Sadakat ve MİT vizesi

AKP, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal ettiği güvenlik soruşturması düzenlemesini Cumhurbaşkanlığı’nca yeni sistemin ardından çıkarılan “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Taraması Yönetmeliği”ndeki hükümleri genişleterek yasaya taşıyor.

Yayınlanma: 18.12.2019 - 02:00
Sadakat ve MİT vizesi
Abone Ol google-news

 AKP’li milletvekillerinin yasa teklifine göre, kamuda işe girebilmek için “anayasaya ve devlete sadakat ve bağlılık, terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmamak, kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimlerinde haklarında herhangi bir tahdit olmamak” koşulu aranacak. Teklifte şu düzenlemeler öngörülüyor:

- Devlete sadakat: İlk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında da güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapılacak. 

Veriler 2 yıl sonra silinecek: Değerlendirme komisyonları, veri güvenliğine ilişkin mezuatta belirtilen önlemleri alacak. Bu kapsamda elde edilen kişisel veriler, yalnızca amacına yönelik olarak işlenebilecek ve aktarılabilecek. Bu veriler ilgili hakkında talebe konu işlemin tamamlanmasının ardından ya da her durumda 2 yılın sonunda silinecek ve yok edilecek. 

- Soruşturmayı yapacak kurumlar: Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idari amirlikleri tarafından yapılacak.

- Atanmayanlara yeniden inceleme: AYM tarafından iptal edilen hüküm uyarınca yapılan güvenlik soruşturması sonucuna göre memuriyete veya kamu görevine atanmayan kişiler tarafından süresinde açılmış iptal davalarında yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde idarece resen, ilgililer hakkındaki güvenlik soruşturmasının bu hükümlere göre yeniden yapılmasına karar verilecek. Bu karar en geç 7 gün içinde davaya bakmakta olan mahkemeye bildirilecek. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler