Tarık Akan'ı yitireli 2 yıl oldu: Farksızdı yanardağdan

Tarık Akan’ı sevenlerinin, dostlarının, yakınlarının sözleriyle anıyoruz

Yayınlanma: 15.09.2018 - 22:40
Abone Ol google-news

Adını sinemamızın ölümsüzleri arasına yazdıran Tarık Akan’ı yitireli bugün tam iki yıl oldu. Gerçek bir Cumhuriyet âşığı, aydın kimliğiyle ülkemizin yüz akı ve yüzlerle sayılabilecek filmleriyle sinemamızın benzersiz yıldızıydı... Devrimci kişiliği, eğitimci yönü ve Atatürkçü hayat görüşüyle gerçek bir toplum önderiydi. Tarık Akan’ı sevenlerinin, dostlarının, yakınlarının sözleriyle anıyoruz.

BARIŞ ÜREGÜL (oğlu)

İnanması zor ama babamı kaybedeli iki koca sene geride kalmış. Her gün Babamın 1991 yılında kurduğu ve kurduktan sonra emeğinin çoğunu harcadığı Taş Mektep’e gittiğimde; Türkiyenin en donanımlı en başarılı ve ülkesine en çok katkı sağlayan mezunları veren bir kurumu, sanatçı kimliğininde ötesine geçerek hayata geçirmiş olmasına şaşkınlık ve büyük hayranlık duyuyorum. İşte bu Taş Mektep’in yüzlerce mezunu, öğretmenleri, biz ailesi ve babamın kurucularından olduğu Nâzım Hikmet vakfıyla beraber 16 Eylül Pazar günü saat 14.30’da babamı Bakırköy Zuhuratbaba mezarlığındaki mezarı başında anacağız, gelebilen herkesi orada görmekten büyük mutluluk duyarız.

ACUN GÜNAY (eşi)

Hayat devam eder diyorlar ama etmiyor işte. Sadece nefes alıyorum... Çok zor geçiyor günler. Zaman ilaçtır diyorlar ama değil. Sanki dün kaybetmiş gibiyim onu. Her şeyimmiş meğer. Gün geçtikçe acı hiç eksilmiyor hep artıyor. Çok zor...

NUR SÜRER

Ne hastalık ne ölüm Tarık Akan’a yakışmadı. Bazı insanlar vardır ölümlü olduğunu düşünmezsiniz. Tarık da benim için öyleydi. 1983 yılında tanıştım, 3 filmde oynadık birlikte. Hikâyeler içinde kiminde sevgiliydik kiminde arkadaş. Çalışması uzun süren zorlu filmlerdi...
Tarık hem çocuk kadar masum hem ağabey, hem arkadaş, hem bütün ekipten sorumlu biri oldu gözümde. Çünkü ben onunla artık toplumsal filmlere dönüş kararından sonra birlikte çalıştım... Bebek yüzlü bir yakışıklıdan sinema için en güzel işleri yapma sorumluluğu almış bir kahramandır benim için. Bakın üçüncü yıla giriyoruz ne yazık ki... Tarık Akan’ı uğurlayacağımız gün törene giderken birkaç kişiye rastladım yolda biz de gelebiliyoruz değil mi diye sordular tabii tabii dedim. O hepimizin Tarık Akan’ıydı

NEBİL ÖZGENTÜRK

Tarık Ağabey’in erken ölümünün ardından 2 yıl geçti.. Ardından tabii ki çok gözyaşı döküldü, bir halk kahramanı olarak yüreklere yerleşti... Ancak her ölüm yıldönümünde daha bir eksikliği hissediliyor ve sarsıyor sevenlerini.. Öyle bir eksiklik ki.. Aktör olarak deyim yerindeyse “bin yıl”a kalacak bir değer taşıyordu Tarık Akan.. Yurttaş olarak çok cesur ve kararlıydı, Silivri’de dipçiklerin, Gezi’de panzerlerin üstüne gidecek kadar ve ender bulunan.. Tutkuluydu, vefalıydı, sevdiklerine. Sonsuz bağlıydı başta Mustafa Kemal Atatürk tüm kuruculara, Cumhuriyete.. Bir Nâzım hayranıydı ki ömrünü bağışlayacak kadar.. 45 yıllık meslek ömrüne mucizevi dönüşüm sığdırmış, binbir renkli bahçe işlemiş Tarık Akan’ımız için biliyorum ki üzerine tezler, araştırmalar yapılacak... Filmleri döne döne oynayacak..
Yaşamını anlatan ne varsa genç kuşak oyuncuların çıkış noktası olacak... Ve Tarık Akan bin yıla kalacak... Hayatı terk etmesinin ardından, ışığıyla, biriktirdiği sevgiyle kalanlara umut verendir.. Tarık Akan, öldüğünde kalandır... Hele ki pespayeliklerin gittikçe arttığı bir dönemde eksikliğini çookkkkk ama çok hissediyoruz Tarık Usta’nın..

Müjdat Gezen

Benim için ağır bir kayıptı, hep eksikliğini hissettim ve hissedeceğim. Tarık Akan iyi bir oyuncu ve iyi bir insandı. Bazı insanlar önemlidir ama hiç değerli değildir, Tarık ise hem önemli hem de değerliydi. İlke adamıydı, düşüncelerinin arkasında durmayı bildi. Tarık’ın unutulduğunu zannedenler cenazesinde şaşkınlığa uğradılar. Unutulmaz böyle insanlar...

ATAOL BEHRAMOĞLU’ndan
TARIK AKAN’A

Onu bir şeye benzet deseler
Derdim ki farksızdı yanardağdan
Dışardan sakin, dingin, suskun
İçi ateşle dolup taşan

Yurduna duyduğu sevgiydi o ateş
Çocuklara,aşka, özgürlüğe
Ve devleşen bir yangın alevi
Tel örgüler önünde

Kardeşim, yoldaşım, arkadaşım
Anın hep capcanlı kalacak senin
En önde olacaksınız Deniz’le birlikte
Kurtuluş şöleninde Türkiye’nin

Atatürk, Nâzım, İlhan Selçuk

Ergenekon kumpası sonrası sağlığı bozulan gazetemiz eski imtiyaz sahibi, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve başyazarımız İlhan Selçuk’un yaşamını yitirmesinin ardından düzenlenen cenaze töreninde ise FETÖ firarisi savcı Zekeriya Öz’e gönderme yaparak, “Ben bir senaryo yazdım. Bu senaryoda, ben bir ülkenin başbakanıyım. Altımda son model Mercedesim var.
Makam aracı olarak kullanıyorum. Benim ülkemde on binlerce savcı varken ben o arabamı bir savcıya hediye ediyorum ve savcının kulağına eğiliyorum, bunu siz duyuyorsunuz. Ertesi gün tutuklamalar başlıyor, kötü bir senaryo ama malesef gerçek bir senaryo” diyerek suç ortaklığını ifşa ediyordu. Tarık Akan, İlhan Selçuk’u anma toplantısında ise kendi hayatında üç önemli ismin yer tuttuğunu söyleyerek bunları Mustafa Kemal Atatürk, Nâzım Hikmet ve İlhan Selçuk olarak sıralıyordu.

Tarık Akan bugün anılıyor

Ülkemiz sinemasının ve kültür hayatının efsane sanatçısı Tarık Akan, aramızdan ayrılışının 2’nci yılında anılıyor. Akan için anma törenleri Bakırköy Mezarlığı’ndaki kabri başında bugün saat 14.30’da başlayacak. Anmalara sanatçının ailesi, Nâzım Hikmet Vakfı, Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu, sanatçı dostları ve sevenleri katılacak.

Filmiyle anma

Daha sonra Bakırköy Belediyesi, Bakırköylü sanatçıyı başrolünde oynadığı “Sev Kardeşim” filminin ücretsiz gösterimiyle anacak. Film gösterimi; Bakırköy Belediyesi Sanatçılar Parkı ve Spor Kompleksi’nde (Ataköy 3.Kısım Rio de Janerio Cad.-Ataköy Polis Merkezi karşısı) saat 19.30’da başlayacak.

Başkan Dr. Bülent Kerimoğlu yaptığı açıklamada, “Cumhuriyet değerlerine yürekten bağlı, yeri asla doldurulamayacak, Atatürkçü, aydın sanatçı Bakırköylü hemşerimiz Tarık Akan’ın aramızdan ayrılışının 2. yılında; Bakırköy Belediyesi Sanatçılar Parkı ve Spor Kompleksi’ndeki ‘Sev Kardeşim’ filmini izlemeye tüm yurttaşlarımızı davet ediyorum” dedi.

Ortak etkinlik

Tarık Akan, ikinci başkanı olduğu Nâzım Hikmet Vakfı, TÜRVAK ve Şişli Belediyesince düzenlenen ortak etkinlikle de anılacak.

“Ülkemin Güzel Yüzü Tarık Akan’ı Ölümsüzlüğe Yolcu Edişimizin 2. Yılında Anıyoruz” başlıklı programda, bugün saat 17.00’de Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde “Tarık Akan Film Afişleri Sergisi” açılacak. Film afişleri Türker İnanoğlu’nun kurduğu TÜRVAK’tan sağlandı. Açılış töreninde Umur Bugay ve Özcan Arca, tanıdıkları Tarık Akan’ın insan ve sanatçı yanını anlatan konuşmalar yapacaklar. Etkinlikte ayrıca Tarık Akan’ın yönetmenliğini yaptığı “Afrodisias” belgeselinin gösterimi yapılacak.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler