Rize’nin Deniz Gezmiş’i anıldı

Kurtuluş haraketinin işçi önderlerinden Bayram Ali Tatoğlu, katledilişini 36. yıldönümünde anıldı.

Yayınlanma: 04.08.2016 - 19:20
Abone Ol google-news
 
Öğretmen olması ve Gaziantep’e atanmasına karşın, öğretmenliği engellenince Çaykur’a bağlı Zihni Derin Çay Fabrikası’nda işçi olarak çalışmaya başlayan B.Ali Tatoğlu, kentteki sosyo kültürel yaşama katkılarıyla halkın sevgisini kazandı;  dar gelirli ailelerle, çocuklara yaptığı yardımlarla adeta kentin kahramanı oldu ve“Rize’nin Deniz Gezmiş’i” diye anıldı. Kentteki işçi sınıfını örgütleyerek mitingler düzenleyen Tatoğlu, 30 Temmuz 1980 gecesi, çalıştığı fabrikadaki gece vardiyasından çıktıktan sonra, Reşadiye Mahalles’indeki bir toplantıya giderken, yolda kiralık bir katil tarafından pusuya düşürüldü. Arkadaşlarınca Rize Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı ama kurtarılamadı. Katili olduğu iddia edilen 17 yaşındaki Recep Yılmaz, arkadaşları tarafından yakalanıp polise teslim edildi ancak daha sonra serbest kaldı. 
 
Cenazesinde Çay-Kur şalter indirdi 
 
Tatoğlu, katledilişini 36. yıldönümünde mezarı başında anıldı. Anma törenine ailesi, yakınları, Karadeniz, İstanbul ve Ankara’dan gelen arkadaşları, Birlekişik Haziran Haraketi üyeleri, sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.Tatoğlu’nun arkadaşları Tatoğlu’nun cenazesine 10 bin kişinin katıldığına, Çay-Kur’un  42 fabrikasının şalter indirerek cenazeye katıldığına dikkat çekti.
 
Annesinin acı vasiyeti 
 
Uzun zaman sonra ilk kez arkadaşlarıyla birlikte anma törenine katılan kardeşi Mustafa Tatoğlu ise,
“Onu size anlatmam mümkün değil. Böyle birinin kardeşi olmaktan onur duyarım” dedi. Tatoğlu, ağabeyinin hemen yanına gömülen annesi Fatma Tatoğlu’nun artık ailesinden hiç kimseye Bayram Ali isminin verilmemesini vasiyet ettiğini anımsattı. Anne oğulun mezarı bir süre önce  arkadaşları tarafından usulüyle yeniden düzenlenip, anıt mezar haline dönüştürüldü.
 
Bir şehrin Bayram’ı 
 
İşadamı Musa Yılmaz, “Bir şehrin Bayramı’ydı. Geçmişi ve yaptıklarıyla hak yaşamayı sonuna kadar etmişti. Onu anlatırken herhangi bir siyasi harekete, fraksiyona veya partiye sıkıştırıp, hapsedemeyiz. Onun devrimci ilke ve prensipleri bizim için evrenseldir” dedi.   Konuşmaların ardından Bayram Ali ile birlikte bugüne kadar devrimci mücadelede yaşamını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.   Tatoğlu’nun mezarına çiçek bırakan  dostları, kent merkezinde buluşarak anılarını tazeledi.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler