Süleyman Seba heykeli

Beşiktaş Onursal Başkan Süleyman Seba'nın heykeli, CHP Genel Başkanı Baykal, Beşiktaş Belediye Başkanı Ünal, Süleyman Seba ve Kulüp Başkanları tarafından açıldı. Baykal yaptığı konuşmada ''Bu girişim Seba'nın değerini, önemini, bu kuşakta bulunan insanların taktir ettiğini ortaya koyma girişimidir" dedi. Süleyman Seba ise ''70 yıl önce bu parkta arkadaşlarımızla oynuyorduk. Bugün ise heykelimiz bu parka dikiliyor'' dedi.

Yayınlanma: 18.10.2008 - 15:41
Abone Ol google-news

Beşiktaş Kulübü'nün efsane isimlerinden, Onursal Başkan Süleyman Seba, Beşiktaş Belediyesi tarafından yaptırılan heykelle ölümsüzleşti.

Beşiktaş Belediyesi'nin yaptırdığı ve Akaretler'deki kulüp binasının karşısında bulunan Vişnezade Parkı'nda yer alan Süleyman Seba'nın heykelinin açılışı, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Kulüpler Birliği Vakfı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat ve adı ölümsüzleşen Süleyman Seba'nın kurdeleyi kesmesiyle gerçekleşti.

Heykelin açılış törenine ayrıca, milletvekilleri, eski siyasetçiler, spor ve sanat dünyasının önde gelen isimleriyle birlikte yoğun bir katılım oldu. Açılış töreninde Süleyman Seba'ya büyük ilgi gösterilirken, Seba'nın heyecanlı olduğu gözlendi. Açılışın ardından CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kulüp yöneticileri ve Süleyman Seba ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törende bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bugün bu parkta, Beşiktaş'ta bir heykelle Süleyman Seba'yı gelecek kuşaklara aktarabilmek için bir arada olduklarını belirterek, ''Aslında bugün için birebir farkındayız ki, bu Sayın Süleyman Seba'yı onurlandırma girişimi değildir. Bu girişim Seba'nın değerini, önemini bu kuşakta bulunan insanların taktir ettiğini ortaya koyma girişimidir'' dedi.
Onurlandırılan kişinin Süleyman Seba olmadığını ifade eden Baykal, ''Bu girişimle bu projeyi gerçekleştiren insanlar kendilerini onurlandırmışlardır. Bugün burada çok etkin, önemli bir topluluk halinde bir aradayız. Spor dünyamızın bütün saygıdeğer insanları, değerli insanları, hiçbir ayırım gözetmeden koşarak, sayın Seba'yı bu törende yalnız bırakmamak için geldiler''
diye konuştu.

Baykal, aralarında değerli insanların olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
''Arkadaşlarıma 'Kimler var, bir liste verin' dedim. Aramızda dört büyük kulübümüzün yöneticileri ve geçmiş yöneticileri var. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, eski başkanı Ali Şen, Galatasaray Kulübü Başkanı Adnan Polat, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener, Türk spor dünyasının dünyadaki saygıdeğer temsilcisi Şenes Erzik, Gaziantepspor Kulübü'nün eski başkanı Celal Doğan, İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak, yazar öğretim görevlisi Beşiktaşlı Aydın Ayaydın, Beşiktaş'ın eski başkanı Serdar Bilgili, Ali Doğan, Cavit Çağlar, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, divan kurulu başkanı, Hikmet Çetin, Levent Kızıl, Abdurrahim Albayrak var. Bu kadar çok önemli, iddialı ismi büyük bir içtenlikle, sevecenlikle, sıcaklıkla hiçbir formalite, dayatması olmadan kendiliğinden buraya koşarak getiren güç nedir. O güç, bugün heykelini birlikte açacağımız büyük insanın gücüdür. Hepimizin Seba'yı yaşadığımızı, andığımızı, başarılarıyla iftihar ettiğimizi, onun etrafında kenetlendiğimizi ifade etmek istiyorum.''

 

''Gelecek kuşaklara Seba'yı unutturmayacağız"

Buraya CHP olarak koştuklarını kaydeden Deniz Baykal, şöyle devam etti:
''İsmail Ünal böyle bir projeyi uzun bir süreden beri bizimle paylaşarak götürüyor. Mutlaka katılmak istediğimizi söyledim. Bütün belediye başkanlarımızla, milletvekillerimizle, parti yöneticilerimizle hepimiz büyük bir mutluluk ve kıvanç duyuyoruz. Bir görevi yerine getirmiş olmanın, uzun süredir hak ettiği halde toplumumuzda tekrar ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüp de 'Bu nasıl olur?' diye düşünüp yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bir insanın hakkı olan sevgiyi burada gördüğüne tanık olmanın kıvancını, mutluluğunu yaşıyoruz.''

Süleyman Seba ile ilgili özel anılar paylaşma, anlatma durumunda olmadığını dile getiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kendisiyle bir arada bulunamadık. Ama Seba efsanesi bütün ayrıntılarıyla daima önüme geldi. Seba diye çok özel bir insanın bulunduğunu, bütün ayrıntılarıyla dostlarım bana anlattı. Böylesine üstün saygınlık oluşturmuş bir insanın ne kadar alçak gönüllü olabileceği, ne kadar nazik olabileceği ama öte yandan da ne kadar iddialı, kararlı, gerektiğinde kızgın bir insan olabileceğini ve bütün bunları bir arada nasıl barındırabileceğini sık sık dinleme fırsatı buldum. Seba ile yan yana oturuyoruz. Onur duyuyorum. Sizin çoktan hak ettiğiniz bir durumdu. İnşallah gelecek kuşaklara Süleyman Seba'yı unutturmayacağız. Allah size sağlık versin, ömür versin, mutluluk versin. Bu toplum sizin gibi birini yetiştirdiği için büyük kıvanç duyuyor.''

 

Seba: "Beşiktaşlı olmanın gururunu her zaman yaşıyorum"

Heykeli açılarak ölümsüzleşen Beşiktaş Kulübü'nün onursal başkanı Süleyman Seba ise Beşiktaşlı olmanın gururunu ve onurunu her zaman yaşadığını söyledi.

Zaman zaman heyecanlanan ve bu nedenle şaşıran Seba, 82 yıllık yaşamının tamamına yakınını Akaretler yokuşunda ve Beşiktaş Kulübü'nde geçirdiğini vurgulayarak, ''70 yıl önce bu parkta arkadaşlarımızla oynuyorduk. Bugün ise heykelimiz bu parka dikiliyor. 1903 tarihinde kurulan Beşiktaş'ın bugün bu noktalara gelmesinde bizden önceki yönetici ve futbolcuların emeği büyüktür. Biz devraldığımız bayrağı daha yukarı taşımaya çalıştık'' diye konuştu.

Süleyman Seba, 16 yıllık görev süresi içinde 21 kupa sevinci yaşadığını hatırlatarak, ''Bu 21 kupayı kazanırken birlikte görev yaptığım arkadaşlarımın emekleri çok büyük. Bugün buraya ismimi taşıyan heykel dikiliyor. Bu heykel 16 yılda 21 kupa kaldıran futbolcu arkadaşlarımı ve bu kupaları hak edenleri temsil etmektedir. Bu heykelin yapılmasında büyük emekler harcayan heykeltıraş Neslihan Pala, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve meclis üyelerine, buraya kadar gelen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum'' şeklinde konuştu.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ise Seba'nın heykelinin yapılması projesinin kendisini çok heyecanlandırdığını dile getirdi.

Ünal, Seba'ya bu fikri açtıkları zaman efsane ismin kendisinden önce Hakkı Yeten'in sporcu kişiliğini anlatan bir heykelin dikilmesini istediğini dile getirerek ''Biz de bu sözü kendisine verdik ve bugün bir kere daha bu sözümü yineliyorum. En kısa sürede Baba Hakkı'nın sporcu kimliğini anlatan bir heykeli buraya dikeceğiz'' diye konuştu.
Başkan Ünal, heykelin yapımı sırasında Süleyman Seba ile bir arada olduklarını vurgulayarak, ''Ödemiş'ten gelen 2 ton zeytin ağacı ve Aydın'dan getirilen 6 ton ağırlığındaki zeytin ağacının arasında heykel bulunmaktadır. Burada bulunan diğer değerli isimlerin heykellerin arasında Seba'nın heykeli de sonsuza kadar yaşayacak'' diyerek sözlerini tamamladı.

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ise Süleyman Seba'yı tanımanın onuruna, gururuna sahip olan insanlardan biri olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
''Öğrencilik hayatımın tümü Beşiktaş'ta geçti. Sayın Seba yaş, mevki ve insan olarak bugünün efsanesi olarak bizden büyüktü ve hep büyük kaldı. Bana Beşiktaş'a, Türk futboluna hizmet etme fırsatını ilk olarak Seba verdi. Kendisinden çok önemli şeyler öğrendim. Benim için çok büyük bir efsanedir.''

Lig TV Genel Müdürü Şansal Büyüka ise sadece Beşiktaş camiasının değil Galatasaray, Fenerbahçe camiasından seçkin isimlerin bir arada olduğunu belirterek, ''Süleyman Seba sporun kültürü oldu. Belki de ilk defa yaşarken bir efsanenin hakkını teslim ediyoruz'' dedi.


Açılıştan notlar

Heykelin açılış töreninde büyük bir izdiham yaşandı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parka girişi sırasında ilgiden dolayı yerine geçmekte zorlandı.

Heykelin açılışı ile ismi efsaneler arasına katılan Süleyman Seba, her zamanki gibi mütevazi yanını bırakmadı. Seba, sessiz bir şekilde protokol bölümüne gelerek yerine oturdu.

Süleyman Seba'nın açılış töreninde heyecanı dikkatlerden kaçmadı. Kürsüde konuşmasını yapan Seba, heyecanından dolayı iki defa söyleyeceği sözleri şaşırdı.
Öte yandan, açılış törenin ardından Akaretlerde bulunan W Otel'de bir kokteyl düzenlenirken, kokteyle CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener ve Beşiktaş Kulübü eski başkanlarından Serdar Bilgili ile diğer davetliler katıldı.

Kokteylde kendisine yöneltilen soruları yanıtsız bırakan Deniz Baykal, yanında bulunan Sadri Şener'i göstererek, ''Sadri Bey'e sorun. Yarın akşam ne yapacaklarmış'' şeklinde ifadeler kullandı.

Süleyman Seba ise yaptığı kısa açıklamada, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'ın katkılarıyla kendisine böyle bir teveccühte bulunulduğunu ifade ederek, ''Böyle bir onura beni uygun gördükleri teşekkür ederim. Bu mutluluğu hep beraber burada yaşadık'' dedi.

Seba, ayrıca 4 büyük kulübün başkanın yanı sıra çok sayıda spor adamının da törende yer aldığının hatırlatılması üzerine ''Herkes kendi isteğiyle bu açılışa geldi. Bana göre en güzel yanı da bu'' demekle yetindi.

Diğer yandan, Süleyman Seba'nın heykelinin Beşiktaş Kulübü'nün kulüp binasına doğru bakması dikkati çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler