SGK’de büyük skandal: Milyarlarca liranın kayıt altına alınmadığı ortaya çıktı

2016 yılı Sayıştay denetim raporuna göre SGK’nin 120.8 milyar TL tutarındaki toplam alacaklarını muhasebeleştirmediği ve kayıt altına almadığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 21.06.2018 - 23:23
Abone Ol google-news

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ait 2016 yılı Sayıştay denetim raporunda SGK’nın 120.8 milyar TL tutarındaki toplam alacaklarını muhasebeleştirilmediği ve kayıt altına almadığı yer aldı. Sayıştay raporlarını inceleyen İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, “Gerçekten SGK’yi kim batırdı” sorusuna yanıt aradı. İki hekim SGK’nın 2016 yılı toplam gelirlerinin yüzde 47’sine denk gelen 120,8 milyar TL tutarındaki alacağının muhasebeleştirilmediğini ve kayıt altına alınmadığını ortaya çıkardı. Ayrıca SGK’nin icra takibindeki kurum alacaklarını da mali tablolara yansıtmadığını belirten Demir ve Kılıç, “Eski defterleri açmak yerine Sayıştay raporunda tespit edilen görüşler üzerinden halen ve sürekli olarak SGK’nın prim ödemelerini tahsil etmeyerek yandaş sermayeye kaynak aktaran ve kurumu siyasi malzeme yapanlara sormak gerekiyor; Kimler korunup kollanıyor?” diye sordu.

301 milyar TL açık

-İki hekim şunları söyledi: “Geçen günlerde AKP Genel başkanın miting konuşmalarında ‘CHP liderinin genel müdürlük yaptığı 92-99 yılları arasında SSK 1 milyar lira zararla Türkiye’nin en batık kurumu haline getirdiği, dolu aldığı kasayı kısa sürede boşalttığı, CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin yıllar önce müdürlüğünü yaptığı bir dershanede çalışan emekli 10 öğretmenin sosyal güvenlik destekleme priminin yatırılmaması sonucu verilen 66 bin TL (o dönemdeki miktar) cezayı taksitle ödediğinin’ belirtildiği görüldü. SGK’nın resmi verilerinde de görülmektedir ki; AKP hükümeti döneminde SGK’de 301 milyar TL ‘açık’ oluşmuş. Kılıçdaroğlu’nun genel müdürlük yaptığı 92-99 yılları arasında ise SSK’nın toplam açığı 2 milyar TL dir. Kurumun mali bütçesindeki bu açığa esas olarak genel müdürler değil, hükümetlerin belirlediği politikalar ve uygulamalar yol açmaktadır ve sorumluluk siyasi iktidara aittir. Yıllar önce bir dershanede emekli 10 öğretmenin sosyal güvenlik destekleme priminin yatırılmaması sonucu para cezası verilmesi ve cezanın tahsil edilmesi doğru bir uygulamadır. Ancak pireyi görüp deveyi görmezlikten gelinemez.”

Erdoğan açıklasın

İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, “SGK’nın 2016 yılı toplam gelirinin yüzde 47’sine denk gelen 120,8 milyar TL (eski para ile katrilyon) tutarında alacağının neden muhasebeleştirilmediği ve kayıt altına alınmadığını, icra takibindeki kurum alacaklarının mali tablolarda neden raporlanmadığını, icra takibindeki hangi işletmelere tebliğ yapılmadığını AKP Lideri miting meydanlarında açıklamalı ve yandaş medyada bunu manşet yapmalıdır. Neden ‘Sosyal devlet’ konuşulup tartışılmıyor? Sistemi bu hale getiren AKP Genel Başkanı kendi sorumluluklarını gizlemek ve sosyal devleti konuşmamak için SGK’yı demagojisine malzeme yapmaktadır” dediler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler