Renkli direnişin zaferi

Merdivenleri griye boyayan Beyoğlu Belediyesi kamuoyu tepkisi üzerine geri adım attı.

Yayınlanma: 01.09.2013 - 02:33
Abone Ol google-news

Orman Mühendisi Hüseyin Çetinel’in gökkuşağı rengine boyadığı Fındıklı-Cihangir arasındaki merdivenleri griye boyayan Beyoğlu Belediyesi kamuoyu tepkisi üzerine basamakları tekrar renklendirdi. 200 basamağın rengi 3 gün içerisinde 3 kez değişmiş oldu. Yeniden boyanan merdivenlerde toplanan yüzlerce kişi de “Gri ne ayol” sloganları ile çevredeki diğer merdivenleri boyadılar.

29 Ağustos’ta geceyarısı operasyonu ile griye boyanan merdivenler, sosyal medyada büyük bir tepki ile karşılandı. Beyoğlu Belediyesi önce boyama işleminin kendilerinin yapmadığını savundu. Ancak önceki gün akşam saatlerinde twitterdan açıklama yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, merdivenlerin belediye tarafından boyandığını kabul etti. Demircan “Bir vatandaşımız şahsi bir karar almış böyle güzel bir projeyi Beyoğlu’na kazandırmış bulunuyor. Lakin ciddi bir usul hatası yapılmış. Belediyeye müracaat edilmediği gibi orada yaşayan vatandaşlarımıza da proje aktarılmamış” dedi.

Belediye itiraf etti

Demircan “Şikâyetleri dikkate alan arkadaşlarımız renkleri kapatmak zorunda kalmıştır” itirafında bulundu. Demircan, daha sonra Hüseyin Çetinel ve diğer mahalle sakinleriyle bir toplantı yaptı. Merdivenlerin tekrar renklendirilmesi kararlaştırıldı. Mahalleliler ve belediye personeli, gece yarısı merdivenleri tekrar gökkuşağı rengine boyadı.
Dün akşam saatlerinde de sosyal medya üzerinde örgütlenen yüzlerce kişi ellerinde boyalarla Fındıklı’dan Cihangir’e çıkan merdivenlerde toplandı. “
Faşizme inat rengârenk hayat”, “Her yer gökkuşağı her yer direniş” ve “Gri ne ayol” sloganlarının atıldığı eyleme eski CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal destek verdi. Soysal “Bu merdivenler bize farklılıklarımızın bir aradalığını gösteriyor. Tekrardan griye boyamak baskıcı bir yaklaşım” diye konuştu. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) üyesi Dilan Mehmetcioğlu da “Siz o gri kaldırımlarınızı, mahkeme duvarı suratlarınızı lacivert takım elbiselerinizi alıp istediğiniz yere gidebilirsiniz. Biz renklerimizle dünyayı baştan aşağı boyayacağız. Bu daha başlangıç, boyamaya devam” diye konuştu.
Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy Belediyeleri de yurttaşlara ilçelerinde merdivenleri değişik renklere boyayabileceklerini duyurdu. Moda Şifa Sokak’taki merdivenler bugün boyanacak. Kuzguncuk, Yeşilköy ve Kadıköy’de dün pek çok merdiven boyanarak sokaklar renklendirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler