Şener'in avukatları dilekçe verdi

Gazeteci Nedim Şener'in avukatları, Ergenekon davası ile Odatv davasının birleştirilmesine muvafakat verilmemesini istedi.

Yayınlanma: 14.11.2012 - 13:45
Abone Ol google-news

Odatv davasında gazeteci Nedim Şener’in avukatları Köksal Bayraktar ve Nurcan Bayraktar, Ergenekon davalarına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne birleştirme önerisine muvafakat edilmemesi istemiyle dilekçe verdi. Avukatlar “274 sanıklı dava ile ifade, delil aşaması tamamlanmış 13 sanıklı davanın birleştirme önesinin usule ve yasaya aykırı olduğunu savundular.

Ekim 2008 tarihinde başladığından bu yana 20 davanın birleştirildiği Ergenekon davası ile  Odatv davasının birleştirilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden görüşü sorulması üzerine avukatlar, birleştirmeye karşı çıktı. Nedim Şener’in avukatları Prof. Köksal Bayraktar ve Nurcan Bayraktar, dilekçelerinde Odatv davasına bakan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne “fiili ve hukuki irtibat bulunduğu ve yargılamanın birliği açısından Ergenekon davası ile birleştirilmesi konusunda muvafakatını” sorduğuna dikkat çektiler. “Birleştirmenin usule ve yasaya uygun olmadığını” savunan avukatlar dilekçelerinde şu değerlendirmede bulundular: 

“İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Ekim 2012 tarihinde irtibat ve yargılama birliği gerekçeleri karşısında birleştirme onayı sorulmasından önce sanıklar ve vekillerinin beyanlarının alınmaması, yargılamanın doğrudan doğruya ve aleniliği ilkelerine aykırıdır, savunma hakkının ihlali niteliğindedir. Savunmayı bu kadar doğrudan ilgilendiren bir yargılama eyleminin ancak gazete haberi olarak öğrenmesi ceza yargılaması ilkelerine aykırılık oluşturmuştur.”

Zaman yönünden de birleştirmenin yargılamaya bir yararı olmadığını anlatan avukatlar, “Birleştirmenin zarar vereceği apaçık ortadadır” dediler.Avukatlar, Odatv ile Ergenekon davalarının birleştirilmesinin emek ve masraf yönünden de yararı olmadığını ifade ederek “Odatv dosyası 100 klasöre oluşmuştur. Birleştirilmesi istenen Ergenekon dava dosyası 120 milyon sayfaya ulaşmıştır” dediler.Avukatlar dilekçelerinde, Odatv davası sanıkları hakkında “Ergenekon davasının yargılama faaliyetini etkilemek suçlaması” bulunduğunu anımsatarak şunları kaydettiler:

“Davada  adil yargılamayı etkileme suçlamasının bulunması karşısında birleştirme kararı verilmesi mümkün değildir. İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi bu sanıklara karşı taraf durumundadır. Birleştirmenin geciktirici etki yapmaması lazımdır.274 sanıklı dava ile ifade, delil aşaması tamamlanmış 13 sanıklı dava karşı karşıyadır. Birleştirme halinde yargılamanın uzayacağı tartışmasızdır. Birleştirme önesi yapılan dosyanın da onlarca iddianame ve dava ile birleşmiş olduğu herkesin malumudur. Usule ve yasaya aykırı olan birleştirme mütalaası karşısında önerisine muvafakat edilmemesine karar verilmesini saygı ile talep ederiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler