Taksim'de polisten çok sert müdahale!

Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi kapsamında, Gezi Parkı'nın Asker Ocağı Caddesi'ne bakan duvarının yıkılmasını ve park ağaçlarının sökülmesini protesto etmek için toplanan gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Geceden başlayan direnişe sabah katılan BDP Milletvekili Sırrı Sürayya Önder’in iş makinelerinin önüne geçmesiyle yıkım durdu. Eylem Gezi parkında devam ediyor.

Yayınlanma: 28.05.2013 - 06:24
Abone Ol google-news

Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi kapsamında, yol inşaatı yapımı sırasında, yüklenici firmaya ait iş makinaları, Gezi Parkı'nın Asker Ocağı Caddesi'ne bakan duvarın bir kısmını dün gece 23:00 sıralarında yıktı. Projeye başından beri karşı çıkan Taksim Dayanışması Bileşenleri isimli grup, yıkımı fark edince Gezi Parkı'nda toplanarak eylem yaptıı.

Çadır kurdular


'Gezi Parkı için nöbetteyiz' yazılı pankart açan yaklaşık 30 kişilik grup, çadır kurarak beklemeye başladı. İş makineleri grubun karşı çıkması üzerine yıkımı durdurarak geri çekildi.

Taksim Dayanışması Bileşenleri üyesi Cem Tüzün, yayalaştırma projesinde yayaların unutulması üzerine, Gezi Parkı'nın duvarının yıkılıp yaya yolu yapılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Tüzün, “Buradaki yanlışlar dün gece itibariyle yeni bir boyut kazandı. Biz en başından beri diyorduk ki; bu proje de yayalar unutulmuş. Adı yayalaştırma olan proje aslında otobanlaştırma projesiydi. Hem imar planında hem de onaylanan yol projesinde özellikle Gezi Parkı'nın Elmadağ cephesine bakan tarafında yaya geçidi tamamen unutulmuştu. Şişli ile Taksim'in yaya bağlantısı tamamen kopartılmıştı. Bu eksikliği bir şekilde sonradan fark etmiş olmalılar ki; imar planına ve yol projesine aykırı olarak dün yol parka doğru tecavüz etmeye başladı. Oysa tüm bu projelerde Taksim Gezi Parkı'nı yola katmak diye bir şey yoktu.

Dün gece bir grup arkadaşımız evlerine giderken buradaki bazı ağaçların kepçelerle yerinden söküldüğünü ve duvarın kırılmaya başladığını görmüşler.  'Ne yapıyorsunuz' diye sorduklarında, buradaki ağaçları başka yerlere taşıyacağız demişler. Arkadaşlarımız 'hayır bu ağaçları kesemezsiniz. Bu ağaçlar parkın' dediklerinde, bu kez ağaçlara dokunmayıp ağaçların arkasından parka doğru ilerlemeye başlamışlar. Arkadaşlarımız haber verdiler. Çeşitli STK'lardan gelen arkadaşlarımız gece 24'den beri bekliyorlar. Çalışmanın hukuksuz olduğunu inşaat firması yetkililerine aktarmaya çalıştık. Ama gördüğümüz kadarıyla 4 metre genişliğinde 20 metre uzunluğunda bir harfiyatı parkın içine doğru yaptılar. Eğer karşı çıkmasaydık Ceylan Otel'e kadar yıkacaklardı. Sorduğumuzda  'parkı yok ediyoruz' demiyorlar. 'Burada bir şey yapmıyoruz, yayalara kaldırım açıyoruz' diyorlar. Yayalara kaldırım nerede açıyorsun? Parkı yok ederek yapıyorsun"
dedi.

Grubun bekleyişi sürüyor

Tüzün, "Yasalara, projeye, ihale sözleşmesine aykırı olarak yapılan keyfi bir uygulama var. Bununla ilgili olarak hukuk devletinin bu olaya müdahil olmasını bekliyoruz. Ve bunu gerçekleştirene kadar da yurttaşlar olarak kentli hukukumuza biz sahip çıkıyoruz" diye konuştu. Cem Tüzün ayrıca Taksim Dayanışma Bileşenleri olarak yaklaşık 80 sivil toplum kuruluşunun imzasıyla yerinde tespit etmesi için Koruma Kurulu'na dilekçe yazdıklarını dile getirdi.  Grubun Gezi Parkı'ndaki bekleyişi devam ediyor. Belediyeden veya projeyi yürüten inşaat firması tarafından şuana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.

Gazlı müdahale

Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi kapsamında yapılan çalışmaları protesto eden eylemcilere polis müdahale etti.

Gece saatlarinde Taksim Gezi Parkı'na gelerek çadır kuran eylemciler çalışmaları durdurmuştu. Gruba saat 13.00 sıralarında polis müdahale etti. Müdahale sırasında polis göstericileri önce kalkanlarıyla itti ardından biber gazı sıktı.

Yaşanan arbedenin ardından eylemciler alandan uzaklaştırıldı.

 

Gruba BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de destek verdi

Olay yerine gelen BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de eyleme destek verdi.

Sırrı Süreyya Önder yaptığı açıklamada; "Burada yıkım ruhsatı yok. Neoliberal sistemin dini imanı yok. Muhafazakarız diyorlar, Fatih'in fermanını hatırlasınlar. 'Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim' demiş. Bunların muhafazakarlığı, dini, imanı para. Bu ağaçları kestirmeyeceğiz. Fakir fukaranın para vermeden gelip gölgesinde oturacağı üç tane ağaç var. Bu neoliberal sistem bu üç tane ağacın gölgesine gözünü dikmiş. Bütün sivil toplum örgütlerini buraya davet ediyorum. Burayı toplumsal mitinglere, gösterilere engel olabilecek bir düzenlemeye getirme planıdır. Burada plaza yapılacakmış, rezidans yapılacakmış. Şöyle bir bakın Taksim'de bundan başka bir ağaç gölgesi var mı. Gidin rezidansınızı kendi bahçenizde yapın. Poliste gaz, bomba atmasın. Yarın bir gün bu ağacın gölgesi en çok polislere lazım olacak. Bu sistem böyle devam ettiği sürece nefes alacak yer bulamayacaksınız" dedi.  

 

Daha sonra eylemcilere biber gazı sıktırdığı için bir polis müdürüyle konuşan Önder, "Zabıta gömleği giydirip buraya insanları getiriyorlar. Sen şirketin polisi misin, halkın polisi misin. Buradakilere değil, bu kanunsuz yıkımı yapanlara biber gazı sıkman gerekir' diye eleştirdi.
\t
 
\t
Bu sırada iş makinesinin yıkıma devam ettiğini gören Önder, iş makinesinin yanına giderek durdurmak istedi. İş makinesi durmayınca önüne geçen Önder, yıkım durana kadar burada kalacağını söyledi. Önder'in bu hareketi kitle tarafından alkışlandı. Bir süre polis müdürünün ikna etmeye çalıştığı Süreyya Önder, gruptan bazı kişilerin taş atması üzerine kitlenin yanına gitti. Yıkımın durdurulacağını söyleyerek  polise taş atılmaması yönünde uyarıda bulundu. Tekrar iş makinesinin yanına giden Önder, yetililerin iş makinesini geri çekmesi ve polisin de grubun önünden çekilmesi üzerine tek kişilik eylemini sonlandırarak grupla birlikte oturma eylemine geçti.
\t
 
\t
CHP Milletvekili Gürsel Tekin, gazeteci Ahmet Hakan ile akademisyen ve sanatçıların da aralarında bulunduğu topluluğun Gezi Parkı'ndaki eylemi devam ediyor. Fotoğraf: DHA

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler