TÜKENDİ: Verem aşısı yok!

Bebeklere ilk 2 ayda vurulması gereken verem aşısının Türkiye genelinde bulunmadığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 05.03.2015 - 23:13
Abone Ol google-news

Verem aşısı yok aileler ve hekimler isyanda

Bebeklere ilk 2 ayda vurulması gereken verem aşısı Türkiye genelinde bulunamıyor. Ocaktan beri aşıda sıkıntı yaşandığı belirtilirken, şu günlerde aşının tükendiği ve acil tedarik edilmesi gerektiği vurgulanıyor...

Bebeklere ilk 2 ayda vurulması gereken, aksi taktirde ölüme kadar götürebilecek olan verem aşısının Türkiye genelinde bulunmadığı ortaya çıktı. Verem aşılarının bulunmasında yıl başından bu yana sıkıntı yaşandığı, son zamanlarda da hiç bulunumadığı belirtildi. Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı doktor İlknur Çabuk, “Şu an aşı tamamen tükenmiş durumda” dedi.
Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı doktor İlknur Çabuk, verem aşısında büyük sorun yaşandığını söyledi. Veremin Türkiye’de son birkaç yıldır tekrar yükselişe geçtiğini vurgulayan Çabuk, bebekleri verem savaş dispanserlerine göndediklerini ancak aşının oralarda da bulunmadığını kaydetti. Aşının açıldıktan sonra 4 saat içinde kullanılması gerektiğini, bu nedenle diğer merkezlerle haberleşip 20 bebeği bir araya getirerek uyguladıklarını söyleyen Çabuk, “Bu kadar dikkatli kullanmamaza karşın şu an aşı tükenmiş durumda. Hiçbir şekilde aşı temin edemiyoruz. Ailelerle karşı karşıya kalıyoruz, durumu izah edemiyoruz” diye konuştu.

'Geciken aşı maliyet ve zahmet’
TTB Merkez Konseyi Üyesi Hüseyin Demirdizen, sorunun yıl başında ortaya çıktığını, bakanlığın önce özellerde sonra da devlet kurumlarına aşı dağıtımında eksiklik meydana getirdiğini kaydetti. Veremin gerek tedavisinin gerekse aşısının ucuz olduğunu, ancak belli dönemlerde yapılamadığında çocuklarda hastalığa neden olduğuna dikkat çeken Demirdizen, aşı vurumasının gecikmesinde yaşanan riski şöye anlattı:

Aşının geç yapılması büyük risk. 2 aydan sonra yapıldığında da koruyucu olacaktır. Ancak aradaki zaman dilimi çocuğu vereme açık duruma getiriyor. 2 ay geçtikten sonra yapılan aşı da önce test uygulanmalı ve çocuk mikrobu almış mı diye bakılmalı. Bu durumun diğer bir risk unsuru ise aileler bazen kendi istekleriyle kuruma gelmeyebiliyor. Geciktirilen aşılama, maliyet ve zahmet nedeniyle de sıkıntı yaratıyor.”

Ölüm ve salgın uyırısı
Türk Tabipleri Genel Sekreteri Özden Şener, 10 ambulas uçağı, 50 ambulans helikopkerle, aşı yokluğunun açıklanamayacağı kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu sağlık hizmetinden elini çektiğini söyleyen Şener, tedavi edici hizmetlerde sağlık politikaları nedeniyle aksaklık yaşandığını dile getirdi. Sorunun ithalattan kaynaklabileceğini söyleyen Şener, “Yoksul bir toplumuz. Veremin en sevdiği ortam Türkiye’de hazır. Bu gibi fırsatçı mikropların hastalık yapması ölüme kadar ulaşabiliyor. Aşının olmaması salgına yol açabilir” uyarsında bulundu.

Bebeklerine aşı bulmayan aileler ise sosyal medya üzerinden Bakan Müezzinoğlu’na sesleniyor:
Türkiye yenidoğan bir bebeği olan arkadaşımdan ögrendim, verem aşısı ülke genelinde yokmuş. Denizli’den İzmir’e sevketmişler. Bolu’da iki haftadır bebeğimize verem aşısı yaptıramıyoruz. Sağlık ocağında ve Toplum Sağlığı Merkezlerine de aşı gönderilmiyormuş, sebebi nedir? - 3 ayımız doluyor ve verem aşısı yapılmıyor. Şimdi biri akıl versin - İstanbul Pendikteyim. 2 aylık bebeğimiz var. Sağlık ocaklarında ve verem savaşlarda verem aşısı yok. Tedarik edilemiyor - 2 aylık bebeğimiz için verem aşısı yaptırmak istiyoruz, ancak aşıyı hiçbir yerde bulamadık. Bakanım, lütfen yardımcı olunuz - Samsun geneli bebekler için verem aşısı bekleniyor, cevap lütfen”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler