TOKİ, ‘yeterli katılım olmadığı’ gerekçesiyle AOÇ arazilerinin ihalesini erteledi
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını ihaleye çıkartan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) alıcı bulamadı. TOKİ'den gelen açıklamaya göre, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerinin ihalesi “yeterli katılım olmadığı” gerekçesiyle ileri bir tarihe ertelendi. İhalenin yapılması gereken binanın önünde 51 kuruluşun imza attığı basın açıklamasını okuyan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “İhanetin ihalesi yapılamadı. Erteleme değil, iptal istiyoruz” dedi.
Çukurambar’da bulunan AOÇ arazilerini ihaleye çıkartan TOKİ, alıcı bulamadı. TOKİ’den gelen açıklamaya göre saat 13.30’da başlaması gereken ihale “Yeterli katılım olmadığından ve rekabet sağlanamadığından satış işlemi yeniden değerlendirilmek üzere ilerideki bir tarihe” ertelendi. İhaleyi protesto etmek için aralarında TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Cumhuriyet Okurları, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Birleşik Kamu İş, CHP Çankaya ilçe Örgütü, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu ve Türkiye İşçi Partisi Ankara İl Örgütü’nün de bulunduğu toplam 51 kuruluşun temsilcileri, ihalenin düzenlendiği Bilkent TOKİ binasının önünde ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, “Biz bugün, bu açıklamayı yapan örgütler olarak, ihalenin ertelenmesini değil iptal edilmesini istiyoruz. Hukuken de zaten iptal edilmesi gereken bir süreç. Olacak bir ertelemede, yeni bir tarih belirlendiğinde biz yine burada olacağız. Ama bu ihaleye girmek isteyen firmalara çağrımız şudur: Bu ihanete ortak olmayın, bu ihaleye katılmayın. Zira orada ne ticaret ne de konut yapamazsınız” ifadelerini kullandı. Candan, 17 Eylül saat 14.00’te AOÇ Müdürlüğü’nde gerçekleştirilecek, AOÇ topraklarının metrekaresinin 10 kuruşa kiralanması ihalesine de katılacaklarını belirterek, “AOÇ arazileri özgürleşene kadar mücadele edeceğiz” dedi.
‘İhanetin ihalesi olmaz’
“İhanetin ihalesi olmaz, AOÇ arazileri satılamaz” diyen Candan, şunları kaydetti:
“1 Haziran 1937 de Mustafa Kemal Atatürk tarafından şartlı bağışla halkına emanet edildiğinde toprak bütünlüğü 55 bin dekar olan Atatürk Orman Çiftliği arazileri, bugün toprak bütünlüğünün neredeyse yarısını, devirlerle, tahsislerle ve kiralamalarla kaybetmiştir. 5659 sayılı kanuna göre AOÇ arazilerinde konut ve ticaret yapılamayacağı açıktır. Bugün Gazi Üniversitesine Tıp Fakültesi yapılmak üzere verilen Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin hülle yoluyla TOKİ’ye devredilmesi ve TOKİ tarafından ticaret ve konut alanı olarak açık arttırmayla satılması ihalesinin yapılacağı bu alanda bir kez daha haykırmak için buradayız. Atatürk’ün şartlı bağışla halkına emanet ettiği vasiyeti ile AOÇ arazilerini satışa çıkartmak hukuksuzdur, vasiyete ihanettir.”
TOKİ’nin düzenlediği ihaleyi protesto etmek için sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra yurttaşlar da ihalenin gerçekleştirildiği binanın önüne geldi. Ellerinde “TOKİ şaşırma sabrımızı taşırma” ve “İhanetin ihalesi olmaz, AOÇ satılmaz” yazılı pankartları taşıyan yurttaşlar, “AOÇ halkındır, halkın kalacak” sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. FOTOĞRAFLAR: NECATİ SAVAŞ
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı