Tablodan pinpon masası yapmışlar

Prof. Aydın Ayan, Bedri Rahmi’nin 1955’te lüks bir otelin duvarı için yaptığı tablonun, otel konsept değiştirince kaldırılmak istendiğini, tabloyu almaya gittiklerinde ise tablonun ikiye kesilerek pinpon masası haline getirildiğini gördüklerini söyledi.

Yayınlanma: 14.03.2015 - 23:27
Abone Ol google-news

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun geçen hafta düzenlenen müzayedede 1 milyon 830 bin TL’ye satılan “İstanbul” adlı tablosunun pinpon masası olarak kullanılıp belki de kaybedilmesinin son anda önlendiği öğrenildi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Aydın Ayan, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun lüks bir otelin duvarı için 1955’te yaptığı “İstanbul” adlı tablonun, otel konsept değiştirince kaldırılmak istendiğini, tabloyu almaya gittiklerinde ise tablonun ikiye kesilerek pinpon masası haline getirildiğini gördüklerini söyledi.

Prof. Ayan’ın anIattıkları, Türkiye’de sanat eserlerinin kaderine ilişkin vahim durumu bir kez daha gözler önüne serdi.

ATO Congresium Kongre ve Sergi Salonu’nda düzenlenen ARTANKARA Çağdaş Sanat Fuarı kapsamında “Anılarla Bedri Rahmi Eyüboğlu” konulu bir konferans veren Prof. Aydın Ayan, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun son dönem öğrencilerinden olduğunu belirterek, Eyüboğlu’nun eserleri ve yaşamı hakkında açıklamalarda bulundu.

Eyüboğlu hakkında bir kitap hazırladığını ve 3-4 ay içinde tamamlamayı planladığını kaydeden Prof. Ayan, Antik AŞ tarafından mart ayı başında düzenlenen müzayede, 800 bin TL başlangıç bedeli ile satışa çıkarılıp 1 milyon 830 bin liraya satılan ‘’İstanbul’’ adlı tablo hakkında şu ilginç bilgiyi verdi:

“Bu tablo, sipariş üzerine lüks bir otel için 1955’te yapıldı. Yıllar sonra otel konsept değiştirince gelip tabloyu almamız istendi. İşlerimizin yoğunluğu nedeniyle tabloyu almaya 10-15 gün gecikme ile gittik. Gittiğimizde tablonun yerinden söküldüğünü, ikiye bölündüğünü, hatta pinpon masası haline getirilerek kullanıldığını gördük. Alıp atölyeye getirdik. Uzunca bir süre atölyede bir köşede bekledi. Sonra birleştirilerek eski haline getirildi. Bu tablo, geçen hafta düzenlenen müzayedede 1 milyon 830 bin liraya satılan tablodur.”

Prof Ayan, daha sonra yaptığı açıklamada, otel ve şirket adı vermekten özellikle kaçındığını, bunun o dönemdeki otel yönetimi ile ilgili bir durum olduğunu düşündüğünü söyledi.

Geçen hafta düzenlenen müzayede de, 191x335 cm boyutlarındaki eser, 800 bin TL başlangıç fiyatı ile satışa çıkarılmış, 1 milyon 830 bin liraya alıcı bulmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler