Sayıştay tespit ettiği yolsuzluklara dava açmayı unuttu

Parlamento adına kamu kurum ve kuruluşlarının yıllık bütçelerini denetleyen ve gerektiğinde suç duyurusunda bulunan Sayıştay, 2010 yılından beri tespit ettiği yolsuzluklar hakkında tek bir girişimde bulunmadı.

Yayınlanma: 09.03.2015 - 22:41
Abone Ol google-news

Parlamento adına kamu kurum ve kuruluşların yıllık bütçelerini denetleyen Sayıştay, 2010 yılında kabul edilen yeni düzenlemenin ardından 5 yıl içinde kendi raporlarında pek çok usulsüzlük ve yolsuzluk iddiası bulunmasına karşın hiçbir kamu kurum ve kuruluşu hakkında suç duyurusunda bulunmadı. 2010 yılından sonra yolsuzluk iddiaları yargıya taşınmak yerine Sayıştay raporlarında yalnızca “öneri” olarak yer aldı. Başka bir deyişle yolsuzluk iddiaları AKP çoğunluğundaki KİT Komisyonu’ndaki görüşmelerde önerilerin oylanmasıyla aklandı.

Sayıştay’ın son yıllarda etkisizleştirildiği eleştirileri yapılırken, 2011 ve 2012 yılı döneminde bazı kamu kurum ve kuruluşlarının raporlarının hiç gönderilmemesi, bazılarının da eksik gönderilmesi eleştiri konusu olmuştu. Parlamento adına denetleme görevi sorumluluğu bulunan Sayıştay aynı zamanda suç teşkil eden fiillerin oluşması durumunda ilgili kamu kurum ve kuruluşu hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmakla da yükümlü bulunuyor.

 

2010’a kadar 26 suç duyurusu

KİT Komisyonu’nun CHP’li üyesi Alaattin Yüksel’nin bugüne kadar KİT’ler hakkında yapılan suç duyuruları, hangi suçlamaların bulunduğu ve dava süreçleriyle ilgili bilgi verilmesini talep etmesi üzerine Sayıştay Başkanlığı, TBMM’ye bir yazı gönderdi. Buna göre Sayıştay, 2004 ve 2005 yıllarında 4’er; 2007 yılında bir; 2008 yılında 5; 2009 yılında 12 kurum hakkında ihalelerde usulsüzlük başta olmak üzere sahte belgeyle usulsüzlük ve mükerrer ödeme iddiaları üzerine suç duyurusunda bulundu.

2010 yılında Sayıştay Yasası’nda yapılan düzenlemenin ardından suç duyurusunda bulunma mekanizması birdenbire kesildi. Suç teşkil eden fiillerin belirlenmesi durumunda suç duyurusunda bulunulmasına yönelik hüküm 2010’dan sonra işletilmedi. Sayıştay Başkanlığı, 2010 yılından sonra hiçbir KİT hakkında suç duyurusunda bulunmadı. KİT Komisyonu’nda da Sayıştay raporlarındaki öneriler oylama yöntemiyle gündemden çıkarılması sonucu yargıya gitmeden otomatik olarak aklanmış oldu.

 

İşletilmeyen o madde

Sayıştay’ın 2010’dan sonra hiç işletilmeyen maddeye göre; denetim ve incelemeler sırasında suç teşkil eden bir fiile rastlandığı takdirde ilgili denetçiler tarafından derhal delillerin tespit edilerek durumun Sayıştay Başkanlığı’na bildirilmesi öngörülüyor. Görevlendirilecek dairenin 15 gün içinde yapacağı inceleme sonucu kamu davası açılmasını gerektirecek niteliğin görülmesi halinde Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuluyor. l


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler