Sendikalar iş güvenliğine dikkat çekti

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, Zonguldak'ta meydana gelen maden kazasıyla ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği yasasının bir an önce çıkarılmasını isterken, Hak-İş, iş kazalarını azaltmak için kamunun denetim zafiyetinin giderilmesi gerektiğini ve daha etkin denetim yapılması gerektiğini vurguladı.

Yayınlanma: 18.05.2010 - 12:40
Abone Ol google-news

Türk-İş Yönetim Kurulu, madenlerde iş sağlığı ve güvenliğini düzenleyen 176 sayılı ILO sözleşmesini bir an önce imzalanmasını önemine dikkat çekerek, gündemde olan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı bir an önce çıkarılmasını istedi.

Zonguldak'ın Kilimli beldesindeki Karadon Maden Ocağı'nda meydana gelen grizu patlaması ile ilgili olarak Türk-İş, yaptığı yazılı açıklamada, işsizlik ve yoksulluğun Türkiye'yi "ucuz emek cennetine" çevirdiğini belirterek, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmadığı ortamlarda, güvencesiz çalışmanın dayatıldığını, bu durum da can kayıplarını içeren ölümcül kazaları beraberinde getirdiğini kaydetti. Türk-İş, bu olumsuzluktan en fazla etkilenenlerin en tehlikeli ve riskli işkolu olan maden işkolunda çalışan maden işçileri olduğuna dikkat çekerek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Zonguldak'ın Kilimli beldesindeki Karadon Maden Ocağı'nda gerçekleşen patlama sonucunda madende taşeron olarak çalışan 30 işçinin halen mahsur durumda olması, bu olumsuz tablonun en çarpıcı ve acı göstergesi olduğu gibi yeterli denetim yapılmadığını da gözler önüne sermektedir. Türkiye, madenlerde iş sağlığı ve güvenliğini düzenleyen 176 sayılı ILO sözleşmesini bir an önce imzalamalı, gündemde olan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı bir an önce çıkarmalıdır."
 

"İş kazalarını azaltmak için kamu denetim zafiyetinin giderilmesini istedi"

Hak-İş Konfederasyonu Salim Uslu, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki ihmallerin, eksikliklerin ve hataların faturasının doğrudan ölüm olduğunu vurgulayarak, Zonguldak'ta yaşananlara dikkat çekti.

Uslu yaptığı yazılı açıklamada, İş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemler alınmadığı, denetim zaafı giderilemediği, cezalar caydırıcı olmadığı sürece bu tür kazaların gündemden düşmeyeceğini kaydetti. Uslu, iş kazalarının hala çalışma hayatının ön önemli gündem maddesi olmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, "İş kazalarını azaltmak için kamunun denetim zafiyeti giderilmeli, daha etkin denetimler yapılmalıdır" dedi.
 

"İhmal, denetim eksikliği nedeniyle oluşan kazaların sona ermesini istedi"

Memur-Sen, iş kazası olarak nitelenen kazaların dışında; ihmal, yeterli güvenlik önleminin alınmaması, iş güvenliğinin sağlanmaması, denetim eksikliğinden kaynaklanan kazaların sona ermesini beklediklerini belirterek, bu tür kazalar yaşamak istemediklerini kaydetti.

Memur-Sen yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü'ne bağlı Karadon Müessese Müdürlüğü'nde, meydana gelen grizu patlaması sonucu kömür ocağında mahsur kalan 30 işçinin bir an önce, sağ-salim kurtarılarak ailelerine, iş arkadaşlarına ve Türk milletine müjdeli haberin verilmesini beklediklerini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler