Soma'da ailelerin isyanı... Duruşma ertelendi

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Akhisar ilçesinde görüldü. Madenci yakınları sanıkların can güvenliği sebebiyle duruşmaya getirilmemesini protesto etti. Mahkeme sanıkların mahkemeye getirilmesine karar vererek duruşmayı 15 Nisan'a erteledi.

Soma'da ailelerin isyanı... Duruşma ertelendi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.04.2015 - 08:21
 
301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ilk duruşması görüldü... Ölen madenci yakınları duruşma salonuna 'yer dar' denilerek sokulmamasına çok büyük tepki gösterdi.
 
Duruşma öncesi, yaşamını yitiren madencilerin yakınları, eşlerinin fotoğraflarını göğüslerinde taşıyarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AKP hükümetini protesto etti. 
 
 
 

Salona alınmak istenmeyen şehit madenci Erdoğan Köse'nin kızı Nermin Köse, gözyaşlarını tutamayarak, “Devlet halkın tarafında olması gerekirken onları koruyor. Ben babamın duruşmasına bile giremiyorum. Benim babam madende katledildi. Bu ülkede adalet yok" dedi.

16 yaşındaki Köse, "Onlara gereken cezası ben okuyup adam olup vereceğim. Herşeyimiz altüst oldu. Sorumluları devlet koruyor. Ülkede her gün birileri ölüyor. Onların da hakları aranmıyor. Birgün gelecek hepsinden hesap soracağız" diye konuştu.

Ölen madencilerden İsa Sevden'in eşi Nurten Sevden de, çocukların her gün "babam ne zaman gelecek" diye sorduğunu belirterek, sanıkların duruşmaya getirilmemesine isyan etti. "Getirselerdi yüzlerine tükürürdük" diyen Sevden, "Bir dilim ekmek için 301 kişi katledildi. Keşke onlar da buraya gelerek bizim yüzümüzü görselerdi" diye konuştu.

VİDEO - Soma Davası'nda mahkeme salonu karıştı

Maden kazasının ardından temmuz ayında bebeğini doğuran şehit madenci Ergün Sidal'in eşi Tomurcuk Sidal de, "Babası bebeğini, bebeğimiz de babasını göremedi" diyerek duruşma öncesinde gözyaşı döktü. Bebeğiyle duruşma salonuna gelen Sidal, "Hak yerini bulsun istiyoruz. Buraya gelip gözümüzün içine bakıp, bebeğimizi görüp çektiğimiz acıları anlasınlar istiyorduk. Ama getirmiyorlar. Bebeğim babasının ölümünden sonra doğdu” diye konuştu.

DİSK Dev Maden Sen, Akhisar Demokrasi Platformu, Birleşik Haziran Hareketi de, bölgeye gelerek adalet taleplerini haykırdı. Duruşma öncesinde yüzler kişi madenci aileleriyle birlikte adliyeye kadar yürüyerek adalet istedi. 301 madencinin isminin yazılı olduğu pankartı gören madenci aileleri sinir krizleri geçirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VALİ GÖLGELİKLERDEN KORKTU

Akhisar Belediyesi, kaymakamlıktan izin alınarak Nadir Nadi Parkı'nda duruşma salonunun dışında bekleyenlerin güneşten korunması için gölgelikler oluşturulmuştu. Emniyet güçleri gece 1 sıralarında çadırların sökülmesini istediler. Çardakların sökülmemesi üzerine çevik kuvvet ekipleri devreye girdi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Devrin Başbakanı, Enerji Bakanı, iş güvenliğinden sorumlu olması gereken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yargılanmadan, Soma davası ne başlar ne de biter. Akhisar sanki büyük bir tehdit altındaymış gibi üç kademeli güvenlik tedbiri var. Kaymakamlığın resmi izniyle kurulmuş çardaklara gece müdahale edildi. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ı aradım gece. Maden şehitlerinin annelerinin güneşten etkilenmemesi için kurulan çardaklar olduğunu söyledim. Sayın Bektaş, “Berkin Elvan” dedi, “eylem” dedi, “Soma” dedi, “Buradan direniş çıkar” dedi. “Burası Gezi Parkı olur” dedi. Yargılamamanın yapılamamasından bahsediyordu gece vali. Devlet güneşlikle uğraşırken aileler adalet arıyor. Kör de olsa adalet yerini bulacak. Siyasilerin yargılandığı davadan sonra gerçek adalet yerini bulacak” dedi.

SALON KARIŞTI

Milletvekilleri ve avukatlarının çabalarıyla madenci yakınlarının salona alınmasının ardından, ilk duruşma gergin başladı. Mahkeme başkanı duruşmaya katılan tutuksuz sanıklar, avukatlar, ölenlerin yakınlarının isimlerini tek tek tutanağa geçirdi. Bu işlem bittikten sonra mahkeme başkanı "İsmini yazdırmayan var mı?" diye sorunca, ölen işçilerin eşlerinden biri ayağa kalkıp "Adil yargılama istiyoruz" diyerek, tutuklu sekiz sanığın duruşmaya getirilmemesini protesto etti.

Bazı izleyiciler de görüntüdeki tutuklu sanıklara tepki gösterdi, "Takım elbiseleri giyip karşımıza geçmişler, oturuyorlar. Burada değiller, gelip burada hesap versinler" dedi. Herkes bir anda bağırmaya başlayınca salon karıştı. Mahkeme başkanı tepkiler devam ederse ara vermek zorunda kalacağını söyledi. Bu arada madence eşlerinin yakınlarının tepkisi sanık avukatlarına yöneldi.Sanık avukatları, tutuklu şirket yöneticilerinin can güvenliği olmadığı gerekçesiyle salona getirilmediğini söyleyince madenci yakınları, “301 kişinin de can güvenliği yoktu” diye bağırdı.
Tartışmanın büyümesi üzerine polis salona çağrıldı.

Akhisar'daki duruşmayı CHP milletvekilleri Özgür Özel, Sezgin Tanrıkulu, Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Mahmut Tanal, Dilek Akagün Yılmaz, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen de izledi.

 

<video:252934>

 
 
 
Soma Davası'nda duruşma öncesi kriz
 
Duruşmayı takip etmek için il dışından gelen yaklaşık 20 kişi, dün akşam saatlerinden itibaren
adliyeye yakın Atatürk Parkı'nda (Umut Parkı) çadır kurarak beklemeye başladı. Gece saat 03.30 sıralarında parka gelen Çevik Kuvvet ekipleri, aralarında CHP Manisa Milletvekilli Hasan Ören'de bulunduğu gruptan parkı terk edip, çardakları yıkmalarını istedi. Polisin parka gelmesinin ardından CHP Manisa milletvekilleri Özgür Özel ve Hasan Ören Vali Erdoğan Bektaş ile birer telefon görüşmesi yaptı. Ören, telefon görüşmesinde Vali Bektaş'ı Akhisar'a davet edip olay yerini görmesini ve ona göre karar vermesini istedi. Milletvekillerin görüşmeleri sonuçsuz kalırken polis ile grup arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Polis, çadırlara dokunmazken grubu parktan uzaklaştırdı. 

Özel konuyla ilgili olarak twitterdaki hesabından konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Bu çardaktan, bir çadır, bir kamp, bir direniş, bir kaos icad eden Vali Bey ile telefonda müzakere ediyoruz.
Vali Bey'in yıkın talimatı verdiği bu çardaklar, kaymakamlığın resmi izni ile aileler altında otursun diye kurulmuş.
Vali Bey'e "paranoya ile devlet yönetilmez" dedim zoruna gitti.

Koca DEVLET gecenin 2'sinde bu gölgelikle uğraşır mı? "

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler