Türk boğazlarına adanmış bir ömür Gündüz Aybay belgeseli

“Türk Boğazlarıyla ilgili sorunlar üzerinde uzun zamandır çalışıyorum. Bu çok yönlü, karmaşık ve devingen konuyu irdelerken çok ihtiyatlı ve kuşkucu olmak gerektiğini gözlemlerimle ve düştüğüm yanılgılarla öğrendim.” Gündüz Aybay

Yayınlanma: 07.12.2018 - 12:30
Abone Ol google-news

2001 yılında hayata veda eden Kaptan, Avukat, Deniz Hukukçusu Gündüz Aybay için “Meslek yaşamının en çok emek ve önem verdiği, yıllarını adadığı çalışması;Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Türkiye lehine yeniden ve doğru yorumlanması için harcadığı çabalarıdır” demek yerinde olacaktır.

Gündüz Aybay için hazırlanan ve bir yıllık bir çalışmanın ürünü olan belgesel filmin yönetmenliğini Atom Şaşkal, belgeselde konuklarla söyleşiyi gazeteci Elif Aydoğdu yaptı. Belgeselde, ülkenin değerli hukukçuları, Dışişleri Bakanlığı, Deniz Sigorta Şirketleri yetkilileri, ailesi, öğrencileri ve yakın dostu denizciler; Aybay’ın, Türk Boğazları alanındaki çalışmalarının yanında, denizcilerin eğitimi, deniz hukuku, denizciler arası sosyal ve mesleksel dayanışma alanındaki çalışmalarını anlatıyor.

Gündüz Aybay’ın, denizci ve hukukçu olarak yaptığı hizmetler arasında Türk Boğazları’nın çok özel bir yeri vardır. Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü’nün hem iç hukukda hem de Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’da kabul edilmesi için çalışan ekibin en aktif üyesi Gündüz Aybay olmuştur denilebilir.

Denizcilik, Deniz Hukuku, Türk Boğazları alanlarında bilimsel, tarihi ve kültürel amaçlı 10’dan fazla kitabı, 100’den fazla yayımlanmış makalesi ve incelemesi vardır.

Gündüz Aybay, Türkçe’nin doğru kullanımı konusunda da çok duyarlı bir insandı. Belgesel filmin gösteriminde, Gündüz Aybay’ın, ilki 1999 yılında yayınlanan, gerek medya organlarında gerek günlük yaşamda Türkçe’nin yanlış kullanılmasının örneklerini gösteren Sözcükler Üzerine Anımsatmalar adlı kitabı Türk P&I Sigorta tarafından izleyicilere dağıtılmak üzere, kardeşi Prof. Dr. Rona Aybay’ın önsözü ile yeniden basıldı.

Filmin gösterimleri Aralık 2018’de başlayacak ve gösterim tarihleri

https://www.facebook.com/denizlerimizinhukukcukaptani/

adresinden duyurulacaktır.

Filmin yüksek çözünürlüklü görsellerineve fragmanına https://drive.google.com/open?id=1f-AL7RJRI8njkgaf9cP0c3jAzd7mVDWZ

adresinden ulaşabilirsiniz.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler