Uluslararası yatırım pozisyonu açığı 331 milyar dolar
Yabancıların Türkiye'deki yatırımları ve alınan dış krediler gibi uluslararası yükümlülüklerin dış varlıklarla karşılanamayan kısmını ifade eden "uluslararası yatırım pozisyonu açığı", 2011 yılının Kasım ayında 2010 yılı sonuna göre yüzde 9 azalışla 330.9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Uluslararası yatırım pozisyonu açığı bir önceki aya göre ise yüzde 5.8 oranında, 20.3 milyar dolar artış gösterdi.
Merkez Bankası 2011 yılı Kasım ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmelerini açıkladı. Buna göre, Kasım sonu itibarıyla, gösterge niteliğindeki Uluslararası Yatırım Pozisyonu'na (UYP) göre, Türkiye'nin yurtdışı varlıkları, 2010 sonuna göre yüzde 1.2 oranında azalışla 177,9 milyar dolara, yükümlülükleri ise yüzde 6.4 oranında azalışla 508,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye'nin yurtdışı varlıkları ile yurtdışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, bir önceki yıl sonuna göre yüzde 9 oranında azalışla 330.9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Varlıklar alt kalemleri incelendiğinde, Kasım sonu itibarıyla, rezerv varlıklarda 2010 yıl sonuna göre 8,4 milyar doları artış gerçekleşti, diğer yatırımlarda ise 12.6 milyar doları azalış kaydetti. Diğer yatırımlar alt kalemlerinden bankaların Yabancı Para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduatları, bir önceki yıl sonuna göre yüzde 13.6 oranında azalışla 19,7 milyar dolar oldu.
Yükümlülükler yüzde 20.8 arttı
Yükümlülükler alt kalemleri incelendiğinde, Kasım sonu itibarıyla, yurtdışında yerleşiklerin yurtiçinde doğrudan yatırımları (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle bir önceki yıl sonuna göre yüzde 20.8 oranında azalışla 147.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Portföy yatırımları 9 milyar dolar azaldı
Kasım sonu itibarıyla, portföy yatırımları 2011 yılında bir önceki yıl sonuna göre 9 milyar dolar azalış gösterdi. Yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi stoku 2010 yıl sonuna göre yüzde 32.7 oranında azalışla 41.4 milyar doları olurken, borç senetleri alt kalemleri olan yurtdışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS stoku yüzde 8.3 oranında artışla 35,4 milyar dolara, Hazine'nin tahvil stoku (yurtiçi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra) ise yüzde 23.9 oranında artış ile 28,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Diğer yatırımlar 2010 yılı sonuna göre 13.1 milyar dolar arttı
Aynı dönemde, diğer yatırımlar 2010 yıl sonuna göre 13.1 milyar dolar artış gösterdi. Bankaların toplam kredi stoku yüzde 24.5 oranında artışla 59 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku yüzde 4.9 oranında artışla 89,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
Yabancı para mevduatı yüzde 38.9 azaldı
Kasım sonu itibarıyla, diğer yatırımlar altında yer alan yurtdışı yerleşiklerin yurtiçi yerleşik bankalardaki Yabancı Para mevduatı, 2010 yıl sonuna göre yüzde 38.9 oranında artışla 22,1 milyar dolara yükselirken, TL mevduatı ise aynı dönemde yüzde 49.8 oranında azalışla 8.8 milyar dolara düştü. Yurtdışında yerleşik Türk vatandaşlarının Merkez Bankası'ndaki kredi mektuplu döviz tevdiat hesapları ise aynı dönemde yüzde 14.3 oranında azalışla 10.1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza