Ülkeler ve cinayet oranları

Cinayetlerle ilgili dünya çapında yapılan çalışmaya göre, 2010 yılındaki 468.000 kasti adam öldürme vakasının çoğunluğu, Afrika kıtasında (%36) ve Amerika kıtalarında (%31) meydana geldi. Dünyanın pek çok yerinde cinayet olayları 1995 yılından bu yana azalma gösterirken, Orta Amerika ve Karayipler'de artmaya devam etti.

Yayınlanma: 21.10.2011 - 08:33
Abone Ol google-news

Ülkelerdeki suç istatistikleri karşılaştırılması her zaman doğru sonuç vermeyebilir: Bunun nedeni, bazı ülkelerde rakamların tam gerçeği yansıtmamasıdır. Suç istatistiklerinin içinde gerçeğe en yakın olanı cinayetlerdir, çünkü bu tür olaylar çoğunlukla polise bildirilir.

Cinayetlerle ilgili dünya çapında ilk çalışma (http://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/statistics/crime/global-study-on-homicide-2011.html) Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Yasa Dışı Eylemler bürosu tarafından yapıldı. Çalışmaya göre 2010 yılındaki 468.000 kasti adam öldürme vakasının çoğunluğu, Afrika kıtasında (%36) ve Amerika kıtalarında (%31) meydana geldi. Bu bölgelerde her 100.000 kişiye düşen cinayet vakası 15-16'dır. Oysa dünyada bu oran her 100.000 kişiye 6.9'dur. Dünyanın pek çok yerinde adam öldürme olayları 1995 yılından bu yana azalma gösteriyor; ancak son yıllarda Orta Amerika ve Karayipler'de artıyor. (Bu arada Afrika için güvenilir verilerin söz konusu olmadığını belirtmekte yarar var.)

Söz konusu çalışma iki önemli gelişmeyi daha su yüzüne çıkartıyor. Birincisi, kalkınma ve suç arasında doğru orantılı bir ilişki olmasıdır . Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın insan gelişimi endeksinin en alt sıralarında yer alan ülkelerde, adam öldürme oranlarının daha yüksek olduğu görülüyor. Bunun tam tersi de geçerli.

Fakat istisnalar ikinci bir trende daha işaret ediyor. Örgütlü suçlar, uyuşturucu kaçakçılığı, şiddet eğilimli çete kültürü ve ateşli silah bulundurma alışkanlığı da cinayet sayısındaki artışa zemin hazırlıyor. Her 100.000 kişiye 82 cinayetin düştüğü Honduras ile 100.000 kişiye 66 cinayetin düştüğü El Salvador buna en iyi örnek. Bu iki ülke dünyanın birinci ve ikinci en yüksek adam öldürme olaylarının geçtiği yerlerdir. Kaygı uyandıran bir diğer gelişme de, ekonomik performansın aniden düşüşe geçtiği ülkelerde, cinayetlerin kısa bir gecikme ile artış göstermesi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler