Tüketen değil üreten olmak

“Babylon - Şiir Kenti”, Mart 2019’da başlayan ve Şubat 2020’de sona erecek bir şiir dergisi projesi. Yayın kurulunun tamamının genç şairlerden oluştuğu derginin genel yayın yönetmenleri Çağın Özbilgi ve Emre Şahinler ile projenin ayrıntılarını konuştuk.

Yayınlanma: 21.01.2020 - 02:00
Tüketen değil üreten olmak
Abone Ol google-news

“Babylon - Şiir Kenti”, Mart 2019’da başlayan ve Şubat 2020’de sona erecek bir şiir dergisi projesi. Tamı tamına 12 sayı çıkacak olan derginizde her şair yalnızca bir kere, bir şiiriyle yer alabiliyor. Yayın sürecini ve amacınızı anlatır mısınız? 

Dergimizin yayın kurulu Çağın Özbilgi, Emre Şahinler, Eray Sarıçam, Serdar Topaloğlu ve Yusuf İmrel’den oluşmakta. Amacımız, özellikle genç şairlere kendilerini gösterme fırsatı tanımak ve geçmiş kuşaklarla günümüz arasında bir köprü oluşturabilmek. Derginin kolektif yapısı gereği, şiir seçiminden kapak çizimine kadar ortak karar alıyoruz ve yayımlanan şiirlerin modern çağla ilişkisini göz önünde bulunduruyoruz.  

“Şair için sadece yazdıkları değil duruşu da önemlidir” diyorsunuz... Neden günahkârlar şehri, neden Babylon?

Üreten değil tüketen bir toplumda yaşıyor olmamız, bizlerin de sürekli tüketmek zorunda olduğumuz anlamına gelmez. “Babylon - Şiir Kenti”ne yüklediğimiz anlam hem “Günâhkarlar Şehri” (İngilizce bir sözcük olan Babylon’un karşıladığı anlamlardan biri) yani bir mecaz, hem de 2010 kuşağının Türk şiir tarihine katmak istediği ivmenin, somut bir şekle bürünmesini sağlamak adına ortaya koyduğumuz kolektif çabanın emekle bütünleşerek bizi yolumuzdan alıkoymasının önüne geçmesini sağlamak. Günümüz şiir formlarının çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda yeni üretildiğini düşündüğümüz birçok eserde taklitle karşılaşmamız -ne yazık ki- mümkün. Şiirin yaşadıklarımızdan beslendiğimiz ve yaşadıklarımızı somut bir şekilde dışa vurduğumuz bir sanat dalı olmanın da ötesinde bir hayat biçimi olduğunu da unutmamalıyız. “Bir şair için sadece yazdıkları değil duruşu da önemlidir” diyerek attığımız her adımda bunun bilincinde olmayı, buna görece hareket etmeyi ve davranışlarımızı belli bir kalıba sokmaktan ziyade sürekli güncelleyerek yürümeyi en büyük ödevlerimizden biri olarak görüyoruz.

 Son sayıya değin neler görüp geçirdiniz?

“Babylon - Şiir Kenti” fikir olarak ortaya çıktığı günden beri, ortaya çıkış ilkelerinden asla taviz vermedi. Bugüne kadarki süreçte şiirlerini yayımladığımız birçok şair bizlere kattıklarıyla, biz de şairlerimizin şiirlerini edebiyat dünyasına kazandırmış olmakla övünebiliriz. Bizler için asıl olan, büyük bir okul olduğunu düşündüğümüz “Babylon - Şiir Kenti” projesini tamamlamak ve yepyeni ufuklara yelken açmak. Ahmet Oktay’ın dediği gibi: “Çünkü şiir hiçbir zaman umutsuzluğun, ölümün, haksızlığın, yalnızlığın askeri olmadı.” Her zaman şiirle! 

(Siz de şiirlerinizi [email protected]‘a yollayabilirsiniz.)

* Dergilerinizi Nurduran Duman adına Cumhuriyet gazetesinin adresine gönderebilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler