna çıkan Irak, İran, Filistin ve İsrailli insanların birbirlerinden habersiz yerleştirdikleri sandıklardan çıkışları ve zamanla faşizme varacak hale gelen ilişkilerinin açlıkla, yoklukla sınandığı yerde hiç bitmeyen umuda ve açık yara gibi duran Ortadoğu'nun kanlı topraklarına özel tarihleri üzerinden tanık oluyoruz.

Günümüz insanlığının görmezden geldiği trajedilerden biri olarak kabul edilen ve kapitalist ülkelerin, ucuz insan, ucuz emek ve “atık bir malzeme” gibi pazarlık konusu olarak yaklaştığı mültecilerin büyük dramının yer aldığı oyun akılda iz bırakıcı bir rejiyle bize sorular sorduruyor: Her gün yüzlerce kişi açlık ve susuzluğu göze alarak botlarla, teknelerle, trenlerin yüklüklerinde, araçların depolarında, kamyon lastiklerinin içinde havasızlıktan ölmeyi göze alacak kadar kötü şartlarda kurtulmak istedikleri hayatı gittikleri yerde bulabilecekler mi? Daha iyi bir hayat var mı?

Bu insanları her gün onlarca ölümün yaşandığını bile bile her şeylerini satarak bu kara yolculuğa çıkaran ne? İnsan neyle, nerede, nasıl yaşar? İnsan kendi ülkesinde radyonun içinde midir? İnsan ülkesinde mülteci olunur mu?

Maksim Gorki 20. yy'da Ayaktakımı Arasında oyunu ile dönemin Rusyası'nın bilinmeyen hayatlarını, insanlarını, ilişkilerini evrensel bir dile anlatıp bize ötekileştirilen insanları geniş bir aynayla sunmuştu. Tıpkı Gorki'nin 1901'de yazdığı ve 1902'de Stanislavki yönetimindeki Moskova Sanat Tiyatrosu'nda sahnelenince büyük etki yaratan Ayaktakımı Arasında gibi benzer etki yaratmaya aday yılın iddialı oyunlarından Radyonun İçindekiler de günümüzün sıfır noktasına sürüklenen, diplerde debelenen, ötelenen yok sayılan insanlarının çarpıcı hikâyesini ele alıyor.

Şehir Tiyatrolarının tecrüleri oyuncularından Aslı İçözü, Bensu Orhunöz, Cem Baza, Çağlar Yiğitoğulları, Gürol Güngör, Hüseyin Köroğlu, İskender Bağcılar, Ümit Bülent Dinçer, Yiğit Ali Uslu, Zeki Yıldırım rol alırken sahne tasarımı ve kostüm tasarımı Barış Dinçel, ışık tasarımı Mustafa Türkoğlu, koreografi Yasemin Gezgin, efekt Ersin Aşar'a ait oyunun yönetmen yardımcılığını Damla Cangül, Nurdan Kalınağa, Onur Şirin, Canan Kübra 

Fotoğraflar: Nesrin Kadıoğlu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler