Soma AŞ'nin PR şirketi AKP bağlantılı

Soma AŞ'nin basın toplantısında devreye girmeye çalışan şirketin dosyası kabarık.

Yayınlanma: 17.05.2014 - 23:17
Abone Ol google-news

Soma’da yaşanan facianın ardından suskun kalan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’nin sahibi Alp Gürkan, yöneticileri ile beraber dün ilk kez basının karşısına çıktı. Habercilerin, yaşananlar ile ilgili iddialara yönelik soruları karşısında çelişkili yanıtlar veren şirket yöneticilerinin hemen yanıbaşında ise krizi yönetmeye çalışan bir halkla ilişkilerci vardı. Halkla ilişkiler şirketinin ortaklıkları ve geçmişi de oldukça ilgi çekici.

Şirket yöneticilerinin sorulara yanıt vermeye zorlandığı anlarda devreye girmeye çalışan Accord İletişim ortaklarından Sema Demiral, durumu istediği gibi yönlendiremeyince zaman zaman habercilere karşı sert tavırlar gösterdi. Accord İletişim, İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre 1997 yılında kurulmuş. İnternet sitesinde yapılan tanıtımda müşterileri arasında çok sayıda büyük şirket yer alıyor. Soma A.Ş’nin sahibi Alp Gürkan ve genel müdür Ramazan Doğru’nun akademik danışma kurulu üyesi olduğu İTÜ de PR (halkla ilişkiler) şirketinin müşterileri arasında yer alıyor. Acun Ilıcalı’nın tanıtımını yaptığı Avansas da yine müşteri portföyü içerisinde görünüyor. Şirketin diğer ortağı Hakan Çizem, ticaret odası kayıtlarında üç ayrı şirkette yönetici olarak yer alıyor.

 

Ortağı İhvancılara ders veriyordu

Hakan Çizem’in yönetim kurulu üyesi olarak yer aldığı BTG Bilişim Teknolojileri Geliştirme ve Ticaret A.Ş’de Erol Olçok ise yönetim kurulu başkanı olarak yer alıyor. Olçok, aynı zamanda AKP’nin reklam ve halkla ilişkiler çalışmalarını yürütüyor. Açılışlarda Erdoğan’ın yanında görülen Olçok, olimpiyatlara ev sahipliği yapmak için de oylamaya gitmişti. RedHack tarafından açıklanan bir belgede ekibin gidişi için kiralanan uçağa 915 bin lira ödeme yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Olçok’un çalışma alanı sadece AKP ile sınırlı değil; Irak İslam Partisi, Irak Türkmen Cephesi’nin seçim çalışmalarını da yürütmüş. Kahire’de İhvancılara seçim nasıl kazanacakları konusunda eğitim veren Olçok, haber yapmak isteyen TRT muhabiri Metin Turan’ı da işten çıkarttırmıştı. Anadolu Ajansı’da Olçok’un müşterileri arasında yer alıyor.

 

TRT’yi de dolandırmışlar

Hakan Çizem’in yönetim kurulu üyesi olduğu bir diğer şirket ise Akdeniz Medya. Bir süre öncesine kadar TRT’nin reklam alım ihalesini üç yıl süreyle alan Veritas Medya, TRT’ye ödemesi gereken parayı ödemedi. Şirketin TRT’ye borcu Sayıştay raporuna göre 3 yıl içerisinde 89.2 milyon TL’ye ulaştı. TRT’nin kestiği cezalar ve faizlerle birlikte rakam 150 milyon TL’ye çıktı. Şirket daha sonra adını Akdeniz Medya olarak değiştirdi. Akdeniz Medya ile sözleşmeyi iptal eden TRT yenide ihaleye çıktı. İhaleyi bu kez Satış Ofisi isimli şirket kazandı. Satış Ofisi, ilk ihaleyi alan ve kurumu tam 150 milyon TL zarara uğratan Akdeniz Medya’nın reklam pazarlama işini devrettiği firmaydı. Ticaret sicil kayıtlarında Akdeniz Medya ile aynı adreste görünen Satış Ofisi’nin yöneticilerinin de Akdeniz Medya ile aynı olduğu ortaya çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler