Reçetelere yeni ayar!
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki reçetesiz de satılabilecek ilaç sayısını artırmak için çalışma başlattı.
İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Gürsöz, reçetesiz ilaç listesinin genişletileceğini belirterek, 8 bin ilacın yüzde 15’inin eczacının danışmanlığında satılacağını söyledi
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’deki reçetesiz de satılabilecek ilaç sayısını artırmak için çalışma başlattı. Akademisyenler, ilaç firmaları ve uzmanlarla bir araya gelen bakanlık, piyasada bulunan tüm ilaçları sınıflama kararı aldı.
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz yaptığı açıklamada reçetesiz ilaç listesinin yeniden düzenleneceğini belirterek şunları söyledi:
“Hastanelerde ve piyasada döngüsü olan 7 bin 939 ilaç bulunuyor. Bunlara aktif ilaçlar diyoruz. Bunların sadece 87’si reçetesiz satılıyor. Bir kısmı ticari ömrünü tamamlamış yazılmayan 5 bin 26 ilaç da var. Bunlara da pasif ilaçlar diyoruz. İlaçların neredeyse yüzde 99’u reçeteli satılıyor. Bunların içerisinde öksürük şurupları, Ağrı kesiciler, alerji ilaçları, büyüme hormonu ve antibiyotikler var. Şu anda teknik çalışmalarını yapıyoruz. Reçetesiz ilaç konusunu firmalar, akademisyenler ve işin uzmanlarıyla görüşüyoruz. Risk-yarar analizi yaptığımız zaman, riskin düşük olduğu güvenli kullanılabilecek ilaçlar olabilir. Örneğin, bir ilacın 100 miligramını doktorun yazması gerekir ama 20 miligramı reçetesiz de alınabilir. Bu bir sınıflama çalışması. 13 bin ilacı çalışıyoruz ve sınıflamasını yapıyoruz. Bunların içinden reçetesiz de satılabilen kategorisine alınabilecek olanı bilimsel kurulumuz çalışıyor.”
Eczacıya sorumluluk
Reçetesiz satış yapmanın cezası olduğuna dikkati çeken Gürsöz, “Bir ilacın bir sürü formu var. Bazı ilaçları reçetesiz yapabiliriz diye düşünüyoruz. Rakam vermek çok zor ama 8 bin ilacın yüzde 10-15’ini reçetesiz satılabilir hale getirmek istiyoruz. Burada sorumluluk eczacının olur. Eczacının danışmanlığında satılacak. Reçeteyle satılması gereken ilaçlar ne yazık ki reçetesiz satılabiliyor. Reçetesiz de satılabilecek olanlar da reçete diye tutturuyoruz. Burada biz bunları ayırmak istiyoruz. Avrupa’daki gibi net bir şekilde ayıracağız. Eczacının rolünü yeniden tanımlamak gerekiyor” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi