Savcı işkenceye göz yuman polisleri de suçladı

stanbul Fatih'te polis aracına yol vermediği gerekçesiyle durdurdukları Ahmet Koca'yı döven polisler hakkında yürütülen davada savcı polislerin işkence suçu ile cezalandırılmalarını istedi. Savcılık, polislerin işlediği suça diğer polislerin de olayı savcılığa bildirmeyerek, delilleri yok etmeye çalışarak ve işkenceye sessiz kalarak katıldıklarını öne sürdü.

Yayınlanma: 21.05.2014 - 12:37
Abone Ol google-news
Ahmet Koca, askerden izinli olarak geldiği sırada rahatsızlanan yakınını hastaneye yetiştirmeye çalışıyordu. Bu sırada Ahmet Koca'nın yol vermemesine kızan bir polis aracı bir süre sonra yolunu kesti. Koca, asker olduğunu ve hastaneye yetişmeye çalıştığını söyledi. Polisler ise Koca'yı döverek gözaltına aldı. Yakınları karakola geldiğinde Ahmet Koca oldukça kötü durumdaydı. Serbest kalmasının ardından dayağın peşini bırakmadı. Avukat Efkan Bolaç ile birlikte hukuk savaşını sürdürdü. Polisler, savunmalarında “ terörist gruplar olabileceği, bu kişilerin özellikle polisler tarafından kimlik sorulması nedeniyle kimliklerini göstermeyip olay çıkartıp saldırabilecekleri uyarısı yapılmıştı” diyorlardı. Yine polislerin ifadesine göre arabaya bindirdikleri Koca arabanın içinde kendini sağa sola çarparak yaralanmıştı.

Yaşanan olay sırasında yakında bulunan bir kişinin çektiği görüntü polislerin Ahmet Koca'yı nasıl dövdüğünü ortaya çıkardı. Avukat Efkan Bolaç daha sonra karakoldaki güvenlik kamerası kayıtları ve ekip arabasının MOBESE kayıtlarından dayağı belgeledi. MOBESE kayıtları ayrıca polislerin Koca'yı gözaltına aldıktan sonra karakola götürmek yerine ıssız bir yere götürerek dövdüklerini ortaya koyuyordu.

Polislerin yargılaması sürerken Koca hakkında da ‘Görevi yaptırmamak için direnme ve kamu görevlilerine görevlerinden dolayı zincirleme hakaret’ suçundan 2 yıl 3 aydan 6.5 yıla kadar hapsi istemiyle dava açılmıştı. Koca polislerin 'Sen teröristsin' diyerek tokat attığını, biber gazı sıktıklarını ve kelepçelediklerini söyledi. Polis aracında bir süre gezdirildiğini belirten Koca bu süre içerisinde de darp edildiğini öne sürdü. 

11 polisin yargılandığı İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde mütalaasını veren savcılık, sanıklardan Muhammet Mustafa'nın Ahmet Koca'yı dövdüğü sırada diğer polislerin müdahale etmediği sonrasında diğer polislerin de Koca'yı dövdüğünü, hiç bir yasal gereklilik olmamasına rağmen hürriyetini kısıtladıkları gerekçesiyle mahkum edilmelerini istedi. Savcılık Koca'yı döven polisler dışında kalan polislerin ise Koca'nın durumunu görmelerine rağmen, savcılığı bilgilendirmemeleri, sanık polislerin işkence suçuna sessiz kalarak katıldıkları ve delilleri toplamadıkları gerekçesiyle işkence suçuna katıldıklarını öne sürdü. 13 Kasım 2014 tarihine ertelenen duruşmada 6 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası ve meslekten çıkartılmaları istenen sanık polisler hakkında karar verilmesi bekleniyor.
 

 

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler