Rusya’dan radyasyon itirafı

Rusya resmi meteoroloji ajansı Rosgidromet, geçen hafta gerçekleşen patlamanın ardından radyasyon seviyesinin 16 kat arttığını duyurdu.

Yayınlanma: 13.08.2019 - 19:53
Abone Ol google-news

Rusya’nın Arhangelsk bölgesinde bulunan bir askeri tesiste geçen hafta füze motor denemesi sırasında yaşanan kazaya ilişkin Moskova yönetiminden yapılan yeni açıklamalar, Orta Menzilli Nükleer Kuvettler Anlaşması’nın (INF) ortadan kalkmasıyla yeniden tartışılmaya başlanan nükleer savaşa ilişkin kaygıları şiddetlendirdi.

Rusya’nın devlete ait nükleer enerji şirketi, Akkuyu nükleer projesinin de yüklenicisi olan Rosatom tarafından yapılan açıklamada, geçen perşembe meydana gelen kazada hayatını kaybeden 5 kişinin roket deneme merkezi personeli olduğu, patlamaya rağmen denemelere devam edileceği duyuruldu. Rusya’dan kazayla ilgili dikkat çekici bir açıklama da radyasyon seviyesiyle ilgiliydi. Meteoroloji kurumundan yapılan açıklamada, Severodvinsk şehrinde kimi bölgelerde radyasyon seviyesinin 16 kat arttığı bildirildi. Patlamanın ardından Savunma Bakanlığı yetkilileri şehirdeki radyasyon oranında bir yükselme olmadığını açıklamıştı.

TASS’ın ismi açıklanmayan bir sağlık yetkilisine dayandırdığı haberine göre, kazanın ardından yaralananlara ilk müdahaleyi yapan doktorlar Moskova’da bir klinikte özel tedavi altına alındı. Doktorlara ayrıca olayla ilgili bilgi açıklamamaları için gizlilik anlaşması imzalatıldığı da öne sürüldü. Interfax’ın haberine göre ise Rus yetkililer, kazanın yaşandığı Nyonoksa köyünün bugünden itibaren boşaltılacağını duyurdu.

Trump’tan füze iddiası
Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhaçev tarafından kazada hayatını kaybedenler için yapılan açıklamada, “Onları anmak için yapacağımız en iyi şey yeni silahlar için daha fazla çaba harcamak olacaktır” ifadeleri kullanıldı. ABD Başkanı Donald Trump ise olayla ilgili Twitter’dan paylaştığı mesajda, kazanın NATO’nun “Skyfall” olarak adlandırdığı “Burevestnik” kruz füzesi ile ilgili olduğunu öne sürdü. Trump ayrıca, “ABD, Rusya’daki füze patlamasından çok şey öğreniyor. Biz de benzer, ancak daha gelişmiş teknolojiye sahibiz” ifadelerine yer verdi. Rus basınında ise kaza sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şubatta tanıtımını yaptığı yeni nesil “Zirkon” füzesinin denendiğini öne sürdü. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise Trump’ın değil Rosatom’un açıklamalarının dikkate alınmasını istedi. Peskov ayrıca, son dönemde artan askeri kazalarla ilgili “Maalesef oluyor. Bunlar trajedi. Burada bizim için önemli olan bu kazalar sırasında hayatını kaybeden kahramanların hatırlanması” şeklinde konuştu. Peskov ayrıca, Putin’in, “Rusya’nın geliştirdiği teknolojilerin diğer ülkelerin ulaştığı seviyenin çok ilerisinde olduğu” yönündeki sözlerini hatırlattı. Rusya’da son bir ayda meydana gelen askeri kazalarda 20 kişi yaşamını yitirdi.
Washington ile Moskova arasında 1987 yılında imzalanan INF, karşılıklı ihlal suçlamalarının ardından bu ay başında ortadan kalkmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler