'Türkiye geriledi'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği, Türkiye'nin rekabet sıralamasında bir önceki seneye göre genel performansta 47. sıradan 48. sıraya düşmüş olmasına rağmen, ekonomik performansta 4 basamak ilerleyerek 50. sıraya yükseldiğini kaydetti.

Yayınlanma: 20.05.2010 - 08:45
Abone Ol google-news

TÜSİAD, dün açıklanan Dünya Rekabet Gücü Yıllığı ile ilgili yaptığı açıklamada, IMD tarafından her sene açıklanan Dünya Rekabet Yıllığı'nda ülkelerin rekabet gücü performansının 327 kriter bazında ayrıntılı olarak incelendiği ve uluslararası karşılaştırmalara olanak verdiği belirtilerek, "19 Mayıs tarihinde açıklanan 2010 yıllığında, 58 ülke arasında Singapur'un 1. sırada, Hong Kong'un 2. ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 3. sırada yer aldığı rekabet gücü sıralamasında, Türkiye'nin 48. sırada yer aldığı görüldü. Küresel rekabet gücü sıralamasında Türkiye, AB ülkelerinden Romanya, Bulgaristan, Slovenya ve Slovakya, AB aday ülkelerinden Hırvatistan, Rusya, Ukrayna, Ürdün, Arjantin ve Venezuela'yı geride bırakmış durumdadır. Güney Afrika ve Kolombiya'nın yanı sıra, 2010 yılı ilk çeyreğinden itibaren sorunlar yaşayan Yunanistan ve İtalya, çalışmanın 2009 verileri ile sınırlı kalması dolayısıyla, sıralamada Türkiye'nin üzerine çıkan ekonomiler olmuşlardır" denildi.
 

Türkiye özel sektör verilmililiğinde 6 basamak düştü

Türkiye'nin rekabet sıralamasında bir önceki seneye göre genel performansta 47. sıradan 48. sıraya düşmüş olmasına rağmen, ekonomik performansta 4 basamak ilerleyerek 50. sıraya yükseldiğine dikkat çekilen açıklamada, kamu verimliliği kategorisinde Türkiye'nin 1 basamak ilerleyerek 47. sıraya yükselirken, özel sektör verimliliğinde ise 6 basamak düşerek 37. sıraya gerilediğinin altı çizildi. Altyapı kategorisinde ise Türkiye'nin 45. sıradaki yerini koruduğu kaydedilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
"Demografik yapıyı oluşturan faktörler, uluslararası karşılaştırmalarda Türkiye ekonomisine üstünlük sağlasa da, işgücünün nüfusa oranı ve toplam işgücü içinde kadın oranının düşük olması ülkenin rekabet gücünü törpülemeye devam etmektedir. Yine nüfus ve işgücü piyasası ile bağlantılı olarak, yüksek işsizlik oranı Türkiye'nin rekabet sıralamasındaki yerini aşağıya çekmektedir. Türkiye'de son yıllarda yabancı yatırımların önceki senelere göre önemli oranda artmasına rağmen, toplam yabancı yatırım stokunun hala istenilen düzeylere ulaşmamış olması, Türkiye'nin ekonomik performans kategorisindeki sıralamasını olumsuz etkilemektedir. Buna karşın, turizm gelirleri ve portföy yatırımları kategorisindeki ilerleme Türkiye'nin ekonomik performans kategorisinde 2010 yılında 4 basamak ilerlemesine katkıda bulunmuştur."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler