"Türkiye Nabucco'da engel oluşturuyor"

Financial Times tarafından yayımlanan bir makalede Türkiye'nin Nabucco projesine engel oluşturduğu, Türkiye'nin transit bir ülke değil, alıcı ve satıcı olmak istediği öne sürülürken, "Türkiye'ye bu statü sağlamak için Sayın Erdoğan sert taktikleri uyguluyor. Ancak bu, AB'nin reddetmesi gereken bir öneridir" denildi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.02.2009 - 11:41

Ekonomi gazetesi Financial Times, Brüksel'deki Stratejik Etüdler Enstitüsü Direktörü Borut Grgic imzalı bir makale yayınladı. Avrupa'nın Nabucco projesinde, Türkiye'nin tutumu ve Rus gaz şirketi Gazprom'un Balkanlardaki faaliyetleri olmak üzere "iki engel" ile karşı karşıya bulunduğu savunuldu. Makalede şöyle denildi:
"AB tarafından pek de sıcak sayılmayacak bir kucaklamanın ardından Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti ve Türk kamuoyunu, güney koridoruna gelince vagona atlamaya hiç de istekli değil. Ankara'nın hedefi, Türkiye'yi bir enerji merkezine dönüştürmek. Bu, Hazar gazı konusunda Türkiye'nin transit devlet değil, alıcı ve Avrupalı müşterilerine satıcı olacağı anlamına geliyor. Elbette ki Sayın Erdoğan, Türkiye'ye bu statü sağlamak amacıyla siyasi taktikler uyguluyor. Ancak bu, AB'nin reddetmesi gereken bir öneridir. Azeri ve Türkmen üreticilerinden doğrudan gaz alabilmişken Türk gazını almanın katma değeri yok.
Türkiye, transit devleti olarak vazgeçilmez değil. Avrupa'nın Hazar gazı alması için Gürcistan Karadeniz üzerinden Bulgaristan'a bağlanabilir. Azerbaycan ile Gürcistan arasında zaten bir bağlantı mevcuttur. Romanya, inceden inceye kendisini Türkiye'ye alternatif olarak sunmak için uğraşıyor ancak Gürcistan seçeneği risksiz değil."



"Ne pahasına olursa olsun kabul edilemez"

Bu çerçevede Rusya-Gürcistan savaşının anımsatıldığı makalede, "Ancak eğer Türkiye, Azeri gazının Avrupa'ya taşınması konusunda ayaklarını sürmeye devam ederse Abazya sorununa bile bir çözüm bulunur. Türkiye'nin Azeri gazı için bin metre küp başına 144 dolar öneriyor. Bu, Avrupa'daki 400 dolar üstündeki piyasa fiyatına göre o kadar düşük ki Bakü'de ciddiye alınamıyor" yorumu yapıldı.

Azeri gazından Avrupa'ya taşınması için en tercih edilen yolun Türkiye'den geçtiğini ancak bunun ne pahasına olursa olsun kabul edileceği anlamına gelmediği vurgulanırken de "Sayın Erdoğan esnek olmalı, Avrupa da" ifadesi kullanıldı. Makalede şöyle denildi:
"Sayın Erdoğan, AB'nin kendisiyle transit meselesini konuşmadan Türkiye ile üyelik müzakerelerinde enerji başlığını açması gerektiğini söylerken haklıdır. Bunun sorumluğu, kısmen enerji başlığını bloke eden Kıbrıs (Rum Kesimi) ve Fransa gibi AB devletlerine aittir. Güney koridoru konusunda ciddi olma zamanı geldi, yoksa Azeri gazı Rusya ve İran'a satılabilir."


"Türkiye'ye çekici bir teklif yapılmalı"

Financial Times'deki makalede enerji başlığının açılması için "Türkiye'ye çekici bir teklif" yapılması gereğinin altı çiziliyor ve Çek Dönem Başkanlığı'nın en yakın süre içinde Sayın Erdoğan ile yeniden buluştuğunda öneriyi iletmesi isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler