Somalı madencilere ‘talimat’la dava

CHP’li Özel, yasal haklarını arayan Somalı 10 madenci hakkında 6 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ‘talimat’la olduğunu belirtti

Yayınlanma: 28.06.2015 - 19:03
Abone Ol google-news

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliam sonrasında yasal haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yapan 10 işçi hakkında, 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın iddianamesi, mahkeme tarafından kabul edildi. 10 işçi, faciadan 16 ay sonra, adli yılın açıldığı 1 Eylül “Dünya Barış Günü”nde hakim karşısına çıkacak. İddianamede, cenazelerini alamayan işçilerin protesto edildiği belirtilmesine karşın eylem tarihinde herhangi bir cenaze olmaması da dikkat çekti. CHP Milletvekili Özgür Özel, davanın “talimat”la açıldığını kaydetti.

6 yıl hapis talebi

301 madencinin hayatını kaybettiği olaydan sonra madenciler, ücretlerini ve sosyal haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaparak Beşyol Kavşağı’nı trafiğe kapattı. Eylemde, işçilerin bir minibüse hasar verip, şoförü Cihan Ölmez’i tartakladıkları ileri sürüldü. Ölmez’in şikayetçi olması üzerine madenciler hakkında Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Madenciler için, “kasten zarar vermek” ve “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçlarından 6’şar yıla kadar hapis cezası istendi.

Utanç davaları

Özel, dava konusunun tutarlı olmadığını, “talimatla açılan bir dava” olduğunu belirterek, “İddianamede cenazelerini alamayan işçilerin protesto ettiği belirtilmiş. Oysa o tarihte zaten cenaze yoktu. İktidar da olsak, muhalefet de olsak o salonda işçilerin arkasında olacağım. AKP ikliminin ortadan kalkmasıyla bu tip utanç davaları da gündemimizden düşecektir” dedi. Madencilerin avukatlarından Sercan Okur da, “Sindirme amaçlı bir dava ama sonuç alamayacaklar” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler