Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Op. Dr. Ali osman Koyuncuoğlu tüp bebek tedavisi süresi hakkında bilgi verdi.

Yayınlanma: 15.10.2015 - 15:36
Abone Ol google-news

Tüp bebek tedavisi günümüzde oldukça başarılı ve etkin şekilde uygulanan, her geçen gün teknolojik ve tıbbi imkanların artmasıyla kısırlık sorunu sebebiyle çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzünü güldüren bir yardımcı üreme yöntemidir. Günümüzde tüp bebek tedavisi oldukça kolay bir şekilde uygulanmaktadır. Anne adayları tedavinin hiçbir aşamasında ağrı ya da acı duymaz.
Tüp bebek yöntemi; normal yollarda bebek sahibi olamayan anne ve baba adaylarına tıbbi müdahale ile yardımcı olunmasıdır. Anne ve baba adayına ait üreme hücreleri yani yumurta ve sperm laboratuvar ortamına alınır ve burada döllendirildikten sonra anne adayının rahmine transfer edilir.
Tedavi süreci çiftlerin sorununa ve tedavi yöntemine bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak çiftlere fikir vermek amacıyla baştan sonra 1 ayda tamamlanmaktadır, denilebilmektedir.
Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?
Tüp bebek tedavisi 2 yöntemle uygulanabilir. Bu yöntemlere göre süre de değişmektedir.
Bu Yöntemler;
•        Klasik tüp bebek uygulaması = IVF = in-vitro fertilizasyon
•        ICSI = Mikroenjeksiyon = İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu
Mikroenjeksiyon yöntemi günümüzde en yaygın kullanılan tüp bebek yöntemidir. Bunun sebebi ise mikroenjeksiyon yönteminin sperm sayısı yetersiz olan erkekler için devrim niteliğinde bir yöntem olmasıdır. Sperm sayısı az olan erkeklerde elde edilen tek bir sperm hücresi ile dahi çocuk sahibi olma şansı mikroenjeksiyon yöntemi ile mükündür. İki yöntem de oldukça başarılı yöntemlerdir. Çiftlerin sorununa göre hangi yönteminin uygulanacağına karar verilir.
Tüp bebek tedavisi başından sonuna 1 ay sürebilir. Ancak çiftin durumuna göre bu süre azalabilir ya da artabilir. Bu süreçte baba adayı, anne adayından daha rahattır. Tedavi sürecinde ilk muayene ve sperm verme aşamasında merkezde bulunması yeterlidir. Ancak anne adayının tedavinin her aşamasında merkeze gelmesi gerekmektedir. Tüp bebek tedavisinde anne adayının hastanede kalmasına gerek yoktur. Muayenelerden sonra günlük yaşantısına geri dönebilir.
Tüp bebek aşamaları:
İlk görüşme; muayene aşaması:
İlk aşama yaklaşık olarak 1 gün sürer. Bu aşamada doktor çiftin daha önce gördüğü tedaviler, hastalıklar, gebelik geçmişi, cinsel hastalıklar, kronik hastalıklar hakkında bilgi alır. Bu aşamada tedavinin başlayacağı gün için randevu verilir.
İkinci aşama ise ilaç kullanımın başlayacağı aşamadır. Bu aşama 15 günde tamamlanır.
Üçüncü aşamada ise olgunlaşan yumurtalar toplanır. Yumurta toplama aşaması 30 dakika sürmektedir. Sonrasında 1- 2 saat dinlendikten sonra evinize gidebilirsiniz. Bu esnada döllenme işlemi gerçekleşir ve döllenen yumurtalar İnkübatör de saklanır.
Yumurta toplama aşamasından bir süre sonra embriyo transfer aşamasına geçilir. Bu aşama ise yaklaşık oalrak 10 dakikada tamamlanır ve embriyo transferinden sonra anne adayı merkezde 2 saat kadar dinlendikten sonra evine gidebilir.
Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılarak gebeliğin oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Bu 12 gün boyunca çiftin merkeze gitmesine gerek yoktur.
Kısaca Merak Ettiğiniz Sorular
1)   Tüp bebek tedavisi %100 garanti verir mi?
Tüp bebek tedavisi, yüzde yüz garanti veren bir yardımcı üreme yöntemi değildir. Yardımcı üreme yöntemlerinin hiçbiri yüzde yüz garanti verememektedir. Bebeğin oluşması oldukça komplike bir durumdur ve yalnızca tıbbi müdahalelerle başarıya ulaşılması mümkün değildir. Her çiftin sorununa göre başarı oranı değişkendir ancak genellikle tüp bebek tedavisinde başarı oranı %60’tır.
2)   Tüp bebek tedavisiyle cinsiyet belirlenebilir mi?
Tüp bebek tedavilerinde cinsiyet belirlemek mümkündür. Ancak ülkemizde böyle bir uygulama yasal değildir.
3)   Tüp bebek tedavisinde yaş sınırı var mı?
Tüp bebek tedavisinde en önemli başarı faktörü kadının yaşıdır. Kadının yaşının ilerlemesi çocuk sahibi olması için olumsuz bir etken. Özellikle 35 yaşından sonra kadınların çocuk sahibi olma yetisi azalmaktadır. Bu sebeple de tüp bebek tedavisine erken yaşta başvurmak oldukça önemlidir.
kaynak: http://www.tupbebekailesi.com/tup-bebek-tedavisi-kac-gun-surer


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler