Süleyman Şah haberine beraat

Aydınlık Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şimşek ile eski Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel, devlet yetkililerince Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldığı iddia edilen görüşmenin ses kayıtlarını yayınladıkları gerekçesiyle, "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan yargılandıkları davada beraat etti.

Yayınlanma: 24.12.2015 - 18:03
Abone Ol google-news

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklardan Yücel ile avukatlar katıldı.

Duruşmada savunması sorulan Yücel, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Aydınlık gazetesinde yayınlanan haberin zaten devlet sırrı olmadığı, tanzim edilen iddianamede de belirtilmiştir. Esasen bu haber sosyal medyadan alınmış bir haber olup halen daha da sosyal medya sitelerinde yayınlanmaktadır. Dolayısıyla devlet sırrı özelliği kalmamıştır. Suç kastım yoktur, beraatime karar verilmesini istiyorum" dedi.

"Haberin, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekir"

Esasa ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan, mütalaasını okudu.

Aydınlık gazetesinde, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi ile ilgili, dönemin Dışişleri Bakanı, MİT Müsteşarı ve askeri bir yetkili arasında geçen konuşmaları yaymak suretiyle, "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçunun işlendiğinin iddia edildiğini belirten savcı Aslan, habere dayanak olan ses kayıtlarının, haberin yayınlandığı 28 Mart 2014 tarihinden önce, sosyal medyada ve Youtube'da yayınlandığını kaydetti.

Gazetecilerin ifade ettikleri görev gereği toplumu aydınlatma ve haber değeri olan yazıları yayınlama görevlerinin bulunduğunu aktaran Aslan, gazetecilerin dünyanın herhangi bir ülkesinde, sosyal medyada yayınlanan böyle bir paylaşımı haberleştirebileceğini ve yayınlanan haberin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa'ya göre ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Beraat kararı

Gazetecilerin eylemlerinde suç teşkil eden fiil bulunmadığını belirten Aslan, "Sosyal medyada ve Youtube video paylaşım sitesinde yayınlanan görüntü veya seslerin devlet sırrı niteliği olsa bile, bir kez yayınlandıktan sonra bu sırrın niteliği ortadan kalkar. Bunu tekraren yayınlayanların eylemlerinin suç teşkil etmeyeceğine ilişkin, yerleşik uygulamalar dikkate alınarak sanıkların unsurları oluşmayan suçtan beraatlerine karar verilmesi talep olunur" ifadesini kullandı.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklar Murat Şimşek ve Mustafa İlker Yücel'in, isnat edilen "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatine hükmetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon