Talana karşı dava: Yerin üstü 'altın'dan değerlidir
Ekoloji Birliği, birçok ilde büyük doğa tahribatı yaratacak maden ihalelerine karşı harekete geçiyor.
Türkiye'nin hemen her ilinde tam 766 yeni maden sahasının arama ve işletmeleri için ihaleye açılmasına karşı hukuk mücadelesi başlatılıyor.
62 çevre örgütünün oluşturduğu Ekoloji Birliği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, sözkonusu ihaleler için "Yeraltının talan edileceği, yer üstünün yok edileceği bir süreç yaşanacak. Kabul etmiyoruz" denildi.
Açıklamada, toprağı, suyu zehirleyecek; tarımı yok edecek; dağların, ormanların yok edilmesiyle iklim değişikliğine neden olacak ihalelerin iptal edilmesinin istendiği belirtildi.
"Yerin üstü "ALTIN"dan değerlidir" başlıklı açıklamanın tamamı şöyle:
"Tarım arazileri, ormanlar, meralar; dereler, dağlar bir bir yok ediliyor. Maden işletmeleri, HES’ler, RES’ler, JES’ler, BES’ler, GES’ler, termik ve nükleer santraller, taş ocaklarıyla doğa ve yaşam alanları sermayenin yeni pazar alanları oldu.
İklim değişikliğinin hızlanması iktidarların ve kapitalist şirketlerin umurunda değil. Onların derdi, kasalarının doldurulması. Halkın sağlığıymış, geleceğiymiş; tarım arazilerinin yok edilmesinden dolayı göç etmek zorunda olmuşlar hiç önemli değil. Varsa da yoksa da rant. En büyük pay alma yarışına devam ediyorlar.
Karadeniz dağlarından Kazdağı’na, Murat Dağı’ndan Munzur’a, Ege’den Akdeniz’e, Güneydoğu’dan Trakya’ya her taraf talan ediliyor. Şu an topraklar, sular kirletilmiş ve gelecek risk altında. İklim değişikliği tehlikeli biçimde devam ediyor.
Şu anki vahim durumdan geriye dönüş olması gerekirken, termik santralden JES’lere, siyanürlü altın işletmeciliğinde diğer enerji çalışmaları durdurulmalıyken ülkenin dört bir tarafını maden sahası haline getirecek ihale yapılmaktadır. 766 saha maden işletmesine açılması için ihale süreci başlatıldı.
Yeraltının talan edileceği, yer üstünün yok edileceği bir süreç yaşanacak. Kabul etmiyoruz. Yerin üstü “ALTIN”dan değerlidir. Yerin üstü hepimize yeter, gelecek kuşakların emaneti olan topraklar korunmuş olur.
Bizler toprağımızı, suyumuzu zehirleyecek; tarımı yok edecek; dağların, ormanların yok edilmesiyle iklim değişikliğine neden olacak bu ihalenin iptal edilmesini istiyoruz. Bu nedenle ülkenin dört bir tarafında 766 alanının maden şirketlerine ihale edilmesinin iptali için Ekoloji Birliği olarak bileşenlerimizle birlikte “İhalenin iptali” için dava açacağız.
Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu iklim değişikliğini tetikleyen çalışmalar başlatılacak,
Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu tarım alanları yok edilecek,
Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu sularımız kirlenecek, zehirlenecek,
Kabul etmiyoruz; bu ihaleler sonucu dünyanın ciğerleri ormanlarımız yok edilecek,
Kabul etmiyoruz; doğanın ve yaşam alanlarının emperyalist-kapitalist saldırıyla karşı karşıya kalmasını istemiyoruz,
İhaleler iptal edilsin.
Doğa ve yaşam alanları ticari, alan değildir."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması