Terörü protesto edene soruşturma

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı aralarında Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ile 8 avukatın da olduğu 68 kişi hakkında 13 Mart Ankara saldırısını protesto etmek için yapılan yürüyüş nedeniyle soruşturma açtı.

Yayınlanma: 20.09.2016 - 20:43
Abone Ol google-news

Adana’da 13 Mart’ta Güvenpark’ta meydana gelen ve PKK’nin taşeron örgütü olduğu belirtilen TAK’ın üstlendiği bombalı saldırıyı ve hükümetin savaş politikalarını protesto etmek için yürümek isteyen 68 kişi hakkında soruşturma açıldı.

Soruşturma açılanlar arasında Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık’ın da aralarında olduğu 8 avukat da yer aldı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ifadesini aldığı şüpheliler, bombalı saldırıyı protesto etmek için yürüyüş yapmak istediklerini ancak polisin kurduğu barikat ve biber gazı sıkması nedeniyle yürüyüş yapamadıklarını belirttiler.

Ankara'da 13 Mart 2016'da Güvenpark'taki otobüs duraklarında bombalı bir aracın patlatılmasıyla 2'si saldırgan 38 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı PKK'nin taşeron örgütü olduğu belirtilen TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) isimli örgüt üstlendi. Bombalı saldırıyı ve hükümetin savaş politikalarını protesto etmek için Adana Büyükşehir Belediyesi önünden Atatürk Parkı’na yürüyüş yapmak isteyenler, polisin barikat kurarak yürüyüşü engellemesi ve ardından da siyah katran renginde biber gazı sıkması sonucu aralarında CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş’in de olduğu çok sayıda kişi hastaneye kaldırıldı. Polisin bir kişiyi gözaltına almasını ve yürüyüşe izin verilmemesini protesto eden kitle gözaltına alınan vatandaşın serbest bırakılmasının ardından basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Gülşen Topal, sivillere yönelik saldırıların insanlığa karşı suç olduğunu ifade etti. Topal, son bir yılda yaşanan katliamlarda yüzlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine rağmen “Cumhurbaşkanı’nın ‘endişe etmeyin’ demesinin kendisi en büyük endişe kaynağı” olduğunu söyledi. Bu basın açıklamasının ardından eylemciler olaysız dağıldı.

Anayasal hak Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ise aralarında Adana Barosu Başkanı Çıtırık ile 8 avukatın da olduğu 68 kişi hakkında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" ve "polise direnmek" suçlarından soruşturma açtı. Başsavcılıkta ifadesi alınan şüpheliler ilan edilen yürüyüş güzergahının polis barikatı ile kapatıldığını belirterek CHP Adana milletvekili İbrahim Özdiş ile Baro Başkanı Çıtırık'ın Anayasa ile güvence altına alınmış toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının kullanılabilmesi için polisle görüştüklerini anlattı.

Müzakereler sırasında polislerin ara verip bir yerleri telefonla aradıklarını ve hemen ardından bir polisin üzerlerine doğru gaz sıktığını anlatan şüpheliler, bu durumu protesto için önce kaldırımda oturma eylemi yaptıklarını ardından da basın açıklamasını okuyarak dağıldıklarını söyledi.

Şüphelilerin avukatları da olay tarihinde yapılmak istenen "silahsız ve barışçıl" bir yürüyüş yapmak isteyen kişilerin engellenmesinin Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, AİHM kararları ve yasaya aykırı olduğunu belirterek polisin yürüyüşü engellemesinin hukuk dışı olduğunu ifade etti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler