Rusya'da 13 Türk öğrenci kovuldu

Rusya’daki Türk öğrenciler sınır dışı ediliyor. Rus Eğitim Bakanının talimatlarına rağmen Voronezh Üniversitesi’nde okuyan 13 öğrenci mezuniyete 6 ay kala vizeleri iptal edilerek okuldan atıldı.

Yayınlanma: 10.12.2015 - 09:16
Abone Ol google-news

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan uçak krizi öğrencileri etkilemeye devam ediyor. Rusya Voronezh Üniversitesi’nde okuyan 13 Türk öğrenci mezuniyetlerine 6 ay kala gerekçe belirtilmeden okuldan atıldı. Eğitim Bakanı Dimitri Livanov’un Türk öğrencilerini korumaya yönelik talimatına rağmen, vizeler iptal edilerek öğrenciler sınır dışı edildi.
 
6 ayları kalmıştı
 
Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre,  Voronezh Üniversitesi öğrencilerden Serdem Karaboğa, yaşananları şöyle anlattı: “Geçen hafta 10 Aralık’a kadar okul yönetimi tarafından okuldan ayrılmamız yönünde baskılar vardı. Daha sonra bakanlık açıklama yaptı ve Türk öğrencilerinin korunacağına yönelik söz verdi. İki gün önce ise bize hiç bir şey söylemeden, belge imzalatmadan, atılma nedenimizi bildiren bir belge vermeden okulla ilişkimizi kestiler. Öğrenci vizelerimiz iptal edildi. Tek çıkışlı vizeler verildi. Diplomamızı alamadan sınır dışı ediliyoruz.”
 
 Hayaller yarıda kaldı
 
2010 yılında Voronezh’e eğitim için gelen Türk öğrencilerden Serdem Karaboğa zor şartlar altında burada okumaya çalıştıklarını söyledi. Karaboğa, şunları söyledi: “Biz eğitim masraflarımızı karşılayabilmek için -20 derece soğukta günlük 10 liraya denk gelen 240 rubleye reklam afişleri asarak para kazanıyorduk. Buradaki çoğu öğrenci de part-time çalışarak okuyor. Ailelerimiz diplomalarımız alıp döneceğimiz günü bekliyordu. Ben de diplomamı anneme götüreceğime söz vermiştim. Ama iki ülkenin inatlaşması bizim hayallerimizi yarıda bıraktı. Buradaki Türk öğrencilere her türlü küçümseme ve saygısızlık yapıldı. Tepkiler yüzünden okula bile gidemiyorduk. Ben burada 5 yılda 50 bin dolar harcadım. Yaz aylarında çalışıp para biriktirerek okudum. Verdiğim bütün emekler boşa gidecek. Psikolojimiz bozuldu.”
 
Türkiye sahip çıksın
 
Voronezh Üniversite’sinden atılan öğrenciler Ukrayna’da başka üniversitelere geçiş yapabilmek için Türkiye’den yardım bekliyor. Moskova Büyükelçiliği Basın Müşaviri Orhan Gazigil ise öğrencilerle konuştuklarını ve yasal girişimlerini başlattıklarını söyledi: “Yapılan bu uygulamaların yasal dayanağı yok. Bazı üniversiteler kendi inisiyatiflerini kullanarak bu yaptırımları uyguluyorlar. Bakanlık geçen hafta Türk öğrencileri koruyacağın yönelik açıklama yaptı. Fakat üniversite bu talimatları dikkate almıyor. Birçok öğrenci buraya belli sözleşmeler yaparak geldi. Mağduriyetlerini düzeltebilmek için uğraşıyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler