Sadece baraj sınavı değil

Yükseköğretime Giriş Sınavı’na başvurular 20 Ocak’ta sona erecek. Sınav 13 Mart’ta yapılacak.

Sadece baraj sınavı değil
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.01.2016 - 09:53

Her yıl yaklaşık iki milyon adayın katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na başvurular başladı. Son başvuru tarihi 20 Ocak olan sınav, 13 Mart’ta yapılacak. Sınavın sonuçları, 25 Mart’ta açıklanacak. Barajı aşmak isteyen adayların bu yıl 16 değil 20 net yapmaları gerekiyor.

Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) giriş hakkı elde etmek için bir baraj sınavı gibi görülse de aslında YGS son derece önemli bir sınav.

 

YGS neden önemli?

Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, “iki yıllık eğitim veren ön lisans programlarına yerleşmek isteyen ve meslek lisesi öğrencisi ya da mezunu olan adaylar, tüm puanlarını bu sınav ile alıyor. Az sayıda ve puanları çok yüksek de olsa bazı dört yıllık lisans programları da yalnızca bu sınavın sonucuna göre öğrenci alıyor. Örneğin, Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu programlarından Yönetim- Bilişim Sistemleri dört yıllık bir lisans programı ve YGS-6 puan türü ile öğrenci kabul ediyor.

LYS’ye hazırlanan ve fakültelere yerleşmek isteyen adaylar için de YGS büyük önem taşıyor. Zira sınavlardan elde edecekleri toplam puanın yüzde 40’ının YGS’den geldiği düşünüldüğünde bu sınavın sadece bir baraj sınavı olmadığı anlaşılıyor’’ dedi.

 

‘21 Gün YGS’

Oğuzkaan Koleji’nde Dr. Maxwell Maltz’ın psikosibernetik kuramına uygun olarak geliştirdikleri “Sınav Kampı Programı’’ uyguladıklarını belirten Yılmaz, bu çalışmayı şöyle anlattı:

Öğrencilerimiz, 21 gün boyunca, aralıksız olarak 10.00-12.40 saatleri arasında YGS denemesine giriyor. Her gün, sınava girdikleri sınav salonları ve oturdukları yerlerin değiştiği, hafta sonları üniversiteler ve ilköğretim okullarında sınava girdikleri bu sistemde, gerçek sınavda ne olacaksa öğrencilerimize aynı şekilde yaşatıyoruz. Üst aramasından tutun da sınavda ÖSYM tarafından dağıtılan peçete ve şekere kadar her detay incelikle planlanıyor.

Çocukların görmedikleri hiçbir sınav ortamı kalmaması için, amfiler, kolçaklı sıralar, ilkokul sıralarında sınav olmalarını sağlıyoruz. NLP temelli YGS sınav kampı uygulamasını Dr. Maxwell Maltz’ın Psiko-Sibernetik kitabında ilk kez ileri sürülen ‘21 gün boyunca aynı şartlara maruz bırakılan beyin devrelerinin yeni ve sağlam sinir bağlantıları geçiş yolları üretmesi ve hafıza izleri oluşturması’ kuramından geliştirerek oluşturduk.’’

 

Baraj için 20 net gerekli

Üsküdar Üniversitesi tercih danışmanı, uzman psikolojik danışman Ece Tözeniş, 2016 yılındaki değişiklikleri şöyle açıkladı:

- Önceki yıllarda 16 net ile 140 barajını geçen adaylar, bu yıl için 150 barajını geçmek için 20 net yapmak zorundalar.

- 30 Mart 2012 tarihinden sonra kayıt olan meslek liseliler için Y-YGS/LYS ’de mesleki ek OBP kaldırıldı. Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak.

 

Temel kavramlar iyi bilinmeli

Bilfen Liseleri Koordinatör Yardımcısı Nihat Akbaş, bu sınavdan başarıyla çıkmak isteyen adayların dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

- Temel kavramları çok iyi bilmeli,

- Konulara hâkim olmalı,

- Strateji geliştirebilmeli,

- Süreyi ve test tekniklerini kullanabilmeli,

- Kendini ve duygularını kontrol edebilmelidir.

 

Taktik önemli

YGS adayı bu sınava hazırlanırken hem konulara iyi çalışmalı hem de taktiksel anlamda hazırlanmalı. Öğrenciler bu sınava hazırlanırken;

- Düzenli konu tekrarı yapmalı,

- Düzenli test çözmeli,

- Test çözerken mutlaka süre tutmalı,

- Test çözerken test tekniklerini kullanmalı.

- Deneme sınavları uygulamalı.

 

Kimler, nasıl başvuracak?

- Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan kendi okulu başvuru merkezi olanlar, başvurularını kendi okullarından yapacaklar.

- ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais. osym.gov.tr adresinden yapacaklar.

- Diğer tüm adaylar, başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin herhangi birinden yapacaklar.

- 2016-ÖSYS’ye bireysel olarak internet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, ÖSYM’nin internet sayfasında “2016- ÖSYS Bireysel Başvuru” alanındaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak başvurularını süresi içinde tamamlayacak ve sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini yatıracaklar. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 20 Ocak 2016 tarihinde, saat 23.59’da sona erecek.

-“YGS’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretleyenler 55 TL, “Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum” seçeneğini işaretleyenler 15 TL ücreti ÖSYM’nin web sayfasında yer alan bankalardan birine yatıracaklar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler