"Türkiye'nin Suriye yaptırımları belirleyici olabilir"

The Guardian gazetesi, Başbakan Erdoğan tarafından Ekim başında açıklanması beklenen Suriye'ye "ekonomik, askeri ve siyasi" yaptırımların ikili ilişkilere daha da zarar vereceğini belirtti.

Yayınlanma: 30.09.2011 - 08:46
Abone Ol google-news

İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye'nin Suriye'ye yaptırımları uygulamaya koyacağını belirttiği haberinde, Avrupa'nın, BM Güvenlik Konseyi'nden Rusya, Çin ve Güney Afrika'nın muhalefeti nedeniyle bir yaptırım kararı geçirememesine rağmen Ankara'nın "tek başına" Esad Rejimi'ni cezalandırması beklendiğini yazdı.

Gazete, "Türkiye'nin önlemleri, muhtemelen gelecek ay başında, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin güneyindeki mülteci kamplarına ziyaretinden sonra açıklanacak" dedi. Gazete şu görüşü dile getirdi:
"BM Güvenlik Konseyi bir yaptırım kararı yokluğunda Türkiye'nin girişimi, Suriye güvenlik güçleri ile hükümet karşıtı aktivistler arasında altı ay devam eden ve hiçbir tarafın galip çıkmadığı mücadele konusunda belirleyici olabilir."

Haberde, "Erdoğan, bir zamanlar yakın olan iki devlet arasındaki ilişkiye daha fazla zarar verecek ekonomik, askeri ve siyasi yaptırımları hazırlıyor" denildikten sonra da
"Suriye'deki ayaklanmasının ilk aylarında arka planda rol oynayan Türkiye, şimdi sahnenin merkezinde. Bazı gözlemciler, Türkiye'nin krizden en güçlü bölgesel oyuncu olarak çıkma potansiyelinin olduğuna inanıyorlar" değerlendirmesini de yapıldı.

Guardian, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerde "dramatik bozulma"nın, Suriye'nin Ankara'ya karşı "Kürt azınlığı"nı kullanabileceği spekülasyonuna yol açtığını da kaydettiği haberinde PKK'nın Suriye'deki Kürtler arasında "güçlü bir desteğe sahip olduğu"nu savundu.

"Türk ordusu, Suriyeli yetkililerin sorun yaratmaya denemelerinden korkuyorlar" ifadesini de kullanan gazete, bu bağlamda bir Türk yetkilisinin "10 yıl önce de olmuştu. Bu defa ne yaptıklarını görmek için yakından izleyeceğiz" sözlerine de yer verdi.

Gazete, haberine son verirken de Türkiye'nin, Suriye'nin yeni muhalefet hareketinin önde gelen üyelerine ve ordudan kaçıp karşı tarafa geçenlere ev sahipliğini yapmayı sürdürdüğünü belirterek şöyle dedi:
"Türkiye'nin, ABD ile birlikte muhalif örgütlenmeyi iyileştirme yolları konusunda çalıştığı anlaşılıyor ancak, askeri destek verilmediğinde ısrar ediyor. Türk yetkilisi de, 'Gelecek ay bütün bunlar için çok önemli olacak' diyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon