Tuzluklar konuşacak mı?

Erdoğan’ın ‘partiye sızan tuzluklar’ dediği vekil isimleri kendisine mühürlü gelmiş.

Yayınlanma: 02.02.2014 - 22:30
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “partiye sızan tuzluklar” dediği dershane tartışması ve 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından cemaatle başlayan iç kavgada AKP’den istifa eden milletvekillerinin isimlerinin kendisine mühürlü zarfta gönderildiği öğrenildi. Cemaatten 2011 seçimleri öncesinde mühürlü zarf içinde 46 kişilik aday listesi alan Erdoğan, bu listeden seçilebilecek yerlere yalnızca 6 ismi milletvekili adayı göstermiş. Başbakan Erdoğan, önceki gün “Milletin oyuyla AKP çatısı altında görev alanlar, meğer bir yerlerden gelen emir ve talimatla istifa ettirilmişler, meğer AKP’ye de bazı tuzluklar sızmış. ..ama sonra biri sana emir verecek, talimat verecek, sen de milletin emanetine ihanet edecek, partinden istifa edeceksin” diyerek AKP’den istifa eden milletvekillerinin kendilerinin bilgisi dışında partiye aday olarak sızdıkları mesajı vermişti. Cemaatten 46 isimli zarf Ancak AKP yöneticilerinin 2011 seçimleri öncesinde milletvekili adaylarının belirlenmesi sürecinde yürütülen pazarlıklara ilişkin verdikleri bilgiler Erdoğan’ın, “sızdılar” açıklamasıyla çelişiyor. Edinilen bilgilere göre 2011 seçimlerine giderken cemaatten Erdoğan’a, milletvekili adayı yapılması istenen isimlerin listesi mühürlü bir zarf içinde gönderildi. O dönem parti kulislerinde de alttan alta konuşulan bu zarfın içinde cemaatin AKP’nin milletvekili aday listesinde yer almasını istediği 46 isim yer alıyordu. AKP yöneticileri, listenin öncesinde ve gelişinden sonra cemaatle AKP arasında adaylar konusunda sıkı pazarlıklar yürütüldüğü bilgisini de veriyor. Erdoğan’a listenin yer aldığı mühürlü zarfı ulaştıran ve o dönem yine pazarlıkları yürütenler hakkında bilgi bulunmazken 46 isimden seçilecek yerlerden milletvekili aday listelerine alınıp seçimde de AKP milletvekili olarak Meclis’e girdikleri belirtiliyor. Erdoğan’ın 46 isimden seçilecek yerlerde yalnızca 6 isme yer verdiği, bu 6 ismin de milletvekili seçildiğine dikkat çekiliyor. AKP yönetimine göre Erdoğan’ın listeye koyup milletvekili seçtirdiği 6 “cemaatçi”den 4’ü, dershane ve 17 Aralık sonrası süreçte AKP’den istifa etti. AKP’de halen Erdoğan’ın cemaatle yapılan pazarlıklar sonucu listeye koyduğu 2 AKP’li partideki yerlerini koruyor. AKP’de henüz istifa etmeyen iki “cemaat”çi milletvekilinden birinin önümüzdeki günlerde ayrılabileceği, birininse partide kalabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. Üç dönem rahatsızlığı Partide sayıları sınırlı olması nedeniyle“paralel” diye ifade edilen bu milletvekillerinin istifalarında sona gelindiği belirtilirken asıl korku “cemaatçi” olmayan, ancak parti politikalarından ve tüzükteki üç dönem kuralı nedeniyle çok fazla sayıda ismin rahatsız olmasından kaygı duyuluyor. Partide bu isimlerin yolsuzluk ve yargıya yönelik dizayn sürecini eleştirerek parti içinde bazı adımlara karşı çıkabileceği ve özellikle Cumhurbaşkanı secimi öncesinde istifa etmeye yönelik adımlar atabilecekleri ifade ediliyor.

CEMAAT KAYGISI YEREL SEÇİMDE ADAY DEĞİŞTİRTTİ

AKP, 2011 seçimlerinde cemaatten gelen listeye karşın çok sınırlı sayıda ismi milletvekili göstermesine karşın yerel seçimde de bazı
belediye başkan adaylarının “cemaatçi” olabilecekleri üzerine harekete geçti. Bu nedenle henüz ilan edilmeyen bazı adayların değiştirildiği belirtildi. Bu çerçevede 400’e yakın ilçede, bazılarının cemaate yakın olduğu gerekçesiyle aday değişikliğine gidildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler