Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın restorasyonu tamamlandı

Restorasyonu tamamlanan Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın açılışı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda yapılacak.

Yayınlanma: 19.04.2010 - 14:39
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğünce başlatılan Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın, restorasyon, restitüsyon, rölöve ve çevre düzenlemesi çalışmalarının tamamlanarak, 23 Nisan Cuma günü açılışa hazır hale getirildiği bildirildi.

Açıklamada, anıtın 8-9 yıl önce İstanbul Valiliğinin talebiyle basınçlı su ile temizlendiği ve ayrıca aşınmaya karşı çeşitli koruma önlemlerinin alındığı kaydedildi.

Ancak, daha sonra anıt üzerine yapılan gözlemlerde, Verona kırmızısı olarak isimlendirilen taşlarda ve yeşil renkli serpantinlerde, pudralaşma, bağlayıcı kayıpları, yüzeylerde yoğun erozyon ve parça kayıplarının tespit edildiği ifade edildi.

Bunun üzerine başlatılan restorasyon kapsamında, anıtın özgünlüğünün korunarak sağlamlaştırıldığı, günümüz kullanımı sırasında çelenk koymak üzere anıta rahat yaklaşımı sağlamak amacıyla yaya akışı yolunun İstiklal Caddesi yönünde genişletildiği, mozaik tören alanının 1000 metrekareye çıkarıldığı ve kurşun çatı örüntüsünün yenilendiği kaydedildi.

Anıtın çevresinin boya katkısı olmadan orijinal mozaik döşeme kaplamasıyla yapılarak, aydınlatma sisteminin de yenilendiği belirtilen açıklamada, restorasyon ve çevre düzenlemesinin yaklaşık 548 bin TL'ye mal olduğu bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler