TDK bir cevhermiş... Kötü kadın: O.....

Kötü kadın: O..... Kötü adam: Sevimsiz film kahramanı.

Yayınlanma: 11.03.2015 - 22:52
Abone Ol google-news

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) Türkçe Sözlük’ünde “müsait” kelimesinin ikincil anlamı olarak “flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” denilmesine tepki yağarken, kurumun sözlüklerinde benzer birçok cinsiyetçi ifadenin yer aldığı görüldü. Hem internet sitesi hem de basılı sözlüklerde “serbest”, “kötü kadın”, “mal”, “yollu” gibi ifadelerin argo, cinsiyetçi karşılıkları, kelimelerin sözlük anlamı gibi sunuluyor.

Sözlükte “serbest” kelimesinin karşılığında “ağırbaşlı olmayan, hoppa (kadın)” ifadesi görülürken, TDK’ye göre “yollu”, “kolayca elde edilebilen kadın” anlamına geliyor. “Kötü kadın” ifadesi için sözlükte “o...” karşılığı veriliyor. “Kötü adam” için ise “Filmlerde izleyiciye sevimsiz gelen, filmin kahramanıyla çekişme durumunda olan ve sonunda çoğu kez yenilen kimse” açıklaması tercih edilmiş.

TDK Başkanı: Doğruysa kalır

Sözlükteki bir diğer skandal değerlendirme “mal” kelimesinde karşımıza çıkıyor. “Mal” kelimesinin anlamları arasında, TDK’nin sözlüğünde açıkca “o...” yazıyor. “Düzmek” kelimesi de “erkek, cinsel ilişkide bulunmak” şeklinde açıklanıyor. Duruma ilişkin eleştiriler yağarken, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin dün yaptığı açıklamayla uygulamayı savundu. Kaçalin açıklamasında her ne kadar “‘Müsait’ ifadesini yanlış tespit etmişsek düzeltiriz” dese de, “Herkes uyarıda bulunabilir. Bizim tespitimiz doğruysa o da kalır” diyerek cinsiyetçi tavrın arkasında durdu. Kaçalin, “Konu ne zaman gündeminize gelir” sorusu üzerine “15 günden önce olmayacağını” söyledi.

Kaçalin açıklamasında, sözcüklerin bu karşılıklarının 1983 yılında sözlüğe girdiğini vurguladı.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1932 yılında kurulan TDK, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından, hiçbir yargı kararı olmadan Cumhurbaşkanı’nın gözetiminde, Başbakanlık’a bağlı Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu içine alınmış ve bilim, sanat, düşün insanlarına kapatılarak özerkliğini kaybetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon