Savcı 'subliminal' gerekçe buldu, Ahmet Altan ve Mehmet Altan gözaltında

Kapatılan Taraf gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan ile kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Ahmet Altan ve Mehmet Altan darbeden bir gün önce katıldıkları programdaki açıklamaları nedeniyle sorgulanıyorlar.

Yayınlanma: 10.09.2016 - 09:58
Abone Ol google-news



Gazeteci-yazar Ahmet Altan ile kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan, FETÖ operasyonu kapsamında dün İstanbul’da gözaltına alındılar. Soruşturma savcısı, Altan kardeşlerin darbeden bir gün önce haberdar olduklarını, subliminal mesajlar verdiklerini öne sürdü. Savcının iddiasının dayanağı ise Altan kardeşlerin 14 Temmuz’da katıldıkları Can Erzincan TV’deki programda yaptıkları açıklamalar oldu.

Ahmet ve Mehmet Altan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Can Tuncay’ın talimatı üzerine İstanbul’da gözaltına alındı. Savcılığın gözaltı yazısında, Youtube üzerinden yayın yapan ‘Özgür Düşünce’ isimli TV programına darbeden bir gün önce konuk olarak katılan Ahmet Altan ile programı sunan Nazlı Ilıcak ve Mehmet Altan’ın bu programda, darbe çağrışımıyla subliminal mesaj içeren söylemlerde bulundukları belirtildi. Bu söylemler kapsamında hükümetin ve Cumhurbaşkanı’nın tehdit edildiği iddia edilen yazıda, şüphelilerin darbenin gerçekleşeceğini beyan ettikleri ifade edildi. Darbe girişiminin, terör örgütüyle fikir ve eylem birlikteliği içinde olmadan bir gün öncesinden bilinmesinin mümkün olmayacağı belirtilen yazıda, bu nedenle şüphelilerin darbe girişiminde bulunan bir kısım terör örgütü mensubu askerlerle iştirak halinde atılı suçu işledikleri iddia edildi.

FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine konulan Nazlı Ilıcak’ın da bu soruşturma kapsamında ifadesinin alınacağı öğrenildi. Altan kardeşlerin, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri devam ediyor.

Gözaltılara tepki

Gözaltılardan sonra Ahmet Altan’ın kızı Sanem Altan, Twitter hesabından açıklama yaptı. Sanem Altan, “Ne yazacağım diye merak edenlere; demokrasi yolunda böyle şeylere şaşırmak, üzülmek Altan geni için pek mümkün değil, her türlü haksız olsa da!” diye yazdı. Gazeteci Hasan Cemal, T24’te kaleme aldığı yazısında, Altan’ların gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Tatile giderken, Çongar’ın telefonu ile haberi aldığını söyleyen Cemal, yazısını şu satırlarla bitirdi: “Sevgili Çetin Abi hep enseyi karartmayın derdi. Ben de böyle seslenmek istiyorum, sevgili Ahmet’le Mehmet kardeşlerime. Yanınızdayım! Ayrıca ‘muktedirler’e bir sözüm var: Size tabi olmayanı, size, devlete itiraz edeni yok etmek ve hepsinin dilini koparmak istiyorsunuz. Ama yazın bir kenara: Başaramayacaksınız! Tarihin sayfaları özgürlük düşmanlarının nice başarısızlık öyküleriyle doludur.”

DEMOKRASİYE DÖNÜN
Ahmet Altan, Bağımsız Gazetecilik Platformu’nun (P24) sitesinde yer alan “Böyle Olmaz” başlıklı son yazısında, AKP hükümetine şöyle seslenmişti: “Demokrasiye ve hukuka dönün. Bir zaman savunduğunuz değerleri yeniden hatırlayın. Tarihe “son İttihatçılar” olarak geçmenin ne size, ne bu topluma bir yararı var. Denenmiş bir yolu bir daha deniyorsunuz, bu yol çıkmaz, yüz yıl önce de çıkmazdı, bugün de çıkmaz. Üstelik, 2016’da, dünya bu denli değişmişken yüz yıl önceyi yeniden yaşatmaya kalkmanın bedeli hepimiz için çok daha ağır olur. Bunu gerçekten görmüyor musunuz?”

KİTAPLAR VE ÖDÜLLER

Prof. Mehmet Altan, Kent Dindarlığı, Sarayı Yıkalım, Cami Kışla Parantezinde Türkiye, Puslu Demokrasi, Muş’ta Meryem Olmak, Küresel Vicdan, Hiçbir Şey Değişmiyorsa ve Kürt Sorununu İnsanileştirmek adlı kitaplara imza attı.

Ahmet Altan'ın; Sudaki İz, Kılıç Yarası Gibi, İsyan Günlerinde Aşk, Aldatmak, En Uzun Gece ve Son Oyun gibi romanları çok satan listelerine girdi. Yunus Nadi Ödülü, Akademi Yayınevi Roman Ödülü, Leipzig Özgürlük ve Medyanın Geleceği Ödülü, Uluslararası Hrant Dink Ödülü, Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü gibi prestijli ödüllere değer görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler