Türkiye yasta

Barış için düzenlenen mitingde hayatını kaybeden katliamın kurbanları Türkiye’nin dört bir yanında gözyaşlarıyla uğurlandı.

Yayınlanma: 13.10.2015 - 06:37
Abone Ol google-news

‘Mezarda da yalnız değil’

Ankara katliamında yaşamını yitiren iki kadın, İzmir Karşıyaka’daki Soğukkuyu Mezarlığı’nda “bir barış anıtı gibi” yan yana yatıyor. Biri HDP Karşıyaka ilçe yöneticisi Ayşe Deniz, diğeri Halkevleri üyesi Berna Koç.

Mezarda birliktelik daha çok Berna Koç için anlamlı. Çünkü o ömür boyunca “yalnız” yaşadı. Daha çocuk yaşlarda anne ve babasını yitirmesiyle başladı onun yalnızlığı. Yurtlarda büyümüş. Ta ki Suruç katliamının haberini alana kadar. Gencecik insanların katledilmesini içine sindiremedi, protesto için alanlara çıktı. Ancak polis “rutin uygulamasını” yaptı ve ölümleri protesto edenlerin üzerine yürüdü. O da gözaltına alınanlar arasındaydı. Artık yalnız değildi, birlikte ceza çektiği Halkevleri’nden “arkadaşları” vardı. Ankara’da da bir barış mitingi varsa, gitmemek olmazdı. Ev arkadaşı gitmesini engellemeye çalışsa da yeni “ailesiyle” birlikte barış mücadelesinin yolunu tuttu. Ancak bombaların ardı ardına patlamasıyla o da “barış şehitleri” arasına adını yazdırdı. Ailesini çok küçükken kaybetmişti, yeni bulduğu yuvasına da doyamadı. Bir katliamla tanıştığı yeni ailesinden, başka bir katliamla ayrılmak zorunda kaldı. Ancak artık mezarında bile olsa yalnız kalmayacak. Aynı katliamda can verdikleri Ayşe Deniz’le birliktelikleri yan yana sürecek.

Ankara’da barış için düzenlenen mitinge yönelik bombalı saldırıda yaşamını yitiren CHP Gençlik Kolları üyeleri Gözde Aslan, Gülbahar Aydeniz, Sezen Vural, Onur Tan ve kuzeni Umut Tan için dün Malatya’da cenaze töreni düzenlendi. Şehir Mezarlığı’ndaki cenaze törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Canbay, AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Nurettin Yaşar, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve vatandaşlar katıldı.

Törene katılanlar TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve AKP milletvekillerine tepki göstererek, “ Katiller dışarı”, “400 milletvekili için daha kaç genç gidecek,” “AKP halka hesap verecek” sloganları attı. Güvenlik güçleri, izdihamı güçlükle önlerken, CHP’liler ailelerin isteği üzerine slogan atılmaması için anons yaptı.

‘Kanlı eller bulunmalı’

Burada konuşan Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet tarihinin en acı olayını yaşadık. Bu işin bir siyasi sorumlusunun olması lazım. ‘Önlemleri aldık’ diyorlar, nerede aldınız önlemleri? Patlamanın olduğu yerde değil de başka bir yerde önlem alınmış. Bu kadar dar düşünen bir kişinin Bakanlık koltuğunda oturması doğru mudur? Bu kadar acı yaşadık yaşamaya devam ediyoruz, gencecik çocuklarımızı toprağa veriyoruz ama işin siyasi sorumlusu ortada yok. Kanlı eller araya girdi. Faillerin bulunması, önlem almayanların da gereğini yapması lazım. Eğer ölen insanlara, bu ülkenin insanlarına, demokrasiye saygı duyuluyorsa bu insanların görevlerinden ayrılmaları gerekiyor” dedi.

Acı dört bir yana dağıldı

KONYA: 1 yıllık makinist eşi Yılmaz Elmascan ile birlikte yaşamını yitiren Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmeni Gülhan Elmascan, memleketi Konya’da son yolculuğuna uğurlandı.

ADANA: Üniversite öğrencisi Şebnem Yurtman ve Dilan Sarıkaya ile HPD üyesi 38 yaşındaki Erhan Avcı Seyhan ilçesinde toprağa verildi.

TRABZON: Eğitim Sen Trabzon Şube Sekreteri Gökmen Dalmaç (41) için Ortahisar İskenderpaşa Camii’nde tören düzenlendi.

ANTAKYA: Necla Duran (27) için Aşağıokçular Mahallesinde tören düzenlendi.

KARAMAN: KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyesi TCDD çalışanı Nevzat Acı dört bir yana dağıldı Sayan ile HDP Karaman İl Başkan Yardımcısı Dilaver Kaharman için tören düzenlendi.

BOLU: Niyazi Büyüksütçü için Bolu’nun Mudurnu ilçesi Sarıyer köyünde cenaze töreni düzenlendi.

DİYARBAKIR: 8 çocuk babası 67 yaşındaki Sabri Almaz için Silvan ilçesinde cenaze töreni düzenlendi.

ÇORUM: Emine Ercan (55) için Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı’nda cenaze töreni düzelendi.

HAKKÂRİ: Muhammet Demir için Bağışlı Köyü’nde tören düzenlendi.

ANTALYA: Sevim Şinik ile Tevfik Dalgıç için Alanya’daki cenaze törenine 3 bin kişi katıldı.

Suruç bir kez daha yandı

Hatice Çevik ve öğretmen İzzettin Çevik’in yaralı halde birbirine sarılırken fotoğrafı Ankara katliamının simgesi oldu. Yaralı eşi Hatice Çevik’i hastanede bırakan öğretmen İzzettin Çevik, kızı Başak Sidar Çevik ve kız kardeşi Nurgül Çevik’i Suruç’ta toprağa verdi. Gülhan Elmascan ile birlikte yaşamını yitiren Yılmaz Elmascan da Suruç’ta toprağa verildi. 20 Temmuz’da 33 gencin katledildiği Suruç, 3 cenazeyle birlikte bir kez daha yasa boğuldu.

Ankara katliamında yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Başak Sidar Çevik ve halası Nurgül Çevik ile Yılmaz Elmascan için dün Suruç’ta cenaze törenleri düzenlendi. Fırın ve ezcaneler dışında tüm dükkânların kapalı olduğu Suruç’ta bir kez daha yas vardı. Kızı Sidar ile kanser tedavisine başlamak üzereyken bombaların hedefi olan kız kardeşi Nurgül’ü bombalı saldırıda yitiren, eşi Hatice ile katliam alanındaki kanlar içindeki eşine sarıldığı resmiyle katliamın simgesi haline gelen öğretmen İzzettin Çevik sessizce taziyeleri kabul etti. 1 yıllık öğretmen eşi Gülhan ile birlikte yaşamını yitiren makinist Yılmaz Elmascan’ın babası Fethi Elmascan ve eşi Handika Elmascan, güçlükle ayakta duruyordu. Hastaneden önce Yılmaz Elmascan’ın cenazesi alındı. 1 yıl önce evlendiği öğretmen eşi aynı dakikalarda Konya’nın Ereğli ilçesinde toprağa veriliyordu. Tabutlara sarı, kırmızı, yeşil örtü örtülürken Sidar’ın tabutuna hiç giyemeyeceği beyaz gelinlik örtüldü. Cenaze namazına katılan İzzettin Çevik, kızının ve kız kardeşinin tabutundan bir an olsun gözlerini ayırmadı.

Torunuyla gömüldü

Cumartesi annesi 70 yaşındaki Meryem Bulut’un cenazesi, memleketi Batman’da vasiyeti gereği, geçen yıl Kobane’de ölen torunu 20 yaşındaki Onur Polat’ın yanında toprağa verildi. Bulut’un cenazesini kadınlar taşıdı. Cenaze töreninde Kürtçe ağıtlar yakıldı.

Barışı nasıl anlatacağım?

Ankara’daki katliamda babası İbrahim Atılgan ile birlike yaşamını yitiren 9 yaşındaki Muhammet Veysel Atılgan için okulunda anma töreni düzenlendi. Öğretmeni Sabahat Yıldırım, Veysel için yazdığı mektupta “Şimdi söyle güzel gözlü çocuğum nasıl anlatayım arkadaşlarına barışın anlamını?" dedi.

Eş ve oğulun en zor günü

Ankara’da katliamında yaşamını yitiren Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri Ali Kitapçı ile İdil Güneyi, son yolculuklarına uğurlandı. Ali Kitapçı’nın oğlu Artun Siyah Kitapçı, babasının tabutuna sarılarak; "Seni seviyorum baba..." sözleriyle veda etti.

Çocuklarından son görev

Kemal Tayfun Benol’un cenazesi, İstanbul’da defnedildi. Üsküdar’daki Şakirin Camisi’ndeki cenaze törenine, Benol’un eşi Gülderen, çocukları Deniz ve Özgür Benol’un yanı sıra, yakınları, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Eğitim-Sen İstanbul 2 Nolu Şube üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Tunceli’de 20 bin kişi uğurladı

Tarım-Orkam Sendikası yöneticisi ve Emek Partisi üyesi Mesut Mak ile Emek Partisi üyesi Adil Gür için memleketleri Tunceli Cumhuriyet Meydanı’nda 20 bin kişi tarafından uğurlandı

Cenazesini kadınlar taşıdı

Katliamda yaşamını yitiren Fatma Esen için Fatih Kadınlar Pazarı’nda bulunan Siirt Eruhlular Derneği’nde tören düzenlendi. Cenaze namazının ardından Esen’in tabutunu kadınlar omuzladı.

‘Sana uzanan eller kırılsın’

İnşaat işçisi, İnşaat-İş Sendikası üyesi Erol Ekici için Erzincan’da tören düzenlendi. Cemevindeki törende Baba Halil Ekici(85), “Sana uzanan eller kırılsın” diyerek gözyaşı döktü.

‘İsmin gibi akıp gittin Dicle...’

Lise öğrencisi Dicle Deli için Silivrikapı Hadim İbrahim Paşa camiinde cenaze töreni düzenlendi. Deli’nin bir ablasının “İsmin gibi akıp gittin Dicle” sözleri ise herkesi gözyaşlarına boğdu.

Öylesine sıkılmış ki yumruklar...

HDP Gebze İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Saygın için Sivas merkeze bağlı Düzova Köyü Cemevi’nde cenaze töreni düzenlendi. Törende yakınları yumruklarını sıkıp slogan attı.

‘Bizim tek isteğimiz barıştı’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tarsus Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Metin Peşmen için Tarsus Cemevi’nde tören düzenlendi. Peşmen’in yakınları ‘Bizim tek isteğimiz barıştı’ diye isyan etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler