Susturma 'Zaman'ı

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği Zaman gazetesine kayyım atanmasına karar verdi.

Yayınlanma: 04.03.2016 - 14:45
Abone Ol google-news

<video:492151>

Zaman gazetesine, dün İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla kayyum atandı. Zaman’ın bağlı olduğu Feza Gazetecilik’e Sezai Şengönül, avukat Tahsin Kaplan ve avukat Metin İlhan atandı. Kayyumların 10’ar bin lira maaş verileceği öğrenildi. Haber sosyal medyada yayılır yayılmaz, gazetenin Yenibosna’daki binasında haraketlilik yaşandı. Gece geç saatlerde girişte bekleyenleri biber gazıyla müdahale eden polis kapıdaki zincirleri kesti. Görevlendirilen kayyum polis eşliğinde binaya girdi.

AKP'den Zaman gazetesine kayyım atanmasına ilk tepki

Gazetenin dünkü sayısında, sürmanşette yer alan ‘Medyaya Tehdit’ başlığında, yandaş yazarlar Abdurrahman Dilipak ve Cem Küçük’ün Zaman’a el konulacağına dair yazılarına dikkat çekiliyordu. Beklenen haber ise öğleden sonra geldi. İpek Medya’ya yapılan operasyonun ardından hedefte olan Zaman’a, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine, gazeteye kayyum atandı. Fuat Avni de önceki gece Twitter hesabından kayyum atanacağını yazmıştı.

Zaman gazetesi önündeki eyleme polis müdahalesi (VİDEO)

Binaya gelen gazeteci Nazlı Ilıcak, “En zor zamanında Zaman Erdoğan’a sahip çıktı. Bugün en büyük balyozu kendisini destekleyen bir medya kuruluşuna indiriyor” dedi. Today’s Zaman yazarı Bülent Keneş: “Biz bunu sadece Zaman’a yapılmış olan bir çökme, bir gasp, bir saldırganlık, haramilik olarak değerlendirmiyoruz. Bu saldırı darbe girişimidir” dedi. Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdülhamit Bilici de, kararı demokrasiye kara bir leke olarak değerlendirdi. Bilici, bina önünde toplananlara “Biz de maalesef bu sürecin şu anda acı karelerinden birindeyiz. Fakat özgür medya asla susmayacak” dedi. Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı da Twitter’dan, “Demokrasinin kapkaranlık günlerinden biri daha. Özgür medyaya bir darbe daha” açıklamasını yaptı.

Abdülhamit Bilici: Duvara yazarak bile olsa özgür medya devam edecektir


‘Yayınları Gülen belirliyor’
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 Mart’ta mahkemeye gönderdiği yazıda, Zaman gazetesinin asıl yöneticisinin FETÖ’nün kurucusu Fethullah Gülen olduğunu öne sürdü. Gazetenin yayın ilkelerini Gülen’in belirlediği, örgüt üyelerinin gazeteye yardım amacıyla para topladıkları, gazetenin satışı için zorla abone çalışmaları yapıldığı öne sürüldü. Örgüt yöneticilerinin, tahşiye ve şike soruşturmalarının başlamasına Zaman gazetesi binasında karar verdikleri iddia edildi. ‘Fethullahçı Terör Örgütü’nün PKK ile işbirliği yaptığı, darbe amacıyla 17-5 Aralık, Selam-Tevhid kumpaslarını gerçekleştirdikleri iddia edildi.
 
Mahkeme kabul etti
 
Talebi, İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimi Fevzi Keleş değerlendirdi. Kararda, Gülen’in 1970’li yıllardan itibaren dini motifleri kullanarak yetiştiği kadroları devlet içine sızdırdığını belirtti. Yardım ve himmet adı altında para topladıkları, devlet yapılanması dışında paralel bir yapılanmaya gittikleri ifade edildi. Örgüt yapısı içinde organize olarak legal görünümlü operasyonlar düzenledikleri ifade edilerek, dosya içerisinde açık ve gizli tanık beyanlarıyla yapılanmanın eylemlerinin açığa çıktığı anlatıldı. Tanıkların yayımlanacak yazıların önce Gülen’e gönderildiğini anlattıkları belirtilerek, “Onay vermediği hiçbir haber ve yazı gazetede yer almamaktadır. Gazete, örgütün yasadışı eylemlerini meşru göstermek istemektedir. Adeta örgütün yayın organı haline gelmiştir” denildi. Feza Gazetecilik A.Ş.’nin örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli delillerin bulunduğunu belirten yargıç, “Delillerin toplanması ve maddi gerçeğin açığa çıkarılması için adı geçen şirket yönetimine derhal kayyum atanması”na karar verdi.
 
‘Özgürlüğün ihlali’
 
Muhalefet Zaman’a kayyum atanmasına tepki gösterdi
 
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Zaman gazetesine kayyum atanmasına tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanlığı makamının ve AKP hükümetinin ihtiraslarına ve beklentilerine hizmet etmek amacıyla yargı organlarının bir kısmının aldığı kayyum kararı, medya özgürlüğüne yönelik hukuki bir ihlaldir. Öte yandan, daha önceki deneyimler göstermiştir ki kayyum heyetleri, kuruluşları yönetmek yerine tasfiyeleri doğrultusunda adımlar atmaktadır. Bu kararlar, Cumhurbaşkanlığı makamının ve AKP hükümetinin, kendisine muhalif tüm sesleri birer suç örgütü olarak gören diktacı ve otoriter yaklaşımlarının kanıtıdır” dedi.
 
Darbe uygulaması
 
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Yaşananların tam bir darbe uygulaması” olduğunu belirterek, “Türkiye’de artık basın özgürlüğünden hiç kimse bahsedemiyor” dedi.
 
CHP’li Veli Ağbaba ise “Bunun adı faşizmdir” dedi. MHP’li Oktay Vural ise “Bu girişimler medya özgürlüğünün kırıntısını kullanmak durumunda kalanlarında bu kırıntılarını ortadan kaldırmaya yönelik bir tehdide dönüşme temayülündedir” dedi.
 
Basın örgütlerinden tepki
 
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, eski Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit ve Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi Doğan Satmış, Zaman’a destek ziyaretinde bulundu. Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada kayyum atanması sansür girişimi olarak nitelendirildi. Türenç, “Emirle mahkemelerden karar çıkarılıyor ve gelip el koyuyorlar. Bu yeni Türkiye’nin yeni düzeni” dedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yaptığı açıklamada, “Halkın haber almadaki çeşitlilik kanalları hızla tüketiliyor” denildi. Açıklamada, İpek Medya Grubu’nun kapısına kilit vurulduğu hatırlatılarak “Aynı akıbetin Zaman için de söz konusu olmayacağını umuyoruz” ifadesi kullanıldı.
 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Kayyım susturmanın yeni aracı oldu

Abdülhamit Bilici: Türkiye demokrasiden dönmeyecek - VİDEO


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler