Suriyeli muhalifler kimyasal silah mı kullandı?

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, muhaliflerin Halep çevresindeki bir çatışmada kimyasal silah kullandığını kimyasal başlıklı roketin 16 kişiyi öldürdüğünü öne sürdü.

Yayınlanma: 19.03.2013 - 12:41
Abone Ol google-news

Suriye ’nin resmi haber ajansı SANA, muhaliflerin Halep'te bir ormanlık araziye yaptıkları saldırıda kimyasal silah kullandıklarını öne sürdü. SANA’nın haberinde, sözü edilen saldırıda 16 kişinin öldüğü 85 kişinin ise yaralandığı ve kimyasal başlıklı roketin düştüğü yerde sivillerin yaşadığı belirtildi.

Suriye’de Mart 2011’de başlayan gösterilerin önce bir isyana ardından kanlı bir iç savaş dönmesinden beri gerek ülke içinde gerekse dünya kamuoyunda en büyük endişeyi oluşturan konulardan biri de kimyasal silahlar. Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’a bağlılığını koruyan düzenli ordunun envanterindeki kimyasal silahların bizzat ordu tarafından kullanılması ya da muhalif savaşçıların eline geçerek kontrol dışına çıkması endişe yaratıyor.

Batılı ülkeler bu tehlikeye daha çok mevcut yönetimin kimyasal silah kullanması riski üzerinden dikkat çekerken; Suriye devletinin yanı sıra Rusya , Çin gibi ülkeler de bu silahların radikal İslamcı grupların eline geçmesi tehlikesini vurgulamıştı.

Geçtiğimiz aylarda da video paylaşım sitelerine yüklenen bazı videolarda, hayvanlar üzerinde kimyasal silah deneyi yapan ve “Esadçıların deneydeki tavşanlar gibi gebereceğini” söyleyen muhalif askerlerin görüntüleri yer almıştı.

Suriye Enformasyon Bakanı Omran al-Zoabi, muhaliflerin yaptığı kimyasal saldırıyı Türkiye ve Katar'ın sorumluluğu olduğunu iddia etti. 'Muhaliflerin en büyük destekçisi' olarak nitelendirdiği Türkiye'nin saldırının en büyük sorumlularından biri olduğunu iddia eden Zoabi, hukuki ve politik olarak Türkiye'nin cevap vermesi gerektiğini belirtti. Zoabi ayrıca bu saldırının 'İstanbul'da kurulan muhalif hükümetin ilk icraatı' olduğunu söyledi.


'Biz yapmadık'
Suriyeli muhalifler yaptıkları açıklamada kimyasal silah kullanmadıklarını aksine, Suriye ordusunun kimyasal yüklü bir SCUD füzesi ateşlediğini iddia etti.

"Muhalifler tarafından kimyasal silah kullanılmadı" haberi için tıklayınız



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler