Site bitti spor salonu ortada yok

Ak-Asya'da 5 bin metrekare sır oldu.

Yayınlanma: 09.11.2014 - 10:39
Abone Ol google-news

Ford Otosan Fabrikası’nın bulunduğu 180 dönümlük araziye yapılan Ak-Asya bloklarının Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teslim etmesi gereken 5 bin mekrekarelik açık ve kapalı spor alanını teslim etmediği ortaya çıktı.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda adı geçen işadamı Abdullah Tivnikli’nin yönetim kurulu üyesi olduğu Saf Gayrimenkul’ün projesinde, kamuya terk edilmesi gereken yaklaşık 80 bin metrekarelik alan da proje içinde kaldığı için mahkemelik olmuştu. İstanbul’un en büyük deprem sonrası toplanma alanlarından biri olan arazide 2008 yılında Ak-Asya Acıbadem Projesi’nin inşaatı başladı. Ak-Asya Blokları ve biri AVM olmak üzere 3 gökdelenden oluşan proje tamamlandı ve binalarda yaşam başladı. İBB tarafından hazırlanan imar planına göre yaklaşık 37 bin metrekare aktif yeşil alan, 5 bin metrekare spor alanı, 5 bin metrekare rekreasyon alanı, 2 bin kapasiteli otopark alanı kamuya terk edilecek, 29 bin metrekarelik alanda da 2 adet okul yapılarak MEB’e devredilecekti. Ancak inşaat bittiğinde planda öngörülen alanların kamuya terk edilmediği görüldü.

Rezidans ve AVM olarak satışta

Bunun üzerine semt sakinleri harekete geçerek İstanbul İdare Mahkemesi’ne başvurdu ve planın iptalini istedi. Saf GYO’nun projeye aykırı olarak kamuya terk etmesi gereken alanda rezidans ve AVM inşa ederek satışa çıkardığına dikkat çekildi. Dava sürerken İBB’nin CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ da kamuya terk edilmeyen okul ve spor alanlarını araştırdı. Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Daire Başkanlığı’na başvuran Sağ, imar planında gözüken spor alanlarının tesliminin yapılıp yapılmadığını sordu. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Sağ’ın sorusunu 4 Kasım’da yanıtladı. Spor Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya imzalı yazıda Üsküdar’da bulunan taşınmazların imar planı değişikliği sonucunda açık ve kapalı spor tesisleri alanı olarak ayrılan 5 bin metrekarelik alanın şu ana kadar İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü’ne devredilmediği belirtildi. Sağ’ın tespitlerine göre meclis tarafından onanan plandaki 29 bin metrekarelik eğitim tesisi alanı da Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmedi. Devlet okulu yerine Özel Acıbadem İlkokulu yapıldığını belirten Sağ, bu okulun da ruhsatının bulunmadığını iddia etti.

Plan değişikliği nasıl oldu?

Üsküdar 74 pafta 1083 ada 23 ve 51 parseller ile 1341 ada 29 parselde bulunan arazi 25 milyon dolara Sinpaş GYO ve Akkök iştiraki olan Saf Gayrimenkul tarafından alındıktan sonra imar planları değişti. Yüksekliği 12.50 olmak üzere konut, ilköğretim, ortaöğretim, spor, otopark, yol alanında kalan arazideki yükseklik değişiklik sonrası serbest oldu. Parsel “emsal hesabı brüt üzerinden hesaplanacak” plan notu ile ticaret, turizm, ilköğretim, lise, yeşil alan ve rekreasyon alanına alındı. Emsal dışı alanlarla yapılanma koşulları artırıldı.

Plan notunda yer alan okul ve spor tesislerinin dışında 2 bin 650 araçlık açık ve kapalı otopark da yapılmadı. Kamunun kullanımına açılması gereken ortak alanlar da Ak-Asya sitesi içinde kaldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler