"Standart dışı ithalata karşı alınan önlemler artırılmalı"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sanayi Odaları Konsey Toplantısı ortak bildirisi, piyasa denetim ve gözetim sisteminin daha etkin bir biçimde çalışması gerektiğini vurgulayarak, standart dışı ithalata karşı alınan önlemlerin arttırılması gerektiğinin altını çizdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.05.2010 - 10:42

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sanayi Odaları Konsey Toplantısı ortak bildirisini açıkladı. Açıklanan ortak bildirisi şöyle:
"Piyasa denetim ve gözetim sistemi kurulmadan ithalat üzerindeki TSE denetiminin kaldırılması, haksız rekabet ile kalitesiz ve sağlıksız ürünlerin kullanılmasına yol açmakta. Piyasa denetim ve gözetim sisteminin daha etkin bir biçimde çalışması sağlanmalı. Standart dışı ithalata karşı alınan önlemler arttırılmalı.


Zorunlu istihdam uygulamalarına son verilmelidir

Belli sayının üzerinde işçi çalıştıran ve sermayesi belirlenmiş limitlerin üzerindeki işyerlerinde çeşitli meslek gruplarından kişilerin istihdam edilmesi şartı getirilmiş, ayrıca bu kişilere verilecek ücretin alt sınırı belirlenmiş. Firmalarımızın büyümelerini kısıtlayan bu tür zorunlu istihdam uygulamalarına son verilmeli.


Kamu kurumlarının satınalma şartnamelerinde 'ithal mal' ibareleri yok

Kamu alımlarında yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması kararı alınmasına rağmen, bu karar konusunda uygulamaya geçilmemiş. Hatta bazı kamu kurumlarının satınalma şartnamelerinde 'ithal mal' ibareleri bile yer almakta. Söz konusu mevzuat, kesinlik içerecek şekilde yenilenmeli ve kamu kurumlarının bu mevzuatı uygulamaları yakından takip edilmeli.


Uzak Yol Navlum Primi uygulaması başlatılmalı

Krizden daha az etkilenen ülke pazarlarına girişi kolaylaştırmak üzere ihracat sigortası sistemi yeniden yapılandırılmalı. 2010 yılı sonuna kadar, ihracatçılarımızın yurtdışı taşımacılık maliyetlerinin karşılanması için destek sağlanmalı. Uzak Yol Navlun Primi uygulaması başlatılmalı.


TRT payı tamamen kaldırılmalı

Akaryakıt üzerindeki ağır vergi yükünden dolayı yurtiçi taşımacılığının maliyeti çok yüksek. Enerji fiyatları üzerindeki yüksek vergilemeden vazgeçilmeli, TRT payı tamamen kaldırılmalı. Son dönemdeki demiryolu taşımacılığını geliştirmeye yönelik faaliyetler olumludur ve sürdürülmeli.


Perakende sektörün kanunu bir an önce yasalaştırılmalı

Yıllardır TBMM'nin gündeminde bekleyen yeni Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve Perakende Sektörü Kanunu bir an önce yasalaştırılmalı. Söz konusu yasaların zamanında çıkmaması şirketlerin yeni küresel rekabet şartlarına uyumunu geciktirmekte ve rekabet gücünü azaltmakta.


Mesleki eğitim cazip hale getirilmeli

Mesleki eğitim cazip hale getirilerek, sanayimiz için gerekli yetişmiş insan gücünün temini sağlanmalı. Hızla artmakta olan orta yaş işsizlikle mücadele için, mesleksiz kalan yetişkinleri meslek sahibi yapacak eğitim programları hazırlanmalı.


Vergi ve sosyal güvenlik prim borçları yeniden yapılandırılmalı

İşletmelerin vergi ve sosyal güvenlik prim borçları yeniden yapılandırılmalı. Vergi ve sosyal güvenlik primlerindeki yüksek gecikme faizleri daha makul ve ödenebilir seviyelere çekilmeli.


Sanayi tesislerinin OSB'lere taşınması teşvik edilmeli

Ar-Ge teşviklerinin son yıllarda artırılması ve genişletilmesi olumlu sonuçlar vermiştir. Bunlardan KOBİ'lerin daha fazla faydalanabilmesini sağlamak üzere mevzuatın değiştirilmesinde fayda var. Sağlıklı bir kentleşme ve çevre dostu bir sanayileşme için, şehirlerin içinde faaliyet gösteren sanayi tesislerinin OSB'lere taşınması teşvik edilmeli."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler