"Soma’nın karnı yalana tok!"

AKP’lilerin Soma’daki işsiz madencilere yönelik iş vaadi, ilçede inandırıcı bulunmadı.

Yayınlanma: 08.02.2019 - 21:23
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Er-doğan’ın ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in Soma’daki işsiz madencilere yönelik iş vaadi, ilçede inandırıcı bulunmadı.

AKP’nin bu madencilere verdiği sözleri tutmadığını anımsatan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Verdikleri sözlere 5 yıldır kulaklarını kapatmış olanlar, seçimde Soma’daki gidişatı görünce, ellerini ceplerine atmaya başladılar. Bayram değil seyran değil, AKP bugüne kadar itip kaktığı madenciyi neden sevsin? Madencilerin alınamayan tazminatlarını 36 taksite bölüp, referandumdan önce bir taksit ödeyip unutanları, 24 Haziran’dan önce bir taksit ödeyip unutanları, maden işçileri unutmadı. Soma’dan her gün onlarca telefon alıyorum. Somalılar ‘Karnımız yalana tok’ diyorlar” diye konuştu.

AKP’nin Soma’ya ilişkin verdiği sözlerde seçim stratejisi yürüttüğünü ve samimi olmadığını vurgulayan Özel, hükümetin “Bu madenlerde çalışan kimse işsiz kalmayacak” sözünü 5 yıldır tutmadığını anımsattı. Özel, “Verdikleri sözün mürekkebi kurumadan, 2 bin 750 maden işçisini bir SMS ile işsiz bıraktılar. Özellikle eylem yapanlar, fişlenmişcesine hiç iş bulamadı, cezalandırıldı. Şimdi Soma madenlerinde şu an çalışan bazı işçilerin TKİ üzerinden işe alınacağını söylüyorlar. Bu olumlu. Ama esas sorun, şu anda işsiz olan, o zaman madenlerde olan, tazminatını da alamamış bu kişilere devletin tazminatlarını verip, onları yeniden işe almasıdır” dedi. İşçilere “laf oyunu” yapıldığını vurgulayan Özel, “TKİ’nin ortağı olduğu şirketlere alınacağı söyleniyor. Oysa söz verildiği gibi gerçek birer sendikaya sahip olan kamu işçisi haline dönüştürülmesi lazım” diye konuştu.

Türkiye’nin en büyük iş cinayetinin ardından eylem yapan işçilere verilen sözlerin Meclis çatısı altında tutanak altına alındığını vurgulayan Özel, “AKP, önce Ankara’ya giden ve verdikleri sözleri tutanak altına alan madencilere verdikleri sözleri tutsun” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler