Rıza Sarraf çapraz sorguda... İtiraf anlaşmasında çarpıcı ayrıntı: Hayat kadını....

İran'a yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle yedi kişinin New York’ta yargılandığı davaya Rıza Sarraf’ın çapraz sorgusuyla devam ediliyor. Öte yandan itiraf anlaşması kapsamında savcılığın, Sarraf’ın başkaları için hayat kadını temin etmesini görmezden geldiği de ortaya çıktı.

Yayınlanma: 06.12.2017 - 17:55
Abone Ol google-news

Rıza Sarraf New York'taki davanın altıncı gününde soruları yanıtlamaya devam ediyor. Sarraf "Atilla'nın tutuklandığını öğrendiğimde şoke oldum" dedi.

Yandaş Star'dan Rıza Sarraf yalanı... İfadesini değiştirdiler

Rıza 'Sarraf'a ödül' savunması: Kime verdiğimizi bilmiyorduk

SAVCILIK, İŞBİRLİĞİ KARŞILIĞINDA SARRAF'IN KADIN TEMİN ETTİĞİNİ GÖRMEZDEN GELDi

ABD’de görülen ‘İran ambargosunu delme’ davasında tanık olarak ifade veren Rıza Sarraf, jürili yargılamanın altıncı gününde, sanık koltuğundaki eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın savunma ekibince çapraz sorguya alındı. 

Avukat Cathy Flemming’in sorularını yanıtlayan Sarraf’ın, ilki Ağustos 2016’da olmak üzere savcılık yetkilileriyle yaptığı 12 görüşme sonrası, “soruşturma ve kovuşturmaya yardımcı olmak, değerli bilgiler sunmak” kaydıyla başsavcılıkla ‘itiraf’ anlaşması imzaladığı ortaya çıktı. Hürriyet'ten Razi Canikligil'in aktardığı habere göre, itiraf anlaşması kapsamında savcılığın, Sarraf’ın başkaları için hayat kadını temin etmesini görmezden geldiği de ortaya çıktı.

CANLI BLOG: (Çeviri: Sebla Küçük)

01.00 Duruşma sona erdi.

00.30 Avukat Fleming, "Türkiye'de 2013'ün Aralık ayında tutuklanmıştınız, doğru mu?" sorusuna "Evet, doğru" yanıtını verdi.  "Ve Türkiye'de birkaç ay cezaevinde kaldınız." Sarraf, "76 gün cezaevinde kaldım, doğru" dedi.  Fleming, kendisine yöneltilen suçlamalar hakkında takipsizlik kararının verilmesiyle ilgili olarak, Sarraf'ın kamuoyunda geniş yer bulan bir savunma yaptığını söylüyor. Sarraf'ın bir televizyon kanalında konuştuğunu belirtiyor. Sarraf, bununla ilgili olarak "Yanlış hatırlamıyorsam, o röportaj karardan daha önce gerçekleşti" dedi. Sarraf, "Aleyhimdeki altın kaçakçılığı iddialarıyla ilgili açıklamalar yaptığımı hatırlıyor. Onu hatırlıyorum." Fleming, Sarraf'ın söz konusu iddiaları yalanladığını söyledi.

Soru: Tekrar belirtirsek, tüm Türkiye'de yayınlanmıştı, değil mi?
Sarraf: Evet, yayınlanmıştı.

"Savcıların sorusuna yanıt olarak, Süleyman Aslan ve Levent Balkan'ın (Halkbank'tan) gittiğini söylediniz" diyen Fleming'e Sarraf, Halkbank'ta Ali Fuat adlı kişiyle irtibat kurduğunu doğruladı. Fleming, Sarraf'ın Atilla ile irtibat kurmadığını iddia ederek, buraya dikkat çekmek istiyor.

Fleming, "Ancak Hakan Atilla'ya gitmediniz. Oysa, ticaret mekanizmanızı tasarlarken Atilla'dan yararlandığınızı söylemiştiniz." hatırlatmasını yapınca Sarraf, "Atilla'dan daha üst mevkilerdeki kişilere gittim" diyor.


23.54 Sarraf ile amcası arasında Azerice bir telefon görüşmesi hakkında sorular soruluyor. Görüşmede, amca, Sarraf'ın işlerinde kullanması için boş konşimentolar (nakliye senetleri) temin etmeye çalıştığından bahsediyor. Salonda ses kaydı dinletiliyor.

23.39 Sarraf ile Happani arasında, Halkbank'a verilen belgelerle ilgili bir görüşme hakkında sorular soruluyor. Fleming,"Happani "Ortaklık yapısını bankaya çevirmiştik ama belge onaylı değil. Onaylı bir nüsha istiyoruz" diyor."ifadelerini kullandı. Sarraf, "Evet, bunu görüyorum" yanıtını verdi.

23.17 Oturuma verilen ara sona erdi. Yeni bir ses kaydı dinletiliyor.

23.08 Duruşmaya kısa bir ara verildi.

23.06 Avukat Fleming," (Bir toplantıda) Süleyman Aslan sizin yanınızda Hakan Atilla'yı arayıp "Bu işi hallet" demiş, doğru mu?" diye sordu. Sarraf,"Evet, hatırlıyorum" yanıtını verdi.

22.57 Halkbank çalışanı Hakan Aydoğan ile ilgili sorular soruluyor. Bir telefon görüşmesi kaydı daha dinletilecek.

22.36 Avukat Fleming, daha önce de gündeme getirdiği bir konuya geri döndü. Sarraf ile Atilla arasında bir irtibat olmaması iddiasına. 

22.14 Duruşma yeniden başladı. Çapraz sorgu sürüyor.

21.02 Duruşmaya öğle arası verildi.

20.55 Avukat Fleming, Sarraf'a, Atilla ile yaptığı bir görüşme hakkında sorular soruyor. Görüşmede Sarraf'ın Atilla'ya yalan söylediğini iddia ediyor. Bu şekilde, savunmanın Atilla'nın "alt seviyelerde biri" olduğu, kara para aklama sisteminin "mimarı" olmadığı tezini işliyor.

20.37 Bir sonraki ses kaydına geçildi.

20.34 Yeni kayıttaki görüşme, Sarraf ile Happani arasında. Bazı işlemlerde kullandıkları "Çikinova" koduyla ilgili konuşuyorlar. Sarraf, "Çikinova, gerçek olmayan, gerçek malların olmadığı ticari işler için çalışanlarımız arasında kullandığımız bir terimdi." dedi.

20.29 Ses kaydı sona erdi. Çapraz sorgu devam ediyor.

20.17 Bir sonraki ses kaydı dinletilecek.

20.16 Avukat Fleming, Bayar'ın "Biri para veya rüşvet almazsa bile, ona bir kol saati vermen lazım" dediğini söyledi. Saatin Rolex marka olduğunu söylüyor. Sarraf, "Konuşma dökümünde Rüçhan Bayar'ın bana bunu söylediği kısmı görüyorum, evet" dedi.

20.13 Sarraf ile Rüçhan Bayer arasında 1 Mart 2013 tarihli bir görüşmeye ilişkin ses kaydı dinletildi. Rüçhan Bayar kayıtta "Bizim üç şirket daha var, henüz tamamlanmadı" diyor. Avukat Fleming, "Bunlar paravan şirketler mi?" sorusuna "Evet. Kurmaya hazırlandığımız paravan şirketler" dedi.

19.33 Yeni ses kaydına geçildi.

19.32 Duruşma yeni bir ses kaydının dinletilmesiyle başladı.

19.00 Davaya kısa bir ara verildi.

18.55 Levent Balkan ile ilgili yeni bir ses kaydı dinletiliyor.

18.52 Sarraf, "Basında bizle ilgili çıkan haberlerin yüzde 99'u uydurma ve yalan haberlerdi" iddiasında bulundu.

18.50 Avukat Fleming, Sarraf'ı "meşhur hayatı" ile ilgili varlığını tarif etmeye yönlendiriyor. Aile evi ve yatının fotoğrafı gösterildi. Sarraf, "bu fotoğraflar medya tarafından gizlice çekilmiş ve yayınlanmış görüntülerdir" diye belirtiyor.

18.49 Avukat Fleming,"Pop şarkıcısı olan eşinizle sık sık magazin sayfalarındaydınız, doğru mu?" sorusuna "Doğru, gazete ve dergilerde bizimle ilgili yayınlanmış haberler bulunuyordu" yanıtını verdi.

18.47 Avukat Fleming'in "Türkiye'de ünlü bir pop şarkıcısıyla evliydiniz, bu doğru mu?" sorusuna "Bu doğru hanımefendi" yanıtını verdi.

18.47 Avukat Fleming, İran işlemleri haricinde Sarraf'ın ayrıca yasal işlere de sahip olduğunu belirtti, Sarraf bu ifadeye katıldı.

18.43 Avukat Fleming, ses kaydının Levent Balkan'ın nüfuz ve karar verme yetisine sahip olduğunu gösterdiğini ima etti.  Fleming'in, "O halde onay vereceğim" dediği zaman "Onayı veriyorum" demek istemiyor, değil mi?" sorusunu Sarraf, "Elbette hayır" diye yanıtladı.

18.36 Yeni bir ses kaydı dinleniyor.

18.35 Avukat Fleming'in "Hakan Atilla'yla olan konuşmalarınızda böyle bir ifade kullanmadınız, değil mi?" sorusunu "Hatırladığım kadarıyla, şu ana kadar dinlediğimiz ses kayıtlarında böyle bir ifade yoktu." diye yanıtladı.

18.32 Avukat Fleming, Sarraf'ın telefonların dinletilmesinden endişe duyarak, bir noktada Balkan'a "Bunu yüz yüze konuşalım" dediğini söyledi. Fakat, Fleming, Sarraf'ın Hakan Atilla'yla daha farklı konuştuğunu iddia ediyor.

18.30 Rıza Sarraf ve Levent Balkan arasında geçtiği belirtilen ses kaydı dinletiliyor

18.25 Avukat Fleming, Sarraf'ın telefonda kadın Halkbank çalışanına işiyle ilgili yalan söylediğini iddia etti. Sarraf çalışanı yanlış bilgilendirdiğini kabul etti. Sarraf, "Alt kademedekilerin bizim ne yaptığımızdan haberi yoktu." dedi. Sarraf bunu doğrudan sorgulama sırasında da söylemişti .

18.22 Avukat Fleming, Sarraf ile Halkbank çalışanları arasında saygılı bir üslup kullanıldığına dikkat çekti. "Çalışanlar size saygılı davranıyordu, değil mi?" sorusuna Sarraf, "Halkbank personeli, çalışanları her zaman her konuda bana saygılı davranıyordu... Ben de onlara saygılı davranıyordum." yanıtını verdi.

18.17 Savunmanın elindeki bir diğer ses kaydı dinletiliyor.

18: 03 Savunmanın elindeki bir ses kaydı dinletiliyor. Görüşme dökümünün İngilizce kaydı delil dosyasına eklenecek.Görüşmenin tarihi 17 Ekim 2013, Levent Balkan'ın Halkbank'ta çalıştığı dönemden aylar sonra. Görüşme Sarraf ile Rüçhan Bayar arasında olduğu belirtiliyor.

Atilla'nın ofisine hiç gitmedim, hangi katta olduğunu bilmem

17:55 Mahkeme salonunda, savunmaya ait bir ses kaydı çalındı. Ses kaydının, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Sarraf ve Atilla'nın yaptığı bir toplantının ardından, Sarraf ve Aslan'ın yaptığı bir telefon konuşmasına ait olduğu belirtildi.

 Bu arada Sarraf'a Atilla'nın ofisine hiç gitmediniz, değil mi? diye soruldu. Sarraf ise "Hayır efendim, binanın hangi katında olduğunu bile bilmiyorum" diye yanıtladı.

"Atilla'nın tutuklandığını duyduğumda şoke oldum"

17: 45  Hakan Atilla'nın avukatı Fleming: Hakan Atilla tutuklandığında çok şaşırdığınızı söylemişsiniz.

Sarraf: "Evet" yanıtı verdi. 

Sarraf'ın ticari işleriyle ilgili sorulara geçiliyor. Fleming, Sarraf'ın Royal Denizcilik'teki bir çalışanından gelen bir e-postayı delil olarak sunuyor. Çalışanın adı "Umat" olabilir.

Sarraf,  İran'ın dini lideri Hamaney ile hiç bir araya gelmediğini söylüyor.
Sarraf: : İran'ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile de hiç bir araya gelmedik.

Ancak Sarraf, Ahmedinecad'a bir mektup yazmıştı. Bu mektup geçen Nisan ayında ortaya çıkmıştı.
O dönem yayınlanan ilgili haber aşağıdaki adreste.

İran’a yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle yedi kişinin New York’ta yargılandığı davada birebir sorgusu tamamlanan İran asıllı Türk vatandaşı altın tüccarı Rıza Sarraf’ın çapraz sorgusu Miami'de tutuklandığı döneme ilişkin sorularla başladı.

Ardından da Hakan Atilla'nın avukatı Sarraf'a sorular yöneltti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler