"Sosyal cinayet yaşanıyor"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 2 bine yakın işçiyi çıkaran Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi .

Yayınlanma: 05.11.2014 - 15:30
Abone Ol google-news

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, MHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 6 ay içinde 2 bine yakın taşeron işçinin işine son vermesini ‘Cumhuriyet tarihi boyunca görülmemiş bir işçi kıyımı’ olarak niteledi. Belediyenin işten çıkarmalara ‘ihale bitti’ gerekçesini sunduğunu kaydeden Beko, “İhale ile alıp çıkardıklarınız araç gereç değil, otobüs değil, demir değil, çimento değil. İnsan bunlar. Bu düpedüz insan ticaretidir” dedi.

30 Mart Yerel Seçimleri’nde göreve gelen MHP’li Burhanettin Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi’nin çeşitli birimlerinde çalışan yaklaşık 2 bin taşeron işçinin işine son verdi. Bu gelişmeler üzerine DİSK Genel Başkanı Kani Beko Mersin’e gelerek işten atılan işçilerle ve sendika yetkilileriyle görüşmeler yaptı. Beko dün de yüzlerce işçinin katıldığı yürüyüşe destek verdi.

İşçilerin eylemi öğle saatlerinde Genel-İş Mersin Şubesi önünde başladı. İşçiler buradan Atatürk Caddesi’ne kadar “İşten atmalar yasaklansın”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Kocamaz şaşırdı bizi sokağa taşırdı”, “Faşizme karşı omuz omuza” şeklinde sloganlar atarak yürüdü.  İşçilerden bazıları ‘Taşeron Cumhuriyeti’ni yıkacağız’, ‘Kocamaz bu şehir seni kocatır’ yazılı pankartlar taşırken bazı işçi çocukları da ‘Babama iş, bana ekmek’ yazılı pankartlar taşıdı. Eyleme CHP, BDP, HDP, SDP’nin yanı sıra KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar da destek verdi.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı eylem sırasında işçilerin Büyükşehir Belediyesi binasına yaklaşmasına izin verilmedi. Açıklamasını polis barikatının gerisinde yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, konuşmasına Ermenek’te yaşanan maden kazasını kınayarak başladı. AKP’nin görevde olduğu süre içinde 14 bin 500 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini söyleyen Beko, “Ermenek’te tam bir kurtarma seferberliği var. Devlet erki orada. Eğer bu önlemler o madenler açılmadan alınmış olsaydı 18 işçimiz madende mahsur kalmazdı” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde Nisan ayından beri yaşanan işçi kıyımlarını dikkatle izlediklerini kaydeden Beko, belediyenin Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir işçi kıyımına imza attığını söyledi.

Beko, “6 ayda 2 bin arkadaşımız işten atıldı. Burada bir sosyal cinayet var. Belediye başkanı, işten çıkarmaların gerekçesi olarak ‘Onlar taşeron firma işçisi. İhale bittiği için işten çıkarıldılar’ diyor. İhale ile alıp çıkardıklarınız araç gereç değil, otobüs değil, demir değil, çimento değil. İnsan bunlar. Bu düpedüz insan ticaretidir. Belediye bu insan ticaretinin orman kanunlarına dayanarak işçi kıyımı yapıyor. Bu işçiler taşeron şirketlerin değil, asıl işveren olan belediyenin işçileridir. ‘İhaleler bitti’ diyenlerin özrü kabahatinden büyüktür. Çünkü belediye hizmetlerini görmek için işçiye ihtiyaçları olduğunu kendileri de biliyorlar. Ancak AKP’nin kurduğu taşeron cumhuriyetine sırtlarını dayayarak işçi kıyımı yapıyorlar” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır görev yapan tecrübeli işçileri çıkararak kent hizmetlerini de riske ettiğini belirten Beko, işçilerin Kurban Bayramı öncesinde, okulların açıldığı dönemde işten çıkarılmasının da insanlık dışı olduğunu söyledi. Beko, “Burada işçi kardeşlerimizin ve çocuklarının geleceği söz konusudur. Bu nedenle Mersin Belediyesi’ndeki işçi kıyımı bir sosyal cinayettir. Burada işlenen sosyal cinayete derhal son verilmelidir” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler