Suudi öngörüsü: Kürt devleti olur

Suudi hükümetinin danışmanı Eşki, Türkiye, Irak, Suriye ve İran için parçalanma ve ‘bağımsız bir Kürt devleti’ öngörüsünde bulundu

Yayınlanma: 20.06.2015 - 07:00
Abone Ol google-news

Suudi monarşisinin önde gelen danışmanı Enver Macid Eşki, Ortadoğu’da Türkiye, Irak, Suriye ve İran için bölünme ve “bağımsız Kürt devleti kurulacağı” öngörüsünde bulundu.

Eşki, geçen hafta İsrailli diplomat Dore Gold ile ABD’de yaptığı teması açıklayarak dikkatleri çekmişti. İran’ı ‘terör örgütleriyle’ kıyaslayıp ortak Arap askeri gücü çağrısı yapan ikili, bölgedeki durumun bir ayağını da ‘bağımsız Kürt devleti’ olarak ortaya koymuştu. Eşki, Rus Sputnik haber ajansıyla söyleşisinde, “bağımsız Kürdistan’ çıkışının bir talep değil gelişmelerle ilgili öngörüsü olduğunu” söyledi, “Zira talep Kürtlerden gelecek. İran, büyük Fars devletini, Türkiye Osmanlı İmparatorluğu’nu restore etme peşinde. Diğer yandan Irak, Kuveyt’i tehdit ediyor. Bu ülkelerin liderleri, politikalarını sürdüreceklerse kaçınılmaz olarak bağımsız Büyük Kürdistan kurulacak” dedi.

İran’ı böldü..

Bölge ülkeleri için “Kürtler İran, Türkiye ve Irak’ın elindeki toprakların yüzde 30’unu, Suriye’nin yüzde 18’ini alırlarsa, 42 milyonluk ciddi bir devletin oluşacağını çok iyi biliyor” diyen Eşki, meselenin barışçı yollarla çözümünün krizi bitireceğini ekledi. “İran, Türkiye, Irak ve Suriye izin verir mi” sorusuna Eşki şu yanıtı verdi: “Bu, Kürt halkının isteğine bağlı. Gerçekten bağımsızlık isterlerse kimse engel olamaz. Kürtler İran’da baskı ve ayrımcılıktan mustarip, Türk hükümeti ise Kürtleri ulusun içine almaya hazır değil. Suriye’de Kürtler öldürülüyor. Iraklı Kürtlerin sorunu da çok büyük, yarı bağımsız devletlerini kurmaya başladılar bile ve bu devlet, tam bağımsız bir ülkeye dönüşecek.” Eşki’nin istikrar reçetesi ise “Filistin sorununun çözümü ile İran’da rejim değişikliği gerçekleşmesi” oldu.

Rus nükleeri Suud hizmetinde...

Suriye ile Yemen’de zıt uçlardaki Suudi Arabistan ile Rusya ekonomik işbirliğini derinleştiriyor. Suudi Kralı Selman’ın oğlu, 2. Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz, Rusya ziyaretinde nükleer işbirliği anlaşmasına imza attı. St. Petersburg Ekonomi Forumu’nda Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen prensin imzaladığı 6 anlaşma içinde en çok nükleerle ilgili olan dikkat çekti. Çünkü dünya güçlerinin Tahran ile olası nükleer anlaşmasına nispet, Riyad İran çapında nükleer güç olmayı planlıyor. Anlaşma nükleer güç reaktörü inşası ile yakıt döngüsü hizmetlerini içeriyor. İki ülke, ayrıca, ortak enerji projeleri için çalışma grubu kuracak. Rus Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Riyad’ın masaya Rus inşaat, demiryolu ve metro yapımı şirketleri için pek çok proje getirdiğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler